NordenBladet — Möödunud nädalal toimus Tartus Kaitseväe Akadeemia sõja- ja katastroofimeditsiinikeskuse poolt korraldatav iga-aastane Kevadtormi-eelne meditsiiniüksuste koostööharjutus Varblaserünnak.

„Varblaserünnak on kujunenud juba traditsiooniliseks meditsiiniüksuste harjutuseks, millega kevadistele suurõppustele vastu minna. See on osalistele hea võimalus ammutada ja vahetada kogemusi teiste ajateenijate, tegevväelaste ja reservväelastega,“ ütles harjutuse juht sõja- ja katastroofimeditsiinikeskuse nooremleitnant Valter Voomets, kelle sõnul ei saanud nad see aasta koroonaviiruse tõttu kaasata nii palju üksuseid, kui oli soovijad.

Varblaserünnak 2021 eesmärgiks oli arendada meedikute ja meditsiiniüksuste omavahelist koostööd ning harjutuse käigus mängiti läbi kõik haavatutele abi andmise tasemed alates rühmaparameedikust kuni brigaadi taseme välihaiglani.

Koostööharjutusel osales ligi 160 inimest kaitseväe erinevatest meditsiiniüksustest ja tsiviilsektorist. Lisaks ajateenijatele käisid enda oskusi täiendamas ka reservväelastest arstid ja õed. Instruktoritena osaleid meditsiinitöötajad õhuväest, toetuseväejuhatusest ja küberväejuhatusest.

Lisaks eestlastele osales õppusel ka Ameerika Ühendriikide Euroopa väejuhatuse meditsiiniteenistuse meeskond, kes oli tutvumas kaitseväe meditsiinivõimekustega ja kelle liikmed integreeriti ajateenijate ja reservväelaste traumameeskondadesse.

„Ameeriklased olid tutvumas meie meditsiiniketiga ning neil oli ühtlasi ka võimalus mängides kannatanuid see läbi mängida,“ ütles nooremleitnant Valter Voomets, kelle sõnul liitlased tunnustasid ajateenijate ja reservväelaste professionaalsust.

Kaitseväe Akadeemia koosseisu kuuluva sõja- ja katastroofimeditsiinikeskuse ülesanne on viia läbi kaitseväelaste, reservmeedikute ja meditsiiniüliõpilaste sõja- ja katastroofimeditsiinialast väljaõpet.

Kaitseväe Akadeemia on Eesti ainus riigikaitseline kõrgkool, kus koolitatakse ohvitsere ja allohvitsere kaitseväele ja Kaitseliidule. Lisaks pakub Kaitseväe Akadeemia sõjaväelist täiendkoolitust ja viib läbi riigikaitsega seotud teadus-ja arendustegevust.