NordenBladet — Soome leiubüroo Löytötavarapalvelu Oy taotles raha omale keskkriminaalpolitseilt, kes raha konfiskeeris, aga kohus selleks luba ei andnud. Raha leiti 10 aastat tagasi 2009. aasta oktoobris Helsingi-Vantaa lennuväljal lennukist, mis oli tulnud Madriidist ja sõitis edasi Hiinasse. Käsipagasist leiti kott, kus oli 409 760 eurot sularaha, vahendab Ilta-Sanomat.

Raha oli 50- ja 100-eurostes tähtedes ja see oli pandud krõpsupakkidesse ja šokolaaditahvlitesse. Tegemist oli tavalise reisikotiga, mille ühes otsas rattad ja teises otsas käepide. Lennuk oli tulnud Hispaaniast Madriidist ja suundus edasi Hiinasse Pekingisse. Koti omanikuks tunnistati hiljem üks naine, kes oli eemaldatud lennukist juba Madriidis.

Põhjus naise lennukist eemaldamiseks oli asjaolu, et tema pagasi hulgast leiti kohvrid sularahaga. Madriidis aga keegi ei kontrollinud naise käsipagasit.

Koti leidmise kohta avaldati kuulutus, aga keegi sellele järgi ei tulnud. Soome keskkriminaalpolitsei konfiskeeris raha, kuna arvati, et see on seotud kuritegevusega. Nö viimasel tunnil taotles raha omale leiubüroo Löytötavarapalvelu Oy. Büroo tegeleb Finnairi lennukitest leitud asjadega. Ettevõte leidis, et see raha kuulub neile.

Politsei uuris asja kui rahapesu juhtumit. Naise isik saadi teada, aga Hiinas teda üle ei kuulatud. Naine tegeles ettevõtlusega.

Politsei lõpetas asjas uurimise 2013. aastal ja raha konfiskeerimise otsus tühistati. 2014. aasta augustis saadeti omanikule Hiinasse teade, et rahale võib järgi tulla. Anti teada, et kui ta järgi ei tule, läheb raha riigile või leidjale.

Ärinaine rahale järgi ei tulnud. Raha jäi kriminaalpolitsei valdusse pangaarvele. Kott ja riided müüdi maha, kommid ja krõpsud hävitati. Politsei aga keeldus raha leiubüroole üle kandmisest. Leiubüroo andis asja 2015. aasta kevadel kohtusse. Kohus lükkas aga aasta tagasi taotluse tagasi. Nüüd jäi ka Helsingi ringkonnakohus politsei poolele. Kohus leidis, et kuigi raha leidis leiubüroo, siis anti see üle politseile ja politseil pole seaduse järgi kohustust seda tagasi anda, kui omanik rahale järgi ei tule. Kohus asus seisukohale, et raha jääb sellele, kellele see on üle antud, praegusel juhul politseile ja riigile.