NordenBladet – Teadlased avastasid, et rohutirtsud suudavad eristada vähirakke tervetest rakkudest. Selleks kasutavad nad haistmismeelt. Leid võib viia vähi varasema diagnoosimiseni, mis omakorda tähendab, et inimestel on paremad võimalused haigusest priiks saada, vahendab bioRxiv.

Rohutirtsud tuvastasid vähirakud lenduvate orgaaniliste ühendite abil, mida inimesed välja hingavad. Teadlased kasutavad rohutirtse sageli uuringutes, mis on seotud lõhnadega, sest neil on hästi arenenud lõhnameel. Näiteks 2020. aastal suutsid teadlased õpetada rohutirtsu lõhkeainet tundma.

Teadlased saavad rohutirtsu ajutegevuse muutuse järgi aru, kui putukad vähiraku tuvastavad. Seda saab mõõta elektroodide abil, mis teadlaste sõnul annab kiire ja usaldusväärse tulemuse. Putukate reaktsiooni mõõdeti eri rakkudest võetud proovidega. Rohutirtsude reaktsioon tervetele rakkudele ja vähirakkudele oli erinev, mis tähendab, et rakud lõhnasid tirtsudele erinevalt.

Kuigi konkreetne uuring keskendus ainult suuõõne vähile, on teadlased veendunud, et ka teisi vähiliike saab taolisel viisil tuvastada. Seega teoreetiliselt võiks rohutirts olla võimeline tuvastama mitut vähitüüpi ja sedagi, millises staadiumis on haigus.

Haiguse diagnoosimisel oleks sellest suur abi. Kui vähk avastatakse neljandas staadiumis, on ellujäämistõenäosus 10–20 protsenti. Kui aga esimeses staadiumis, siis 80–90 protsenti.

 

Avafoto: Pexels
Allikas: NordenBladet.fi