NordenBladet — Riigikogu arutas tänasel istungil õiguskantsler Ülle Madise ettepanekut Mailis Repsilt saadikupuutumatuse äravõtmiseks ja tema suhtes kohtumenetluse jätkamiseks.

Ülle Madise ütles oma ettekandes, et ettepaneku tegemine ega ka saadikupuutumatuse äravõtmine tähenda, et Riigikogu liige on kuriteos süüdi. „Samuti ei peata see tema volitusi Riigikogu liikmena. Riigikogu liikme volitused lõpevad siis, kui kohus otsustab ta süüdi mõista ja see otsus jõustub,“ märkis õiguskantsler. Ta lisas, et saadikupuutumatuse äravõtmine annab üksnes võimaluse jätkata Mailis Repsi suhtes kohtupidamist ja selgitada välja tõde.

Lisaks andis õiguskantsler Madise ülevaate Repsile esitatud süüdistuse sisust.

Mailis Repsilt saadikupuutumatuse äravõtmise poolt hääletas 56 Riigikogu liiget.

Esimese lugemise läbis üks eelnõu

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni algatatud kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muutmise seaduse eelnõuga (400 SE) soovitakse lubada siduvaid kohalikke rahvahääletusi. Seletuskirjas märgitakse, et aastatel 1993 – 1999 kehtinud kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse kohaselt oli kohalik rahvahääletus kohaliku omavalitsuse teostumise üks vorme. Eelnõuga ei taastata täpselt kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse varasemaid sätteid, vaid eelnõus on need sõnastatud nii, et võimaldavad kohaliku omavalitsuse volikogudel kehtestada võimaluse kohalikel elanikel endil rahvaalgatuse korras rahvahääletusi esile kutsuda.

Läbirääkimistel võtsid sõna Mihhail Stalnuhhin (K) ja Henn Põlluaas (EKRE).

Järgmisele istungile lükkus ühe eelnõu menetlemine

Istungiaja lõppemise tõttu lükkus homsele istungile Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni algatatud noorsootöö seaduse muutmise seaduse eelnõu (411 SE), mis näeb ette toetada noorte osalust huvihariduses ja huvitegevuses ning vältida olukorda, kus riigipoolset täiendavat toetust võiks hüppeliselt vähendada. Selleks nähakse ette, et riigieelarvest eraldatud huvihariduse ja huvitegevuse toetus valdadele või linnadele ei tohi olla väiksem võrreldes eelmisel eelarveaastal eraldatud toetuse suurusest. Samuti soovitakse eelnõuga vältida olukorda, kus riigieelarvest vahendeid täiendavaks toetuse maksmiseks ette ei nähta.