NordenBladet — Manchesteri ülikoolis läbiviidud uuringus selgus, et keskmine hambahari võib sisaldada 10 miljonit või rohkem bakterit. Lisaks võib suus elada 100-200 erinevat suubakterit, mis kinnituvad hambaharjale, vahendab Women´s Health.

Kui sul on kombeks säilitada hambaharja kraanikausi serval, tualettpoti kõrval on olukord veelgi hullem. “Kui hambaharja säilitatakse umbes meetri kaugusel tualettpotist, jäävad vee pealetõmbamisest tekkinud veepiisad piisavalt kaua õhku lendlema ja langevad kuhu tahes – ka hambaharja peale. Niisis tähendab see seda, et pesed hambaid harjaga, mis on koos wc-potis oleva veega,” kommenteerib Arizona ülikooli mikrobioloogia professor Charles Gerba.

Kui jagad oma hambaharja partneriga, võivad hambaharjalt edasi kanduvad bakterid olla hoopis teistsugused, mida saad suudeldes. “Hammaste pesemine ja hambaniidi kasutamine võivad suhu põhjustada väikeseid haavandeid, mis levitavad vere kaudu viiruseid ka partnerile, kes kasutab sama harja,” hoiatab Gerba.

Hambaarst Maria Lopez Howell´i nõuannetest võib abi olla, et hambaharjale ei koguneks nii palju baktereid:

– Loputa hambahari peale igat kasutamist vee all puhtaks
– Osta uus hambahari, kui oled haige olnud
– Vaheta hambahari uue vastu iga 3-4 kuu tagant. Kui hari paistab kulunud juba varem, osta uus
– Ära hoiusta hambaharja tualettpoti läheduses või kui muud varianti pole, lase wc-potis vesi peale suletud kaanega.
– Väldi hambaharja hoiustamist niiskes kohas (õhukindlas reisikotis, dušinurgas), sest kui hari ei saa piisavalt õhku kuivamiseks, hakkavad bakterid veelgi tempokamalt kasvama.
– Ära jaga kellegiga hambaharja, kuna kõikidel inimestel on erinevad bakterid suus.

Avafoto: OHMYGOSSIP