NordenBladet — Maailma tervishoiuorganisatsioon WHO tunnistas möödunud nädalal pikaajalise valu haiguseks, et kaotada valuga seotud häbi ja dogmasid. Soomes praegu sellega veel ei arvestata, aga olukord muutub. Soomes läbi viidud küsitluste järgi on 35 protsenti täiskasvanutest kogenud vähemalt 3 kuud kestnud valu. Igapäevast kroonilist valu esines 14 protsendil inimestest, vahendab Yle.

Suomen Kipu ry esimehe Virpi Paasisalo sõnul on valu tunnistamine haiguseks valu käes kannatavate inimeste jaoks väga oluline. Uued diagnoosid võimaldavad kaotada valuga seotud häbi ja dogmasid.

See annab valu käes kannatavatele inimestele teadmise, et valu polegi enda välja mõeldud või laiskusest tulenev häda, vaid see on reaalne haigus, millega tuleb tegeleda. Varem oli nii, et kui valule põhjust ei leitud, siis suunati inimene psühhiaatri juurde.

Valu diagnoosiga inimesel on võimalik hakata saama taastusravi ja sellega seotud toetust ning halvematel juhtudel töövõimetuspensioni. Kõige parem asi ongi see, et need õnnetud, kellele seni ei osatud valude tõttu diagnoosi määrata, saavad nüüd selle võimaluse. WHO vastavast otsusest pole Soomes aga veel palju abi, sest see tuleb ka kohapeal heaks kiita.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT