NordenBladet – Ida-Virumaa lapsed paistavad silma väikese sünnikaalu poolest Tartu Ülikooli ja terviseameti uuringu põhjal saab seostada riskitegureid piirkonna õhusaastega.

Teadlased vaatasid uuringus viimase 15 aasta jooksul sündinud 193 000 laste sünniandmeid. Neist 19 000 ema oli pärit Ida-Virumaalt. Tugevamatel alustel seisvate järelduste tegemisteks arvestasid uurijad ka nende elu- ja töökeskkonnaga, rahvastiku näitajate ja teada-tuntud riskiteguritega, näiteks sellega, kas ema suitsetas.

Tulemuste põhjal moodustasid enneaegsed lapsed kõigist Ida-Virumaal ilmale tulnud lastest 5,9 protsenti. Eesti keskmine näitaja oli protsendi võrra väiksem. Samuti eristusid Ida-Virumaa imikud ülejäänud Eestist väiksema sünnikaalu poolest. Võrreldes teiste maakondade lastega olid nad ilmale tulles keskmiselt 125 grammi kergemad. Idavirumaalaste seas oli rohkem ka alla 2500-grammise sünnikaaluga lapsi.

Uuringu ühe autori ja Tartu Ülikooli keskkonnatervishoiu kaasprofessor Hans Orru sõnul võivad mõjutada kehvad sünninäitajad inimest hilisemas elus. Eelnevates uuringutes on teadlased leidnud, et enneaegsetel ja väikese sünnikaaluga lastel esines sagedamini näiteks kroonilisi hingamisteede ja südameveresoonkonna haigusi, arenguhäireid, diabeeti ja metaboolset sündroomi.

Kõige enam mõjutas sünninäitajaid ema vanus. Vanemas eas emadel on suurem risk sünnitada enneaegselt. Samuti näeb kehvemaid sünninäitajaid sagedamini madalama haridustaseme ja mitte-eestlastest emade puhul. Oluline on ka tavategevusala – töötavatel emadel on risk kõige madalam.

Tugevat mõju avaldasid uuringu põhjal sünninäitajatele ka keskkonnategurid, sealhulgas õhusaaste. Tihedam kokkupuude eriti peente osakestega esimesel trimestril ehk 1.–13. rasedusnädalal suurendas enneaegsuse riski ja raseduse kolmandal trimestril ehk 28.–40. rasedusnädalal väikese sünnikaalu riski. Seejuures ilmnes mõju sünnikaalu vähenemisele vaid Ida-Virumaal.

Teadlased keskendusid eraldi ka põlevkivisektorile kui Ida-Virumaa ühele peamisele tööstusharule. Juht-kontrolluuringus tuli välja, et enneaegsuse ja madala sünnikaalu risk (väljendatud šansside suhtena) oli põlevkivitööstusest 10 kilomeetri raadiuses elavatel rasedatel vastavalt 2,5 ja 3,2 korda suurem, kui kaugemal elavatel naistel. Halbu sünninäitajaid oli seda rohkem, mida lähemal tööstusele elati.