NordenBladet — Hiina julgeolekuteenistuse ja sõjaväega koostööd tegev ettevõte kogub infot välisriikide otsustajate kohta ja nimekirjas on ka 799 soomlast. Shenzheni linnas tegutseva ettevõtte Zhenhua Data jälgimisel on kokku 2,4 miljoni inimese andmed, vahendab Yle.

Andmed lekitati Hiinast kõigepealt USA professorile Christopher Baldingile. Tema omakorda saatis materjali edasi Austraalia küberturvafirmale Internet 2.0.

Arvatakse, et Hiina riiklik julgeolekuteenistus kasutab kogutud andmeid oma tegevuses. Austraalia meediakanali ABC andmetel on andmeid kogunud firma peamised kliendid Hiina kommunistlik partei ja sõjavägi.

Andmebaasis on kokku 799 soomlase nimed. Neist on eriti huvipakkuvaid inimesi 26, otsustajaid 250 ja otsustajate lähedasi 523. Otsustajate nimekirjas on juhtivad poliitikud nagu praegused ministrid. Lisaks on seal Soome kaitsepolitsei töötajaid.

Huvipakkuvaid isikuid on 26 ja seal on näiteks organiseeritud kuritegevusega seotud isikuid.

Andmeid on hiinlased kogunud avalikest allikatest, näiteks sotsiaalmeediast. Allikad on Twitter, Facebook, Instagram ja LinkedIn. Kasutatud on ka uudislugusid.

Tegemist on teadaolevalt suurima Hiinast pärit lekkega. Üllatavaks ei peeta seda, et sellist infot koguti, vaid seda, et see välja lekkis.

Kõige enam on andmebaasis USA, Briti ja Austraalia kodanikke. Taanlasi on 752 ja norralasi 712.