NordenBladet — Riigikogu kultuurikomisjon ja sotsiaalkomisjon peavad täna ühise avaliku istungi, kus käsitletakse ligipääsetavust kultuurile ning erivajadustega laste tugisüsteemi reformi.

Kultuurikomisjoni aseesimees Liina Kersna ütles, et komisjonid soovivad saada ülevaate, milline on olukord kultuuri ehk etenduste, kontsertide, näituste, muuseumide, kino ja spordi ligipääsetavusega. „Tuleb pingutada, et kultuuri võiks nautida näiteks ratastoolis inimene ja oleks mõeldud, kuidas saaks samaväärse elamuse ka kuulmislanguse korral. Samuti on tähtis, et oleks avaldatud info sündmuste ligipääsetavuse kohta,“ toonitas Kersna. Ta märkis, et juulis võttis Riigikogu vastu seaduse, et parandada etenduskunstide kättesaadavust.

Sotsiaalkomisjoni esimehe Helmen Küti sõnul on paras aeg saada ka ülevaade eelmise aasta kevadel käivitatud erivajadustega laste tugisüsteemi reformi hetkeseisust. „On tähtis, et iga laps saaks abi võimalikult kiiresti ja lähtuvalt oma tegelikest vajadusest, mitte puude raskusastme otsusest. Samuti, et jätkuks lastega töötavaid spetsialiste ning abi saamisega seotud asjaajamine oleks perede jaoks võimalikult lihtne. Selle nimel on mõnda aega tööd tehtud ja meil on ka Riigikogus võimalik nüüd saada ülevaade kuulates erinevate osapoolte arvamusi,“ sõnas Kütt. Ta täpsustas, et reformi esimesed muudatused oli plaanis rakendada kahe aasta jooksul ning pikemaajalised tegevused on kavandatud perioodi kuni 2027.

Ligipääsetavusest annavad ülevaate Eesti Etendusasutuste Liidu juhataja Kristiina Alliksaar, Kultuuriministeeriumi kunstide asekantsler Taaniel Raudsepp, Sotsiaalministeeriumi võrdsuspoliitikate osakonna nõunik Lili Tiri, Eesti Puuetega Inimeste Koja nõunik Mari Puuram ning Eesti Linnade ja Valdade Liidu esindajad.

Erivajadustega laste tugisüsteemi reformi hetkeseisust annavad ülevaate Sotsiaalministeeriumi laste ja perede osakonna nõunik Marge Hindriks, Haridus- ja Teadusministeeriumi üldharidus- ja noortepoliitika asekantsler Liina Põld ning Eesti Puuetega Inimeste Koja nõunik Tauno Asuja.

Riigikogu konverentsisaalis toimuv avalik istung algab kell 14 ja seda saab jälgida ka veebiülekandes. Istungil on tõlge viipekeelde.