Neljapäev, märts 28, 2024

Monthly Archives: mai 2010

Rahvakalender: Urbanipäev

Urbanipäev oli lina- ja kaerakülvi algusaeg, üldiselt vähetuntud püha. Ühtlasi arvati, et öökülmade aeg on lõppenud ja võib alustada külmaõrnade taimede istutamist.

Samuti Paavst Urbanus I surmapäev

Urbanus I valitses 222-230, tema sünniaeg on teadmata, suri 23. mail 230. Päritolult roomlane, valitses ta ajal, mil kristlasi ei kiusatud taga. Urbanuse tegevusest pole kuigi palju teada, see on ümbritsetud kaheldava tõepäraga legendidest.

Rahvakalender: Kevadine Nigulapäev

Setude, idavõrumaalaste (peamiselt õigeusu alade) püha. Tähistatakse püha Nikolause (Nigula, Migula) päeva. Praeguseks sisuliselt unustusse vajunud püha, millele nime andnud pühaku olulisuse märgiks on enam kui 300 Eesti kohanime. Pikemat aega säilis ristikäikude tava, samuti küünalde ja toitude kirikusse õnnistada viimine vilja kaitseks. Mitmes külas (nt Tailova, Soptja) oli sel päeval kirmas. Alustati ubade ja herneste külvamist.

Keelud: Keelatud oli hobustega töötamine.

Legendid: Migul ja püha Jüri jõudsid rännakul lesknaiseni, kelle hobune oli kündes mutta kinni jäänud. Et pühameestel olid valged rõivad seljas, polnud Jüri nõus appi minema. Migul läks ja aitas kehvast toidust nõrga hobuse välja ja sai tasuks kaks püha aastas (Ello Kirsi poolt kirja pandud legend).

Püha Nikolaus: Piiskop Nikolausega on seotud mitmeid tähtpäevi, millest tänastele inimestele on tuntum jõulupüha jõuluvanaga, kelle prototüübiks on Nikolaus. 9. mai on Püha Nikolause 1087. aastal aset leidnud ümbermatmise mälestuspäev.

Üha rohkem ja rohkem populaarsust võitvad Viru-Nigula vallapäevad toimuvad tänavu 7.-9. maini.