NordenBladet – Hiljutine Hiina uuring näitab, et maailmas võib olla liikvel kuni 30 erinevat koroonaviiruse tüve. Covid-19 patsiente uurides avastasid Zheijangi Ülikooli teadurid kümneid uusi mutatsioone, milledest mõned aitasid viirusel keharakkude üle kontrolli saada ja teised aitasid kiiremini levida.

Kõige ohtlikumad koroonaviiruse tüved jõudsid Euroopasse ja USA-s New Yorgi osariiki. See ka seletab, miks mitmetes Euroopa riikides nagu Itaalia ja Hispaania ning USA-s New Yorgi osariigis on suremus niivõrd kõrge.

Samas viiruse agressiivsed tüved ei ole jõudnud igale poole: näiteks mõnedes USA osariikides nagu Washington on liikvel vähem ohtlik vorm.

Siiski on praegu selgusetu, miks levis agressiivsem Covid-19 tüvi mitmetesse Euroopa riikidesse, samal ajal kui suures osas USA-s on liikvel teistsugune ehk vähem ohtlik tüvi.

Samuti näitavad hiljutised uuringud, et USA-sse jõudis haigus kahes osas: vähem ohtlik tüvi saabus Hiinast ja levib peamiselt läänerannikul ning  agressiivsem tüvi jõudis Euroopast ja domineerib idarannikul.

Teadlaste hinnangul viirused muteeruvad, et võidelda immuunsüsteemi vastupanuvõimega.  Covid-19 puhul tekib iga kuu uus mutatsioon.

Siiski ei saa ekspertide sõnul eeldada, et vähem agressiivsete tüvede puhul oleks suremus madal. Näiteks mitu Hiina Zheijangi uuringus osalenud patsienti haigestusid raskelt kergemate tüve puhul.

Endiselt ei teata koroonaviiruse epitsentrist Wuhanist alguse saanud haiguse kõiki tüvesid. Viirushaiguse uurimine võtab veel aega.

 

Allikad: dailymail.co.uk, scmp.com