NordenBladet — Põhjamaade Ministrite Nõukogu (PMN) Eesti esinduse, SA Things ja Keskkonnaministeeriumi koostööprojektis uuritakse võimalusi, kas ja kuidas võtta Eestis kasutusele Taani jäätmete liigiti kogumise piktogramme ehk märgistusi.

Aastal 2019 loodi Keskkonnaministeeriumi, tootjavastutusorganisatsioonide, kohalike omavalitsuste esindajate ja jäätmekäitlejate koostöös sildid pakendijäätmetele, köögi- ja sööklajäätmetele, vanapaberile ja segaolmejäätmetele. „Selle projekti tulemusel loodud piktogrammid on juba üle Eesti aktiivselt kasutusele võetud,” kinnitas keskkonnaminister Tõnis Mölder.

Näiteks on piktogrammid liigiti kogumise juhendites ja konteinerite märgistamisel kasutusele võtnud Eesti Pakendiringlus, Tootjavastutusorganisatsioon ja Eesti Taaskasutusorganisatsioon. Samuti kasutavad neid kohalikud omavalitsused, Ragn Sells, mitmed ülikoolid, kaubandusketid ja ürituste korraldajad.

„Meie projekt annab võimaluse teha järgmine samm ühtse pildikeele loomiseks jäätmete liigiti kogumisel, olles näiteks abiks ohtlike ja elektroonikajäätmete sorteerimisel,” sõnas SA Things tegevjuht ning käesoleva projekti juht Kristiina Kerge. Ta lisas, et aluseks on Taanis loodud ja Rootsis täiendatud piktogrammid ning Eestis võetakse esmalt kasutusele need, mis sobivad meie jäätmete liigiti kogumise süsteemiga.

PMN-i Eesti esinduse nõuniku Madis Tilga sõnul on projekti kõige olulisem eesmärk Eestis analüüsida, milliseid piktogramme jäätmete liigiti kogumise süsteemi lihtsustamiseks Taanist üle võtta.„ Meie lõppeesmärk on saada jäätmetest kätte rohkem puhtaid materjale ja suunata need ringlusse. Seega peame analüüsima, kuidas saavad piktogrammid sellele kaasa aidata ja kuidas neid kõige tõhusamalt rakendada,“ sõnas Tilga.

Äsja valminud analüüs soovitab jätta muutmata pakendite, biojäätmete, vanapaberi ja segaolme piktogrammid, mis on Eestis juba kasutusel, ning liikuda edasi Taani ja Rootsi süsteemi ohtlikele ja elektroonikajäätmetele mõeldud märkidega, luues neile siinsetele oludele vastavad disainid, mida saaks kasutada poodides ja jäätmejaamades liigiti kogumiseks.

Eesti, Läti ja Leedu ühisprojekt käivitus 2021. aasta veebruaris, kestab ühe aasta ning Eestis on selle juhtpartner SA Things, mille tegijad on tuntud ka Kuhuviia.ee keskkonna loojatena. Projekti peafinantseerija on Põhjamaade Ministrite Nõukogu.

Jätkuprojekt võimaldab levitada Taani piktogrammide süsteemi parimaid kogemusi Põhja- ja Baltimaade regioonis laiemalt ning soodustab heade jäätmekäitlustavade kasutuselevõttu. Projekt on otseselt seotud Põhjamaade Ministrite Nõukogu tegevusplaanis Vision 2030 seatud eesmärgiga soodustada ring- ja biomajandust, kestlikku ja konkurentsivõimelist tootmist, kestlikke toidusüsteeme ning ressursitõhusaid ja mittemürgiseid tootmistsükleid.

Aprillis on kavas arutelud tootjavastutusorganisatsioonide, jäätmejaamade ja kohalike omavalitsuse esindajatega, et panna paika jäätmete liigid, mille tähistamiseks saaks kasutada Taani ja Rootsi märgistust.
Lisainfo Kristiina Kerge, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.