NordenBladet — Riigikogu infotunnis küsis Riina Sikkut peaminister Kaja Kallaselt hinnatõusu ja toimetulekuga seotud probleemide lahendamise kohta.

Peaminister nentis, et viimastel kuudel on olnud hinnakasv ootamatult kiire, ja see inflatsioon on inimesi otseselt mõjutanud. Kui vaadata ekspertide hinnanguid, siis arvatakse, et see ei ole pikaajaline. „Mingil hetkel pöördub energiahindade tõus, mis mõjutab kõiki teisi sisendeid,“ selgitas Kallas. Ta märkis, et see peaks minema kas nüüd just langustrendi või vähemalt jääma pidama, mis võiks pidurdada ka seda hinnakasvu. Kui me võtame majanduse taastumise, siis, kui majandusel läheb hästi, läheb ka inimestele hästi.

Peaminister märkis, et viimase kümne aastaga on Eesti hinnad kallinenud keskmiselt 28 protsenti, samas kui palk on tõusnud 92 protsenti ja miinimumpalk on tõusnud isegi 125 protsenti.

„Konkreetselt inflatsiooniga me jälgime kõike väga tähelepanelikult. Ja loomulikult püüame aidata just neid inimesi, keda see kõige rohkem puudutab, tõesti, kellel, nagu te ütlete, ei ole võimalik jätta ära neid kulutusi toiduainetele ja kulutusi kodumajapidamisele,“ kinnitas peaminister. Ta selgitas, et ühelt poolt toimetulekutoetuse tõus on üks võimalus aidata just neid inimesi, kellel on kõige raskem, kelle puhul see hinnatõus puudutab sissetulekuid olulisel määral. Peaminister nentis, et see hinnatõus ei sõltu tegelikult Eestist, vaid paraku paljudest faktoritest, mis on meie kontrolli alt väljas.

Kallas ütles energiahindade toetustest rääkides, et seal on ka eraldi sihitud meede neile, kellel on väiksemad sissetulekud. Need, kes on praegu taotlenud, siis keskmine taotletav summa oli 130 eurot. „Seitsme kuu peale on võimalus taotleda seda hüvitist, mis puudutab hinnatõusu, et jällegi oma kulusid kokku hoida. Riik aitab nende kuludega toime tulla,“ märkis Kallas.  Ta selgitas, et lastega perede toimetulekut peab vaatama veelgi, et see oleks sihitud neile, kes seda abi tõeliselt vajavad.

Peaminister vastas veel Helir-Valdor Seederi esitatud küsimusele hariduse, Helle-Moonika Helme esitatud küsimusele demokraatia, Peeter Ernitsa esitatud küsimusele ametnike töölepingute ja Kert Kingo esitatud küsimusele valitsuse väärtushinnangute kohta.

Siseminister Kristian Jaani vastas Helmen Küti esitatud küsimustele kohalike omavalitsustele võimalike täiendavate ülesannete, Anti Poolametsa esitatud küsimusele politsei tegevuse, Heiki Hepneri esitatud küsimusele siseturvalisuse tagamise ja Kalle Grünthali esitatud küsimusele seaduste täitmise kohta.

Maaeluminister Urmas Kruuse vastas Ivari Padari esitatud küsimusele seakasvatuse olukorra kohta.