NordenBladet — Rootsis on tulnud välja suur koroonapettus. Ligi 100 000 rootslast on saanud tõenäoliselt vale koroonatesti tulemuse. Juhtumist kirjutasid Rootsi päevalehed Aftonbladet ja Expressen. Rootsi lehtede info kohaselt tegeles erameditsiiniettevõte Doktor­gruppen PCR koroonatestide tegemisega Stockholmis ja mujal Rootsis. Klientidele lubati testi tulemust mõne tunniga ja nad maksid testi eest 1500 krooni ehk ligi 167 eurot, vahendab Helsingin Sanomat.

Rootsi politsei kahtlustab, et klientidelt võeti küll ninaneelust proovid, aga neid ei saadetud laborisse analüüsimiseks. Neile, kellelt proovid võeti saadeti sellele vaatamata tõend negatiivse koroonatesti kohta. Kahtlustuse kohaselt saadeti klientidele negatiivseid testi tulemusi näiteks reisimise jaoks. Tegemist oli valetõendite väljastamise ja nende pealt tulu teenimisega. Mingit laborit tegelikkuses ei eksisteerinud, ehk tegemist oli lihtlabase pettusega.

Soome terviseameti andmetel samalaadseid juhtumeid Soomes välja tulnud ei ole. Samas on sellised asjad võimalikud ka Soomes. Kuivõrd aga laboriteenus on eraldi reguleeritud, tulevad sellised asjad varem või hiljem välja.

Rootsi politsei tegi eelmisel nädalal mitmeid läbiotsimisi kliinikutes Stockholmis ja mujal. Inimesed olid veel testi järjekorras, kui politsei sisse tuli. Valetestide tegemise korraldajad ise olid jõudnud juba lahkuda, aga jäljed jäid maha. Varem aktiivne olnud erakliinik on nüüd täiesti vaikseks jäänud. Ettevõtte veebiküljed on suletud.

Politsei on tuvastanud sadu valeteste, aga see arv võib küündida 100 000-ni. Ettevõte reklaamis varem veebis, et neil on kümneid tuhandeid rahulolevaid kliente.

Nüüd on Rootsis mure, et ettevõtte kliendid on kas jäänud ravita või reisinud haigetena. Peamine kahtlusalune on üks 33-aastane Rootsi arst. Lisaks on kahtlusalused viis muud isikut. Politsei pole peamist kahtlusalust ja kaht ülejäänut veel kätte saanud, aga nad on kuulutatud tagaotsitavateks.

Kahtlusalused on saanud pettusega suurt rahalist kasu. Neid süüdistatakse pettuses ja raske nakkushaiguse levitamises. Kahtlusalused end aga süüdi ei tunnista.