NordenBladet — Küberväejuhatus tähistas sel nädalal oma loomise kolmandat aastapäeva väejuhatuse reservväelaste võõrustamisega ja piduliku rivistusega Filtri tee linnakus Tallinnas.

Küberväejuhatuse ülem kolonel Andres Hairk ütles, et tänavu on põlvkondade vahetamise aasta, sest nii väejuhatus ise kui mitu selle struktuuriüksust saavad uue ülema.

„Noorem põlvkond oma uute teadmiste ja innovaatiliste lahendustega jätkab kaitseministeeriumi valitsemisala küberruumi IKT teenuste osutamist ja digitaalse infovara kaitsmist,“ ütles kolonel Hairk. „Küberväejuhatuse sõjaline väljaõpe saab uue kvaliteedi, seoses staabi- ja sidepataljoni kolimisega Ämari linnakusse. Samuti on hea näha, et küberajateenistus on osutunud kutsealuste seas populaarseks, ühele kohale on kaks sooviavaldust.“

Kolonel Hairk lisas, et küberajateenistus on oluline teema ka kaitseväe ja kaitseministeeriumi juhtkonnas, kes soovib teenistusse kaasata senisest rohkem kutsealuseid, et valmistada ette reservi laiapindse riigikaitse raamistikus.

Küberväejuhatus tähistas aastapäeva kahel päeval. Eile hommikul kogunesid küberväejuhatuse reservväelased Filtri linnakus, kus nad said ülevaate väejuhatuse möödunud aasta tegevustest ja järgnevate aastate plaanidest ning vestelda oma sõjaaja üksuse võitluskaaslastega. Pealelõunal said nad Männiku lasketiirus tutvuda kaitseväe uue teenistusrelvaga R-20 ning värskendada oma laskeoskust. Õhtu veetsid reservväelased ja tegevväelased Paunküla väljaõppekeskuses, et arutada päeval kogetut ja rääkida „sõjalugusid“ oma ajateenistusest.

Täna hommikul oli pidulik rivistus küberväejuhatuse Filtri linnakus, kus kolonel Hairk andis silmapaistvamatele kaitseväelastele, töötajatele ja reservväelastele üle ergutused.

2018. aasta 1. augustil tööd alustanud küberväejuhatus koondab kaitseministeeriumi valitsemisala küberalast kompetentsi. Väejuhatuse ülesanded on operatsioonide korraldamine küberruumis, kaitseministeeriumi valitsemisala info- ja kommunikatsioonitehnoloogia korraldamine, valitsemisala küberturbe ja kaitseväe peastaabi töökeskkonna tagamine, sõjaaja ja reservüksuste ettevalmistamine ning formeerimise korraldamine, küber- ja juhtimistoetuse alaste võimete arendamise juhtimine ning koordineerimine, kaitseväe teavitustöö toetamine ja tagamine ning infooperatsioonide korraldamine.