NordenBladet — Eesti juhtivad hariduse edendajad, haridustehnoloogia ettevõtted käivitasid koostööorganisatsiooni EdTech Estonia, mille eesmärk on muuta Eesti haridusinnovatsioon teerajajaks maailmas. Praeguseks on ühinguga liitunud 28 ettevõtet. 

“EdTech Estonia loomisele on eelnenud aastaid ühiseid pingutusi Haridus- ja Teadusministeeriumi, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Välisministeeriumi, ülikoolide, koolide, õppurite, tegusate õpetajate ning õppejõudude ja haridusinnovatsiooni kogukonna poolt. Eestvedajana on seni tegutsenud Startup Estonia, tänu kellele on meil tugev ja koostöine hariduse innovaatorite kogukond. Oleme kõigi panuse eest väga tänulikud,” tõi esile Haridus- ja Teadusministeeriumi kantsler Mart Laidmets.

Haridustehnoloogia ettevõtete ühiseks eesmärgiks on parendada hariduse kvaliteeti ja ligipääsetavust. Eestis juba luuakse maailma tippklassi lahendusi, mis toetavad õpetajaid ja õpilasi õppetöös. Näiteks Tartu Ülikooli uuringu alusel aitab keeleõppe tarkvara Lingvist õppida keeli neli korda kiiremini võrreldes alternatiivsete lähenemistega. Samuti on Eestist pärit mitmeid silmapaistvaid IT-lahendusi, mis aitavad haridusasutustel kokku hoida administratiivtöö jaoks kuluvat aega nagu lasteaedade platvorm ELIIS.

EdTech Estonia juhi Maria Rahamägi sõnul on haridusteenused Eesti jaoks üks perspektiivikaimad ekspordiartikleid. “Tahame inspireerida Eesti avaliku sektori esindajaid ja teisi koostööpartnereid seadma ambitsioonikaid eesmärke. Näiteks võtta sihiks sarnaselt Soomele tõsta haridusteenuste ekspordi mahu ühe miljardi euroni aastas. Selle kaudu loodaks Eestisse sadu uusi töökohti ning pakutaks parimat võimalikku tuge ka Eesti õppuritele ja õpetajatele,” ütles Rahamägi.

EdTech Estonia peamisteks tegevusteks on järelkasvu tagamine hariduse innovatsiooni vallas, koostöö suurendamine õpetajate, õppurite, lapsevanemate, haridusasutuste ja riigiga ning sektori ekspordi suurendamine. Just viimane on ühenduse liikmete jaoks võtmetähtsusega, sest kvaliteetse, skaleeritava ja jätkusuutliku hariduse innovatsiooni tegemiseks on sageli tarvis kordades suuremat kasutajaskonda, kui meid Eestis on.

“Rõõm on olnud näha Eesti haridustehnoloogia iduettevõtete kasvu ja ühiste eesmärkide eest seismist viimase paari aasta jooksul. Kogukond on kasvanud tugevaks ning mõistab täna ühiselt vajadust viia Eesti parimad hariduslahendused maailmakaardile. Mistõttu on igati ootuspärane liikuda sektori arendamisel edasi iseseisva organisatsioonina ning olla jätkusuutlik partner ka Startup Estoniale,” tõi välja Startup Estonia EdTech suuna juht Inga Kõue.

Haridustehnoloogia ettevõtete koostöö sai hoogu juurde Covid kriisi alguses, kui hakati ühiselt pakkuma tasuta lahendusi, et toetada distantsõppele üleminekut. Oma teenuseid laiendati Education Nationi egiidi all lisaks Eestile ka teistesse riikidesse. Samuti kaas-käivitati liikumine Igale Koolilapsele Arvuti.

Vastavalt Startup Estonia kokkuvõttele on erainvesteeringute maht EdTech sektorisse viimastel aastatel jõuliselt kasvanud. Eesti hariduse startupidesse on kokku investeeritud enam, kui 16 miljonit eurot ning käibest tehtud investeeringud on viimasel kolmel aastal olnud samuti kiires kasvus. Kahe aastaga on sektori käive kasvanud kaks korda, ületades 2020 aastal 10 miljoni euro piiri. Maksudena on sektori ettevõtted riiki panustanud samal perioodil kokku üle 8 miljoni euro.

EdTech Estonia kutsub üles koostööle kõiki, kelle jaoks laste ja noorte arenguvõimaluste suurendamine või haridusse panustamine on oluline. Samuti oodatakse ühinguga liitumiseks avaldust esitama kõiki haridustehnoloogia ettevõtteid.

EdTech Estonia MTÜ liikmed

99math – matemaatika peastarvutamise harjutamise võistluskeskkond
Clanbeat – virtuaalne õpetajate tuba ja ennastjuhtiva õppuri tugisüsteem
Alpa Kids – eelkooliealiste laste õppemängude keskkond
ELIIS – Baltikumi suurim lasteaedade haldus- ja kommunikatsiooniplatvorm
Tutor.id – Eestist pärit Ladina Ammeerika tuutorluse keskkond
Helge Kool – laste psühholoogilise toetamise keskkond
Bizplay – rollimängudel põhinev ettevõtlusõppe keskkond
eKool – e-päevik, koolide haldus- ja suhtluskeskkond
Stuudium – e-päevik, õppematerjalide haldus ning suhtluskeskkond koolidele ja lasteaedadele
Multikey – keelepraktika keskkond
Taskutark – e-õppe keskkond üldharidusele
Jutupliiats – eelkooliealiste laste avastus õpet toetav jutustav pliiats
Opiq – digiõpikute keskkond
Schoolaby – distantsõppe toeamiseks loodud õppekeskkond
Mentornaut – Eesti tuutorluse keskkond
Mobi Lab – liitreaalsus õppimise parimaks illustreerimiseks
CogniSpot – laste vaimse tervise monitoorimise ja toetamise süsteem
Kõneravi.ee – logopeediliste harjutuste platvorm – inglise keeles speakTX; CoNurse – meditsiini õdede haridussüsteem
LoQuiz – mängustamise platvorm
Futuclass – teaduspuzzled virtuaalreaalsuses
Einsteins Square – tuutori juhitud koduõpe
Eventornado – online challengeite lahendamise keskkond
Lingvist – kõige nutikam vahend sõnavara õppimiseks
Merkuur – mobiilsed töötoad
Speakly – keeleõppe keskkond
VIVITA – laste ja noorte loovuskiirendi
DreamApply – Euroopa juhtiv tudengite vastuvõtu haldamise platvorm
Edumus – aitab tuua spetsialiste koolidesse õpetama üheks aastaks ühte ainet ühele klassile

Täpsem ülevaade liikmetest koos filtreerimise võimalusega EdTech Estonia lehel.

 

Allikas: Haridus- ja Teadusministeerium
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT