NordenBladet — 15. septembril toimub e-konverents „Bridging the gap between Science and Business: How to empower Intermediary Companies“, mis toob kokku Euroopa parimad praktikud, kes jagavad ülikoolide ja tööstuse häid koostöökogemusi uute ärimudelite alusel ning arutlevad teadus- ja arendusteenuseid pakkuvate erafirmade ees seisvate ülesannete üle.

Ettevõtluses eeldab teadus- ja arendustegevus kiiret reageerimist ja paindlikku tegutsemist. Teadusasutuste tööprotsess lähtub mõneti teisest loogikast, mistõttu ei vasta see sageli ettevõtete ootustele. Tekkinud lõhe ületamiseks on mitmel pool Euroopas rajatud teadustaristut ja tööstuskliente ühendavaid ettevõtteid, kes tegelevad analüütilise teadus- ja arendustööga (ingl Commercial Analytical Research Organisations, CARO).

„Sellised ettevõtted aitavad teadusorganisatsioone ja suuri taristuid, et need ei peaks panustama oma ressursse tööstusuuringutesse, ning aitavad luua teadusteenustele rahvusvahelist turgu. Tööstus- ja tehnoloogiafirmad saavad niisuguste ettevõtete vahendusel lihtsama juurdepääsu suurtele teaduskeskustele ja ka ülikoolide tipptasemel laboritele. Sellised võimalused on eriti olulised tehnoloogiamahukates arendusvaldkondades, kus arendatakse näiteks uusi materjale või nanotehnoloogiat,“ selgitas professor Marco Kirm Tartu Ülikooli füüsika instituudist.

Rahvusvaheline projektimeeskond on koos Eesti partneritega uurinud lähemalt analüütilist teadus- ja arendusteenust pakkuvate ettevõtete ärimudeleid, nende rahastamist, riiklikku ja regionaalset poliitikat nii Läänemere piirkonnas kui ka Euroopas laiemalt. Seda on tehtud rahvusvahelise projekti CAROTS (ingl Commercial Analytical Research Organisations Transnational Strategy) raames. E-konverentsil esitletakse huvilistele senise tegevuse käigus analüüsitud tulemusi ja pakutakse välja tulevikusoovitusi.

Konverentsile on oodatud Läänemere riikide poliitikakujundajad, teadus- ja ettevõtlusministrid, piirkondlikud arenduskeskused, analüütikat uurivad ettevõtted, analüütiliste teadustaristute ja ülikoolide töötajad, tööstuse ja ettevõtete esindajad ning finantsinvestorid.

Konverentsist osavõtt on tasuta, kuid palume huvilistel registreeruda 15. septembriks veebivormi kaudu.

Konverents saab teoks Interregi programmi ja Eesti riigi toel.