NordenBladet — Soomes oli hiljuti uudis, kuidas 29-aastane tipphokimängija Kristian Näkyvä haigestus munandivähki. Tegemist on harvaesineva, aga pealtnäha tervete noorte meeste hulgas kiiresti sageneva haigusega. Laiemas plaanis pole Soome arstide väitel muretsemiseks põhjust. Kui vähk avastatakse varajases staadiumis, siis on tervenemise võimalused head, vahendab Helsingin Sanomat.

Tavaliselt rahunevad patsiendid pärast arstiga rääkimist ning ühe munandiga tuleb samuti edukalt toime. Armid paranevad ja mehed naasevad tavalise elu juurde. Tähtis on see, et haigus avastatakse võimalikult varakult.

Tavaliselt märkab mees ise duši all käies, et munandil on kühm. Mõnikord paistetab munand üles ja teeb valu. Mõnikord on kühm selline, et takistab käimist. Siis ei tohi jääda ootama, vaid tuleks minna kohe arsti juurde. Munandivähi puhul peavad ka arstid kohe reageerima, mitte öelda, et ootame-vaatame.

Munandivähki haigestunute hulk on Soomes kasvanud 40 aasta jooksul 5 korda. 1980. aastal avastati uusi juhtumeid 33, 2017. aastal juba 135. Trend on samasugune kõikides lääneriikides.

Teine erilisus on see, et munandivähki haigestuvad peamiselt noored mehed murdeeast kuni 50. eluaastani. Põhjust ei teata. See pole ilmselt seotud aastaid kestnud suitsetamise, alkoholi tarbimise või punase liha söömisega, mida seostatakse teiste vähitüüpidega. Mõned munandivähki haigestunud on sellises eas, et pole õieti alkoholi tarvitanudki või siis suitsetanud. Enamus haigestunutest on tervete eluviisidega noored mehed. Teadlased arvavad, et põhjus võib olla mingis keskkonda sattunud kemikaalis.

Teada on see, et munandivähi soodumus tekib juba looteeas, sellel on seos viljatusega ning sellega, et munadid ei lasku õigel ajal. Haigust ravitakse lõikusega, kus munand eemaldatakse. Pärast seda kontrollitakse patsienti, et kasvaja poleks ajanud siirdeid teistesse elunditesse. Kui siirdeid pole, siis lõikusest piisab.

Haigus võib näiteks ajada siirdeid vereringe kaudu kopsudesse. Tavaliselt on aga sel puhul abi tsütostaadi- ja kiiritusravist. Enamus patsientidest paraneb. Hea uudis on see, et pärast ühe munandi eemaldamist on jätkuvalt võimalik lapsi saada. Vahel on kasvaja ka teises munandis, siis tehakse lõikus nii, et jätkuks sperma tootmine.