NordenBladet — Vanemas eas lapse saamise eest on hoiatatud – seda eelkõige lisanduvate riskide pärast. Värske uurimuse järgi on ema vanusel aga ka positiivseid külgi. Naise vanusest sõltub palju, kui lihtne on tal rasestuda. Pärast kolmekümnendat eluaastat väheneb naise viljakus märkimisväärselt. Vanusega kasvab raseduse katkemise ja kromosoomihäirete risk.

Hiljutine uurimus toob aga välja teise vaatenurga: keskmisest vanemate emade lapsed saavad elus teistest paremini hakkama. Ei ole siis sugugi nõnda, et vanemas eas emaks saamisega on seotud ainult riskid. Teadlased tegid kindlaks, mil moel sama ema eri aegadel sündinud lapsed hiljem elus hakkama said.

Uuringu kohaselt olid vanemate emade lapsed oma õdedest-vendadest pikemad, nad jätsid oma õpingud harvem pooleli, läksid sagedamini ülikooli ja nende mõnede testide tulemused olid teistest paremad. Isegi neljakümneaastaste emade lapsed said uuringu järgi hilisemas elus õdedest-vendadest mitmeski mõttes paremini hakkama.

Elukogemus aitab! Teadlaste sõnul võib ema vanus last mõjutada ses mõttes, et vanusega lisandub emale elukogemust ja teadmisi, millest on kasu ka lapsele. Max Planck Institute for Demographic Research ja Kieron Barclay of the London School of Economics’i ühine uurimus tehti professor Mikko Myrskylä juhtimisel ning selle tarvis uuriti kokku pooltteist miljonit aastatel 1960-1991 sündinud Rootsi beebit.

Kui 1968. aastal sündis veel 75 % Rootsi beebidest alla kolmekümneaastastele emadele, siis 2013. aastal ainult 60 %.

See trend on üldine nii läänes kui mujalgi. Praegusel hetkel on OECD-maades sünnitajate keskmine vanus 28 aastat. Naised võivad ja saavad sünnitada varasemast hiljem. Sageli lükkub lapsetegu edasi õpingute ja karjääritegemise tõttu.

Uurimus avaldati ajakirjas Population and Development Review.

Avafoto: (PantherMedia/Hannes Eichinger/Scanpix)

Vaata lisaks:
6 etteheidet, mida suurperede lapsevanemad alatihti kuulevad
OHMYGOSSIP — Suurperede vanemate üle visatakse mitmesuguseid nalju, mis ei lähe isegi mitte musta huumori alla ning võivad olla pigem haavava mõjuga. Viie lapse isa Justin Ricklefs avaldab Huffinton Post lehes küsimused, mida talle jätkuvalt esitatakse.

Laps ei kuula sõna? Viis lahendust viiele probleemile
OHMYGOSSIP — Kas Su väike poeg on kui äravahetatud kui on aeg hambaid pesta? Kas Su väike tütar viskab end selili ja karjub kui Sa tahad talle turvarihma peale panna? Siin on viis keerulist situatsiooni ja sama palju lahendusi.

Beatrice Ohmygossip.ee’le: Lapsed on tähtsamad kui isiklikud saavutused
OHMYGOSSIP — „See päev ei tähenda mulle suurt midagi, oma ema olen ma armastanud ja armastan niikuinii iga päev,” räägib Beatrice Ohmygossip.ee’le, et nende peres emadepäeva eraldi suursündmuseks ei peeta.