NordenBladet — Eesti Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ja Isamaa erakonna valitsusel möödus tööle asumisest sada päeva.

„Valitsuse osapooltele sisse- ja kokku elamiseks mõeldud aeg pakkus rohkelt väljakutseid. Valdav osa neist taandus asjalikele aruteludele ja edasiviivatele otsustele. Kahjuks leidsid suuremat kõlapinda mõned avaldused, mis tegid halba meile ja Eestile. Samas näitasid kõik väljakutsed, et käes on sotsiaalse poliitika aeg. See tähendab, et valitsuse iga otsuse eesmärk peab olema tasakaalus ühiskond,” ütles peaminister Jüri Ratas.

Täna võtab valitsus seni tehtu kokku, et alustatut jätkata. „Meie valitsusel on nii nägemus kui ka koostöösoov, et tagada Eestile parim olevik, tulevik ja maine,“ kinnitas Ratas.

Saja esimese päeva jooksul on tehtud hulganisti edasiviivaid otsuseid ja alustatud asjalikke arutelusid. „ Näiteks oleme otsustanud käivitada üle-eestilise digiregistratuuri, elektrifitseerida raudtee ja suurendada elektrirongide arvu, panustada tõsisemalt lähisuhtevägivalla ennetamisse ja teinud palju muud. Samal ajal võtsime ette terve rea küsimusi, mille lahendamine vajab ulatuslikke uuendusi ja eeldab suuremahulisi investeeringuid. Nende seas on pensionid, riigikulud ja näiteks kliima,“ ütles peaminister.

Saja päeva tegevuste lõplik ülevaade valmib reedeks ning selle leiab valitsuse kodulehelt rubriigist „eesmärgid ja tegevused“: https://www.valitsus.ee/et/eesmargid-ja-tegevused.

Valitsuse tegevusel on viis prioriteeti:

Peresõbralik Eesti, kus inimesed tunnevad ennast turvaliselt ja kindlalt, et just siin luua oma pere. Esimese saja päeva jooksul kiideti muu hulgas heaks lähisuhtevägivalla ennetamise uus tegevuskava. See lähtub viiest üldeesmärgist: kannatanu on kaitstud ja toetatud, vägivalda kasutanud inimene peab oma teo eest vastutama, spetsialistid on teadlikud ja asjatundlikud, töövahendid toetavad spetsialiste ning valdkonda seiratakse pidevalt.

Sidus ühiskond, mille liikmed tunnevad end ühiskonnaellu kaasatuna ning seal on kõikide inimeste põhiõigused ja -vabadused võrdselt tagatud. Näiteks liideti selle raames üleriigilise digiregistratuuri lahendusega 19 haiglat ja samuti esitati riigikogule õiguspoliitikate põhialused aastani 2030.

Teadmistepõhine majandus, kus riik toetab tarka majandust, mille vundamendiks on teadus- ja arendustegevus ning innovatsioon. Saja päeva sees kiitis valitsus heaks riikliku tehisintellekti tegevuskava, laiendas suurinvestori toetuse andmise tingimusi ja muude tegevuste seas kinnitas ka e-residentsuse 2.0 tegevuskava.

Tõhus valitsemine – inimestele ja ettevõttele on riigiga suhtlemine lihtne ja sujuv, ilma liigse bürokraatia ja halduskoormuseta. Valitsus kiitis selle prioriteedi raames heaks riigireformi tegevuskava, et vähendada riigiaparaati ja pakkuda kvaliteetsemaid teenuseid. Samuti otsustas korraldada laiapõhjalise riigieelarve revisjoni, kus vaadatakse üle kõik riigi kulud ja tulud ning hinnatakse nende vajalikkust.

Vaba ja kaitstud riik, kus inimesed tunnevad end turvaliselt – see tähendab ka Eesti nägemist osana rahvusvahelisest kogukonnast. Saja päeva sees esitas valitsus riigikogule kriminaalpoliitika uute põhialuste eelnõu aastani 2030. Samuti andis valitsus heakskiidu konsulaarseaduse muutmisele, et parandada teenuste kättesaadavust.

 

Allikas: Eesti Riigikogu