NordenBladet — Märtsi ja aprilli jooksul Soomes kodudesse saadetav eeltäidetud tuludeklaratsioon on kasulik põhjalikult läbi vaadata. Puudulikud andmed või otsesed vead võivad minna maksumaksjale kalliks maksma.

Maksusoodustustest tavalisemad on töölesõidud. Kodu ja töö vahelisi sõite hüvitatakse 11 kuu eest. Soodustust arvestatakse odavaima transpordivõimaluse alusel, tavaliselt ühistranspordi pileti hinna põhjal. Hüvitist oma autoga sõidu eest võimaldatakse vaid juhul, kui ühistransporti teel kodust tööle ei ole, vahendab Ilta-Sanomat.

Omavastutus on töölesõitude puhul 750 eurot, see tähendab, et sellest väiksemaid summasid ei hüvitata. Maksusoodustust mõjutab ka palgatulu, sest töölesõit arvestatakse maha maksustatavast tulust, mitte otse maksudest.

Arvestus käib nii, et näiteks 2000-eurosest töölesõidu kulust arvestatakse maha omavastutus 750 eurot. Järele jääb 1250 eurot ja kui sellest arvestada maha maksuprotsent, näiteks 40, siis on tegelik võit rahas 500 eurot.

Töötu olek vähendab omavastutust. Kui inimene on olnud töötu, siis tasub lisada deklaratsioonile 750 eurost väiksemad töölesõidukulud, räägib maksumaksjate liidu maksujurist Päivi Kaari.

Kodus töötav inimene võib lisaks saada kodukontori hüvitist, mis katab kodukontori üüri, mööbli, valgustite, elektri, kütte ja koristuse kulud. Seda soodustust võib saada isegi siis, kui inimene töötab laptopiga köögilaua peal.

Kodukontori soodustuse arvestus on lihtne: üle 50 protsendi tööajast kodukontoris olev töötaja võib saada 900 eurot soodustust ja kuni 50 protsendi tööaja puhul on soodustus 450 eurot. Alla 900-euroseid kodukontori kulusid aga ei tasu isegi ära märkida, sest kõigepealt läheb sellest maha kõigi palgasaajate 750-eurone tulu teenimiseks tehtud kulude soodustus. Kui järelejäänud 250 eurost arvestada maha maksuprotsent 40, siis jääb 900-eurosest kodukontori soodustusest maksumaksjale kätte vaid 100 eurot.

Kui aga investeerida kodukontorisse rohkem, näiteks soetada töölaud ja tool eraldi tuppa, siis tasub kaaluda nende deklareerimist eraldi. Mööbli ja töövahendite soetamise ning nende hoolduse ja remondiga seotud kulud saab lisada tulu teenimiseks tehtud kuludele, kui neid kasutatakse põhiliselt töö tegemiseks. Koduse interneti kulust võib poole lisada tulu teenimisega seotud kuludele. Maksusoodustust saab siis, kui kulud koos kodukontori kuludega ületavad 750 euro piiri. Tšekid on sellisel juhul soovitav alles hoida.

Lisaks on võimalik saada kodumajapidamise soodustust. Möödunud aasta eest saab maksimaalse ehk 2400-eurose soodustuse, kui kodutöid on tellitud 5000 euro eest. Tööde hinnast saab soodustuse poole ulatuses.

Näiteks kui koduremondi puhul oli tööde maksumus arve järgi 3200 eurot, siis tuleb see summa esialgu jagada kahega. Järele jäävast 1600 eurost võetakse kõigepealt maha omavastutus 100 eurot, mis tähendab, et soodustus on 1500 eurot.

Abielupaaril tasub kodumajapidamistööd kirjutada ühe abikaasa arvele. Kui 5000 euro piiri ei ületata, välditakse nõnda kahekordse omavastutuse maksmist. Kui aga 5000 piir ületatakse, siis kannab maksuamet jäägi automaatselt abikaasa maksusoodustuste arvele. Siis, tõsi tuleb maksta taas 100-eurone omavastutus.

Aktsiatehingute puhul tasub kontrollida, et maksuametil oleks teada aktsiate soetamishind. Vastasel korral võib maksuamet arvestada aktsiatehingute kaotust kui võitu. Põhjuseks on nn prognoositav soetamishind, mis on 20 protsenti müügihinnast. Maksuamet seega eeldab automaatselt, et tehinguga teeniti tulu, kuigi aktsiad võidi maha müüa kahjumiga. Seega tuleks andmeid kontrollida ja vajadusel parandada.

Näiteks kui inimene on müünud aktsiaid 5000 euro eest ja soetamismaksumust pole maksuametile teatatud, siis arvestab maksuamet soetamishinnaks 20 protsenti müügihinnast ehk 1000 eurot. Selle arvestuse järgi eeldab maksuamet, et tulu teeniti 4000 eurot ja selle pealt arvestatakse maks 30 protsenti ehk 1200 eurot.

Maksuametile tasub edastada ka korteri väljaüürimisega seotud info. Üüritulu tuleb deklaratsioonile maksumaksjal endal märkida isegi siis, kui on makstud ennetavat tulumaksu. Tavaliselt pole deklaratsioonis üüritulu number õige ja soodustused nagu laenumaksed ja muud tuleb endal juurde märkida. Maksude maksmist varem vältinud Airbnb kasutajad peavad samuti andmed kirja panema, kuna puuduvate andmete puhul võib tulla halb üllatus.

Maksuamet võib saadud tulu kontrollida otse pangast ja siis tuleb maksta maksu koos intressiga. Tuludeklaratsiooni paranduste tähtajad on 5. mai, 12. mai või 19. mai 2020. aastal. See kuupäev on kantud tuludeklaratsioonile, samuti saab seda vaadata OmaVerost. Abikaasadel on sama kuupäev.

Kui teha parandused paberil, siis tasub arvestada, et parandusi ei tehta enam otse eeltäidetud deklaratsioonile, vaid selle tarbeks tuleb kasutada eraldi blankette, mille saab printida välja internetist või tellida maksuameti telefoniteenuse +358 29 497 030 kaudu. Seetõttu ei tasu kontrolli jätta viimase minuti peale, vaid muretseda varakult vajalikud blanketid.

Lisainfot eeltäidetud deklaratsiooni kohta saab maksumaksjate veebist.

Avafoto: Pexels