NordenBladet — Eesti delegatsioon osaleb eilsest kuni tuleva nädala teisipäevani Austrias Viinis hübriidvormis toimuval OSCE Parlamentaarse Assamblee aastaistungil, mille fookuses on riikidevaheline koostöö ülemaailmse kriisi ajal ja parlamentide roll selles. Riigikogu esindavad assambleel Mati Raidma, Heljo Pikhof ja Marko Šorin.

Delegatsiooni juht Mati Raidma osutas, et tänavune OSCE PA aastaistung toimub olukorras, kus enamik külmunud konflikte on muutunud aktiivseks ja toonud endaga kaasa ka relvakonflikte. „Uusi teravnenud olukordi näeme Valgevenes ja reaalseid lahendusi ootab Ukraina territoriaalse terviklikkuse küsimus. Seega on Eesti aktiivne osalemine parlamentaarse assamblee töös vajalik panus regiooni julgeoleku olukorra tasakaalustamisel,“ lausus Raidma. Delegatsiooni juht osaleb assamblee poliitika- ja julgeolekukomitee töös ning alalise komitee kohtumisel.

Delegatsiooni liige Heljo Pikhof nentis, et moel või teisel on COVID-19 pandeemia mõjutanud kõigi elu ja pannud proovile ühiskondade vastupidavuse. „Ükski riik ei olnud nendeks nüüdseks poolteist aastat kestnud katsumusteks täiesti valmis, mistõttu vähenes inimeste usaldus demokraatlike institutsioonide vastu. OSCE PA demokraatia-, inimõiguste ja humanitaarküsimuste komitees arutame täna selle üle, kuidas usaldus taastada ja inimõiguste kaitset parandada,“ sõnas Pikhof.

Delegatsiooni liige Marko Šorin osaleb neljapäeval majandus-, teadus-, tehnoloogia- ja keskkonnakomitee töös, kus arutatakse parlamentide rolli suurendamise üle COVID-19 kriisi järgses maailmas.

Aastaistungil valitakse assamblee president, asepresidendid ja komiteede juhid ning tuleva nädala teisipäeval toimuval plenaaristungil tutvutakse muu hulgas assamblee tegevustega valimiste vaatlemisel, ad hoc komiteedes ja eriesindajate tööga.

Aastaistungist on ülekanne, mida saab jälgida assamblee Facebookis ja Youtube’i kanalis.

OSCE Parlamentaarse Assamblee eesmärk on rohkem kaasata liikmesriike Euroopa poliitika- ja julgeolekuküsimuste lahendamisse, et tõhustada tsiviilkontrolli sõjaliste küsimuste üle ning suurendada parlamendisaadikute vastutust ja mõjujõudu.