NordenBladet — Soome rahvusringhäälingu Yle soomekeelsete saadete peatoimetaja Atte Jääskeläinen lahkub päevapealt ametist. Yle teate kohaselt on nõukogu, juhatuse esimees Lauri Kivinen ja Jääskeläinen kokku leppinud lahkumises „vastastikuse mõistmise alusel”. Jääskeläinenil puudusid võimalused oma töö edukaks jätkamiseks, vahendab Eestinen.

Yle nõukogu esimees Thomas Wilhelmsson märkis teate vahendusel, et nüüd on kõige olulisem taastada toimetuses töörahu. Jääskeläinenile makstakse lahkumishüvitiseks kuue kuu töötasu, mis on 90 000 eurot, vahendab Suomen Kuvalehti. Jääskeläinen töötas Yles alates 2007. aastast ja lahkub päevapealt. Tema asemele on määratud alates 1. juunist rootsikeelse Yle peatoimetaja Marit af Björkesten.

Pilved Yle toimetuse ja eriti Jääskeläineni kohal on olnud juba alates läinud sügisest, vahendab Helsingin Sanomat. Möödunud aasta novembris kajastas Yle peaminister Juha Sipilä perekonnale osaliselt kuuluva ettevõtte Katera Steel tegevust Terrafame ehk Talvivaara kaevanduses.

Sipilä solvus uudise peale ning pommitas uudise teinud ajakirjanikku ja Jääskeläinenit sõnumitega. Jääskeläineni korralduse alusel uudist muudeti, mistõttu kahtlustati, et peatoimetaja on langenud peaministri mõju alla. Juhtum põhjustas Yle toimetuses suure tüli, mille tagajärjel lahkusid ajakirjanik Salla Vuorikoski ja toimetaja Jussi Eronen. Lahkujad kritiseerisid eriti teravalt just Jääskeläinenit. Veidi hiljem lahkus Ylest ajakirjanik Susanne Päivärinta.

Juhtumi kohta esitati hulgaliselt kaebusi Avaliku Sõna Nõukogule. Neist keskseim oli küsimus sellest, kas Jääskeläinen lasi end peaministril mõjutada. Avaliku Sõna Nõukogu tegi märtsikuus asja kohta Yle tegevust tauniva otsuse, mille kohaselt lasi ettevõte end poliitiliselt mõjutada. Otsuses oli märgitud, et osa ajakirjanduslikku otsustusõigust anti ära peaminister Juha Sipiläle.

Avaliku Sõna Nõukogu otsuse järel tellis Yle asja kohta sõltumatu uuringu, mida juhtis haldusõiguse professor Olli Mäenpää. Maikuu keskel avalikustatud Mänpää raport tõi välja, et ettevõtte juhtimises on olnud probleeme. Probleemid olid Jääskeläineni juhitavas toimetuses ja need ei piirdunud ainult Terrafame juhtumiga. Mäenpää hinnangul oli Jääskeläinen liiga ettevaatlik ja võimutruu.

Rahvusvahelist ajakirjandusvabaduse indeksit avaldav organisatsioon Reporters Without Borders pidas Yle juhtumit põhjuseks, miks Soome kukkus ajakirjandusvabaduse indeksis esimeselt kohalt kolmandaks.

Jääskeläinen ise kaitses kuni viimase hetkeni oma tegevust, märkides veel eilses intervjuus Helsingin Sanomatele, et Yle võib lahkuda Avaliku Sõna Nõukogust. Täna, esmaspäeval teatas Yle, et Jääskeläinen paneb ameti maha.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT