NordenBladet — Valitsuse majandusarengu komisjon sai eile ülevaate äridiplomaatia strateegia tegevuskava elluviimisest ning samuti esitati ettepanekud Eesti välisesinduste ja majandusdiplomaatide võrgu laiendamiseks. Arutelus jäi kõlama, et diplomaatilised suhted põhinevad eeskätt koostööl ning ühistel eesmärkidel.

Eesti välisesinduste roll on edendada rahvusvahelises suhtluses igakülgselt Eesti huve, toetada ettevõtteid eksporditurgudel, meelitada meile välisinvesteeringuid ning abistada ja kaasata väliseesti kogukonda, seisab välisministeeriumi koostatud ülevaates.

Äridiplomaatia strateegia elluviimisel toodi ühe olulise punktina välja, et kasvanud on Eesti välisesinduste arv ning meie esindajad on kohal peamiste liitlaste ja partnerite juures. Mitmetes asukohtades aga tuleb kasvatada spetsiifilisi võimeid või kohalolu just kahepoolsete suhete tugevdamiseks. Veel selgus ülevaatest, et Eesti välisesinduste võrgustik võiks veel rohkem toetada uutele ja kasvavatele turgudele sisenemist ning ettevõtete ekspordihuvi realiseerimist.

„Eesti diplomaatiline välisesinduste võrgustik vastab olulises osas välispoliitika eesmärkidele. Samas on oluline Eesti ettevõtete ekspordihuvi toetamiseks kiiresti muutuvas rahvusvahelises keskkonnas ja kasvavas globaalses konkurentsis praegust esinduste võrgustikku tugevdada ning laiendada,“ märkis peaminister Jüri Ratas. „Jätkusuutliku majanduskasvu tagamise ühe võimalusena näemegi välisesinduste tugevdamist, majandusdiplomaatide, seal hulgas küber- ja digidiplomaatide võrgustiku laiendamist ning Eesti ettevõtjatele senisest suurema toe pakkumist ekspordi sihtturgudel. Samuti oleme eesmärgiks võtnud teenuste kättesaadavuse parandamise välisriikides;“ lisas Ratas.

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo sõnul saab rikkus Eestisse tulla läbi ekspordi ja kaasatavate välisinvesteeringute. „Koostöö erinevate välisturge hõlmavate institutsioonide vahel on tänaseks oluliselt paranenud, aga endiselt on võimalusi, kuidas riik saaks ettevõtteid pikas perspektiivis veelgi paremini aidata,“ sõnas Kingo.

Ülevaate äridiplomaatia tegevuste tulemustest ja tegevuskavast 2019. aastaks sai valitsuse majandusarengu komisjon tänavu jaanuaris.

Lisaks: Riigivisiitide planeerimise ja infojagamise portaal www.visiidid.ee.

Taust

  • Peaministri juhitav majandusarengu valitsuskomisjon koguneb kord kuus, et saada ülevaade majanduse seisust, leida lahendusi ministeeriumide ülest koordinatsiooni vajavatele küsimustele, kaasata eksperte ja huvirühmi ning tegeleda majanduskeskkonna arendamisega.
  • ​Majandusarengu komisjoni kuuluvad väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister, majandus- ja taristuminister, välisminister, rahandusminister, haridus- ja teadusminister, justiitsminister ning sotsiaalminister. Komisjoni juhib peaminister.
  • ​Teised ministrid osalevad komisjoni istungil peaministri kutsel, kui teemakäsitlus eeldab vastutava ministri kohalolu.
  • ​Komisjoni tööd toetab riigikantselei strateegiabüroo.

 

Allikas: Eesti Riigikogu