NordenBladet – Kunstnikele võib välismaal töötamine pakkuda uut inspiratsiooni. Lisaks kogemustele ja teadmistele võid laiendada oma publikut või leida uusi koostöövõimalusi.

Kunstnike ja kultuuritöötajate liikuvus on oluline kultuurilise mitmekesisuse ja kultuuridevahelise dialoogi seisukohast. Teises riigis viibimine laiendab sinu tegevuse ulatust ja arendab sinu loovust, see aitab vahetada kogemusi ning annab võimaluse õppida teistelt. Loometalendi vabam liikumine üle riigipiiride võimaldab koostööd ja põnevaid vahetusi erineva kultuurilise tausta ja kunstitraditsioonidega loovisiksuste vahel.

Kust alustada?

Enne kui otsustad mõne kunstnike liikuvus- või residentuuriprogrammi kasuks, mõtle oma motivatsioonile. Peaksid kindlalt teadma, miks sa soovid elada ja töötada mõnes muus riigis.

Valik kõigi pakutavate võimaluste vahel võib olla raske, kuid allpool esitatud küsimused võivad sulle  abiks olla.

  • Milline piirkond ja valdkond sind huvitab?
  • Milline elamisviis sulle kõige paremini sobib?
  • Milliseid vahendeid sa oma töös vajad?

Järgmisena peaksid mõtlema taotluse esitamise ja rahastamise peale. Taotlusprotsessid on väga erinevad ning osalemist tuleb hakata planeerima aegsasti. Mõnede programmide raames kaetakse kõik kulud, mõnede puhul tehakse seda osaliselt ja mõnel juhul üldse mitte.

 

Residentuur Casita Maria kunsti- ja koolituskeskuses Bronxis tuli minu projektile väga kasuks. See andis mulle mitte üksnes  võimaluse teha koostööd ainulaadse kogukonnaga Bronxis – mis on minu töö lahutamatu osa –, vaid minu käsutusse anti ka tohutu stuudio (kooli võimla), kus ma sain võimendada heli, katsetada projektsioone ja arendada oma projekti. Casita Maria töötajad olid väga toetavad ja innustunud sellest, et nende keskel töötab rahvusvaheline multimeediakunstnik. Keeruka ja uuendusliku multimeediatöö loomine Bronxi kooli  võimlas oli mõnevõrra sürreaalne kogemus, kuid viis minu tööd tohutult edasi.
Austraallane Mark Bolotin, kes oli 2012. aastal  New Yorgis


Kust saab teavet?

Trans Artists Foundation on kultuurialase liikuvuse teabekeskus, mis on keskendunud eelkõige kunstnike residentuurivõimalustele.

On the move on kultuurialase liikuvuse teabevõrgustik, mis annab ülevaate taotluste esitamise tähtaegadest ning juhistest.

e.mobility on kunstnike liikuvust edendav interaktiivne kogukond, kus kunstnikud saavad leida residentuuriprogramme, esitada projekte ja korraldada kohtumisi.

Residency unlimited on tasuta teenus, mis pakub ajakohast teavet kunstnike residentuurivõimaluste kohta kogu maailmas.

Res artis on kunstnike residentuurikeskuste ülemaailmne võrgustik.

_____________________________
Stipendium on rahaline toetus õpilasele, üliõpilasele või näiteks kunstnikule, et toetada tema hariduslikku või kunstilist tegevust. Stipendiumi saajat nimetatakse stipendiaadiks.
Legaaldefinitsioon: Tulumaksuseaduse tähenduses on stipendium on tulevikku suunatud toetus, mida makstakse teadmiste või oskuste omandamise, võimete arendamise ning loomingulise või teadusliku tegevuse soodustamiseks. Stipendiumina ei käsitata väljamakset, millega tunnustatakse või tasustatakse mingit tegevust või mille tegemisega väljamakse tegija omandab õigused teosele (Tulumaksuseadus § 19. lg. 7).

Eestis on seaduse järgi õigus saada stipendiumi:

a) töötul, kes osaleb vähemalt 40 tundi kestval tööturukoolitusel, tööpraktikas või tööharjutuses, mille on korraldanud Tööturuamet;
b) loovisikul, kellele maksab stipendiumi loomeliit või kultuurikapital loometegevuseks ning sellega seotud täiendusõppeks;
c) sportlasel, kes saab riiklikku spordistipendiumi sportlike tipptulemuste stimuleerimiseks;
d) õpilasel ja üliõpilasel vastavalt õppetoetuste ja õppelaenu seadusele

Vajalikud lingid:

 

Avafoto: Kuntnik Olga Raag maalid (NordenBladet/Helena-Reet Ennet)

Märksõnad: haridus, haridus välismaal, hariduse omandamine välismaal, stipendiumi mõiste, stipendiumileping, tulumaks, sotsiaalmaks, seadus, stipendium, stipendiumi maksustamine, tulumaksuseadus, maksustmine, reisimine, reis, õpilane, üliõpilane, kunst, kunstnik, kunstiõpe, rahvusvaheline programm, rahvusvaheline õpilasvahetusprogramm, õpilasvahetus, kunst, kunstnikud, välismaale elama ja tööle, välismaale elama asumine, välismaale elama minek, lapsega välismaale elama, perega välismaale elama, laps välismaale elama, kuidas minna välismaale elama, välismaale elama, välismaal elavad eestlased, kuhu välismaale elama minna, elama asumine, kuhu riiki elama minna, kuidas minna välismaale elama, lapsega välismaale elama, välismaale elama minek, kuidas välismaale kolida, ajutiselt välismaale elama, päriselt välismaale elama, terve perega välismaale elama

 

Vaata lisaks:
Bogliasco stipendium kõrgemal tasemel loome- või uurimistööd tegevatele inimestele. Kes saavad kandideerida? Kuidas kandideerida?

Euroopa Kultuurifondi toetus STEP Beyond toetab noorte kunstnike ja kultuuritöötajate liikuvust Euroopas. Kes saavad taotleda? Kuidas kandideerida?

UNESCO-Aschbergi stipendiumid: kunstnikevahetusprogramm. Kes saavad kandideerida? Kuidas kandideerida?

18 SOOVITUST, millele tasub enne reisi tähelepanu pöörata

KUIDAS toimida, kui reisil tekivad terviseprobleemid

Euroopa Noorteportaal: Välismaale elama asumine (NÕUANDED soodsa majutuse leidmiseks) + KÕIK vajalikud lingid!