NordenBladet — Soome Iltalehti testis koroona kontrolli Helsingis ja Tallinnas ning selgus, et see on väga erinev. Eestisse on uksed avatud. Tallinki Megastar jõuab Tallinna kell 12.30 ja sellele pole kedagi vastas. Keegi ei ilmuta vähimatki huvi ligi 200 reisija suhtes, kes laevalt sadama D-terminali kaudu maha tulevad ning edasi Tallinna ja mujale Eestisse liiguvad.

Kuigi Eestis on koroonapassi esitamine söögikohtades söömiseks kohustuslik, suhtutakse ka sellesse lõdvalt. Passi näitamist nõutakse vaid üksikutes kohtades.

Koroonapass tähendab Eestis sellist ametlikku tõendit, mis näitab kas vaktsineerimist, koroonatesti tegemist või haiguse läbipõdemist viimaste kuude jooksul. Eestlased kasutavad põhiliselt Euroopa koroonapassi, mille saab alla laadida veebiküljelt. Eestis on pooled täiskasvanud omale sellise passi alla laadinud.

Eestis peavad teenindusasutused küsima klientidelt koroonapassi. Kui passi ei ole, siis siseruumides viibida ei tohi. Nõuete täitmist kontrollivad terviseamet ning politsei.

Kellel koroonapassi pole, saavad mõnes asutuses teha kohapeal koroona kiirtesti, mille hind on paar eurot. Tulemus selgub kümne minuti jooksul. Kiirteste pakkuvate ettevõtete kohta on info üleval veebis aadressil ilmapassita.ee.

Eestis on koroona olukord taas muutumas väga hulluks. Näiteks käesoleva nädala neljapäeval oli nakatumiste arv Eestis ja Soomes enam-vähem sama: Eestis 467 ja Soomes 486. Elanikke on Soomes aga üle nelja korra rohkem.

Eestis on vaktsineeritus jäänud Soomest maha. Eestis on suur vaktsineerimisvastaste hulk, samuti pole ametivõimud tasemel, näiteks käesoleval nädalal pani ameti maha terviseameti juht Üllar Lanno. Viimane piisk oli asjaolu, et terviseameti külmladudes riknes 68 000 koroonavaktsiini doosi.

Tallinnast Helsingisse tagasi sõites polnud Tallinki Megastaril maskikandmise kohustust. Maskid on ees vaid kümnendikul reisijatest.

Helsingi Länsisatama terminalis aga on reisijatel vastas paarikümnest inimesest koosnev koroonameeskond, kes kontrollib kõigi tulijate koroona-andmeid. Kohal on ka piirivalvurid, kes kontrollivad reisijate dokumente pisteliselt.

Suhtumises koroonasse on Soome lahe eri pooltel suur erinevus.