NordenBladet – Meeletult palju toimub kogu aeg.. Tahaksin teid kursis hoida 100% kõigi oma tegemistega, aga kahtlen, kas jõuan 10% kajastada kõigest, mis igapäevaselt toimub. Olen dilemma ees, kas blogida tihedamini ja palju lühemalt või siis harvemini ja põhjalikumalt. Kuidas teile rohkem meeldiks?

NordenBladet ja selle alla kuuluvad OHMYGOSSIP– lehed kasvavad meeletu kiirusega! Sellist kiiret kasvu poleks osanud loota isegi oma suuremates fantaasiates! NordenBladet (Nordic News Service) jagab täna vahelduva eduga TOP10-ne Skandinaavia suurima meediakontserniga lugejaid (Bonnier, Sanoma, MTG, Schibsted, Egmont, Aller, YLE, Otava, Alma, NordenBladet), olles sotsiaalmeedias järjepidevalt TOP5 parima Skandinaavia väljaande seas – viimane positsioon on tänu OHMYGOSSIP´i väga suurele rahvusvahelisele lugejaskonnale. Minu unistus on teha NordenBladet´ist Skandinaavia #1 ajaleht ning online-väljaannne ning NordenBlaedet´i meelelahutussaidist OHMYGOSSIP Skandinaavia #1 ajakiri ja online-väljaanne!

Tean, et unistan väga suurelt – aga kui vaadata Skandinaavia meediamaastiku teisi tegijaid, siis on näha, et oleme õigel teel – NordenBladet (samuti Sanoma ja Modern Times Group) on teiste suurte meediaväljaannete kõrval asutamise aasta poolest suisa beebid! Bonnier asutati 213 aastat tagasi ning NordenBladet 5 aastat tagasi, ning see, et meid edetabelites juba võrreldakse, on minu jaoks väga suur kordaminek! Loomulikult on kasvada veel väga väga palju aga tunnen südames, et liigume õiget rada pidi ülespoole ning sellise saavutuse üle lööb süda kiiremini!

Väike ülevaade TOP 10 Skandinaavia meediakontsernidest:

Bonnier –  Asutati 213 aastat tagasi
Bonnier on 1804. aastal asutatud Rootsi kirjastuskontsern. Firma sai alguse, kui Gerhard Bonnier asutas Kopenhaagenis raamatukaupluse. Aastal 1837 asutati Stockholmis raamatukirjastaja Albert Bonniers Förlag. 1924. aastal ostis perekond Bonnier Rootsi päevalehe Dagens Nyheter enamusosaluse, 1929. aastal tollase Rootsi suurima ajakirjade kirjastaja Ahlen&Akerlund. 1944. aastal asutas Bonnier eduka õhtulehe Expressen. 1950. aastal hakkas Bonnier kirjastama koomikseid. 1965. aastal alustas Bonnier huvialaajakirjade väljaandmist. 1973. aastal laienes perefirma filmiärisse, ostes suurima Rootsi filmitootja SF. 1976. aastal alustas tegevust perekond Bonnierile kuuluv majandusleht Dagens Industri. 1984. aastal hakkas Bonnier kirjastama ajakirja Science Illustrated. 1989. aastal asutas Bonnier ajalehe Äripäev. Alates 1997. aastas omandas Bonnier järk-järgult aktsiaid Rootsi suurimas telekanalis TV4, hetkel kuulub Bonnierile ligi 99% firma aktsiatest. 2005. aastal ostis Bonnier Soome telekanali MTV3 ning raadiojaama Radio Nova. 2006. aastal ostis Bonnier osaluse USA kirjastuses World Publication, mis annab välja umbes 50 ajakirja ning peab käigus ligi pooltsada veebisaiti. Tänapäeval on Bonnier esindatud 25 riigis, kokku on kontsernil osalusi 175 ettevõttes üle maailma. Bonnier on senini perefirma.

Sanoma – Asutati 18 aastat tagasi
Asutatud 1999. a. Sanoma Oyj (kuni 2008. aastani SanomaWSOY) on Soome suurim ja Põhjamaade suuruselt teine meediakontsern, mis tegutseb rohkem kui 20-s Euroopa riigis. Ettevõtte peakorter asub Helsingis. Ettevõttes töötab umbes 19 500 inimest. Kontserni kuulub näiteks Soome ja Põhjamaade suurim ajaleht Helsingin Sanomat. Kontserni kuuluval Nelonen Medial on kuus telekanalit, millest kõige olulisem on Nelonen.

Modern Times Group (MTG) – Asutati 20 aastat tagasi
Asutati 1997.a. Modern Times Group (MTG) on Rootsi meediaettevõte. MTG moodustati meediaettevõtteid omava investeerimisettevõtte Kinnevik poolt 1997. aastal ettevõtete Viasat ja Metro International liitmisel Modern Times Group nime alla. Viasati moodustab rühm telekanaleid, mille alla kuuluvad näiteks TV3 (esimene kommertstelekanal Rootsi, mis alustas tegevust 1987), ZTV, Viasat Sport ja TV1000. Metro International haldab aga tasuta jagatavate ajalehtede ketti. MTG on emiteeritud Stockholm aktsiabörsil, seda märgivad sümbolid MTGA ja MTGB.

Schibsted – Asutati 178 aastat tagasi
Asutati 1839. a. Schibsted on Norra meediagrupp, mis tegutseb 20 riigis, peamiselt Norras ja Rootsis. Ta on Oslo väärtpaberibörsil noteeritud. Eestis omas ta 2013.a  ajalehti Postimees ja Õhtuleht ning telekanaleid Kanal 2 ja Kanal 11. Aastal 1998. ostis ta Sõnumilehe. Schibstedi tegevus on seotud erinevate meedia valdkondadega nagu: ajaleht, televisioon, film, kirjastamine, multimeedia ja mobiiliteenused. Schibstedi aktsiatega kaubeldakse Oslo börsil.

Egmont – Asutati 139 aastat tagasi
Egmonti kontsern (varem Gutenberghus grupp) on Kopenhaagenis 1878.aastal asutatud Taani meediaettevõte. Egmont Group´i asutas Egmont Harald Petersen 1878. aastal

Aller – Asutati 144 aastat tagasi
Asutati 1873.a. Aller Media on Põhjamaade meediakontsern, mille peakontor asub Taanis Kopenhaagenis. Aller Media tuntuimad brändid on Elle, Cafe, Familie Journalen, Femina, Allers ja Se og Hør. Aller Media asutati 1873. aastal Kopenhaagenis Carl Aller´i ja tema abikaasa Laura Aller´i poolt ning 1890ndatel laienes Rootsi ja Norra ning 1992. aastal Soome.

Yle –  91 aastat tagasi
Yle (täisnimi soome keeles Yleisradio Oy ja rootsi keeles Rundradion Ab) on Soome avalik-õiguslik tele- ja ringhäälingukontsern, mis loodi 1926. aastal. Yle on rahvusringhäälingu organisatsioon, millel on palju ühist Briti ringhäälingu BBC-ga, sest suuresti just sellest eeskuju võttes on Yle üles ehitatudki. Yle kuulub Soome riigile (99,98% ettevõttest).  Yle edastab nelja rahvusliku telekanalit, 13 raadiovõrku ja 25 regionaalset raadiokanalit. Soome on ametlikult kakskeelne riik – umbes 5,5% Soome rahvastikust räägib rootsi keelt emakeelena.

Otava – Asutati 127 aastat tagasi
Otava (ametlikult Kustannusosakeyhtiö Otava) on üks Soome vanemaid ja suuremaid kirjastusi. Otava on välja andnud muu hulgas Eino Leino, Veijo Meri, Marja-Liisa Vartio, Paavo Haavikko, Tuomas Anhava, Mauri Kunnase, Antti Tuuri, Kjell Westö ja Laila Hirvisaari (varem Hietamies) teoseid. Otava on aktsiaselts, mis asutati 1890. See on osa Otava kontsernist (Otava Oy). Peatoimetaja on 2009. aastast Pasi Vainio. Kirjastuse käive oli 2014. aastal 54,5 miljonit eurot, kasum 7,2 miljonit eurot.

Alma – 168 aastat tagasi
Asutati 1849. a. Alma Media on meediaettevõte, mis keskendub digitaalsetele teenustele ja kirjastamisele. Alma Media kõige tuntumad brändid on Aamulehti, Iltalehti, Kauppalehti, Talouselämä Monster.fi ja Etuovi.com. Alma Media’is töötab ligikaudu 2400 inimest.

NordenBladet – 5 aastat taagsi
NordenBladet (Nordic News Service) on üks suurima lugejaskonnaga Põhjamaade meediakontserne (üle 7 milj lugeja kuus), mille peakontor asub Eestis Tallinnas. Asutati 2012 aastal rahvusvaheliste OHMYGOSSIP- lehtede omaniku ning Skandinaavia tuntuima blogija ja sotsiaalmeedia järgituima naise Helena-Reet Ennet´i poolt. Tegutseb 17 riigis, peamiselt Eestis, Soomes, Rootsis, Ameerikas, Inglismaal, Brasiilias ja Venemaal. NordenBladet´i tuntuimad brändid on NordenBladet, OHMYGOSSIP, OHMYGOSSIPteen, Ohmygossip Couture ja Bloglist24.

Märksõnad: meedia, trükimeedia, internetimeedia, sisu, susutootmine, televisioon, raadio, trükk, trpkiteenus, ajaleht, ajakiri, ajalehed, ajakirjad, meediaettevõte, meediafirma, meediagrupp, meediakontsern, meediagrupi, meediaabi, meediamonitooring, meedia ja mõjutamine, meediakanal, meediakanalid, meediaasutus, meediateenus, meediaagentuur, meediaekspert, meedia mõju, meedia roll, meedia liigid, meedia ülesanded, ühiskond, meedia grupp, meedia ajalugu, meedia areng, meediaanalüüs, meedia areng, Põhjamaa, Põhjamaad, Põhjamaade meedia, Skandinaavia, Skandinaavia maad, Skandinaaviamaad, Nordic, Norden, Nordic News Service, newsservice, Skandinaavia maade meedia, Eesti, Soome, Rootsi, Norra, Taani, Island, Ahvenamaa, Gröönimaa, Fääri saared, kohalik meedia, uudis, uudised, päevauudised, online, väljaanne, arhiiv, ajalehtede tellimine, ajakirjade tellimine, kuulutused, kojukanne, arvamuslugu, ajaleheartikkel, lehed, lugemine, kirjandus, media, tv, televisioon, televisiooni kava, televisiooni pakkujad, televisioonimeedia, paketid, internet, televisioon ja internet, televisioon üle õhu, meediareklaam, ajakirjandus, ajakirjandusväljaanne, ajakirjandus ja kommunikatsioon, ajakirjanduse liigid, ajakirjanduseetika, ajakirjandusvabadus, levi, ajakirjanduslevi