NordenBladet — Soomes hakkab poiste arv vähenema kümne aasta pärast, mistõttu on kavas hakata riigi võitlusvõime säilitamiseks ajateenistusse kutsuma naisi. Praegu läbib Soome ajateenistuse aastas ligi 900 naist ja see arv tahetakse tõsta 2000 peale. Soomes hakatakse katseliselt naisi ajateenistusse kutsuma juba alates 2024. aastast, vahendab MTV.

Naiste ajateenistusse kutsumine ja sellega seotud tervisekontrolli sidumine teise astme õppega kavatsetakse ellu viia 2026. aastal.

Praegu on Soomes kõik ajateenistuse 600 tegevust avatud nii meestele kui naistele. Lisaks majutatakse nii mehed kui naised samades kasarmutes ja telkides.

Soome ajateenijate liit on avaldanud seisukoha, et riigikaitse on nii meeste kui naiste asi. Soome sõjaväe suurus on 280 000 võitlejat, mille hulgas on nii mehed kui naised.

Ajateenijate tervisekontrolli leevendatakse, kuna ajateenistus ei kujuta endast ainult metsas roomamist. On selliseid ülesandeid, kus pole vaja raudset tervist, vaid on vaja rohkem mõistust.

Tulevikus kutsutakse ajateenistusse ka need, kes praegu on teatud haiguste tõttu välja jäänud, aga keda saab kasutada näiteks kübersõjategevuses ja logistikas transporditeenuste osutamisel. Eesmärk on saada igal aastal ajateenistusest vabastatud „C-meest” juurde B-kategooriasse ehk füüsiliselt kergemasse ajateenistusse.

Soome julgeoleku tagamine nõuab aga panust ka teistelt peale ajateenijate ja reservistide. Tsiviilajateenistus tahetakse muuta rohkem ühiskonna kaitsevajadusi arvestavaks. Kui seni on saanud tsiviilajateenistuse valida suhteliselt vabalt, siis tulevikus keskendub see riigi julgeolekule ja varustuskindlusele: need on eri transporditeenused ning pääste- ja tuleohutus. Sellega seoses saab tsiviilajateenistuses olijaid kasutada kriisiolukorras eri ülesannete täitmisel.

Ühtlasi on kavas pakkuda naistele võimalust läbida vabatahtlik tsiviilajateenistus.

Soomes on olnud arutusel ka elukutselise sõjaväe loomine. Seda aga ei taheta teha, kuna see vähendaks sidet sõjaväe ja elanikkonna vahel ning nõrgendaks riigi kaitsetahet.