NordenBladet – Neile, kellel on raskusi magamajäämisega, on pikka aega soovitatud kuulata teatud taustahelisid, kuna need helid pidavat aitama kaasa uinumisele. Nüüdseks on internetist võimalik igaühel alla laadida erinevaid valge müra rakendusi. Nende populaarsust tõestab fakt, et tuntumaid rakendusi on alla laaditud juba miljoneid kordi.

Mis on aga see valge müra, millest nii palju on räägitud? Need on erineva sagedusega, kuid sama intensiivsusega helid, mis tihti meenutavad sahinat. Sellisteks helideks võivad olla näiteks lainete loksumine, vihmasabin, erinevad kodutehnika helid nagu pöörlev ventilaator ja surisev õhukonditsioneer.

Seni on väidetud, et valge müra rahustab meeli ja aitab magama jääda.

Eksisteerib erinevaid teooriaid, mille kohaselt valge müra summutab muu häiriva müra või tekitab valge müra kuulmine inimestes soovi uinuda.

Nüüd on aga jõutud teistsugusele arvamusele. Mathias Basner, kes töötab USA Philadelphia Ülikooli arstiteaduskonna psühhiaatria professorina, seab valge müra kasulikkuse uinumisel kahtluse alla.

Hr Basner töötas koos kolleegidega läbi teadusartikleid ja leidsid 38 uuringut, mis käsitlevad helisid uneabina. Kuigi kohati ilmnes, et pidev heli aitab lühendada magamajäämise aega, siis üldiselt oli nende uuringute kvaliteet kaheldav. Vähemalt ühe uuringu puhul tuli välja, et sellised helid võivad hoopiski segada uinumist.

Psühhiaatra professori hinnangul peab kuulmisorganitele andma ka puhkust. Ta juhib tähelepanu, et iga kord, kui kuuleme helisid, edastab sisekõrv tekkivad närvisignaalid ajju, mis hakkab omakorda signaale tõlgendama. Kuna tegemist on aktiivse protsessiga, mille käigus tekivad ka mõned sisekõrvale kahjulikud metaboliidid ehk ainevahetussaadused, siis ei ole mõistlik hoida kuulmisorganeid pidevalt koormatuna.

Colin Espie, kes on Oxfordi Ülikooli uneteaduse professor, tõdeb samuti, et valge müra efektiivsust uneabina ei ole piisavalt tõestatud. Uinumist raskendavad pidevad mõtted, mis ei lase inimestel lõõgastuda. Valge müra puhul on tegemist monotoonse simulatsiooniga, mida on aastakümneid rakendatud, kuid mille efektiivsus on olnud vähene.

Professor Christian Cajohen, kes juhib Šveitsi Baseli Ülikooli Kronobioloogia Keskust, näeb valge müra kasulikkust öövahetuses töötajate puhul. Kuna valge müra on taustahelid, siis mürarikkas päevases keskkonnas on sellistest helidest uinumisel kasu. Seevastu vaikses keskkonnas segab valge müra uinumist, kuna helid ei lase meie organismil puhata.

Hr Cajohen soovitab valge müra asemel kasutada hoopis unekvaliteeti parandavaid programme nagu Sleepio, mille tõhusust näitavad kõrgkvaliteetsed uneteaduse uuringud.

 

Avafoto: Pexels
Allikas: guardian.co.uk