NordenBladet – Stress ärritab sinu keha ja vaimu ning lööb sassi hormonaalse tasakaalu. Stressi korral vallanduvad stressihormoonid, mis avaldavad negatiivset mõju kõigile elunditele, kõige rohkem südame- ja vereringesüsteemile. Peaksid esimeseks sammuks üle vaatama oma elustiili ja toitumis harjumused, sellega saad stressi ennetada või sellega võidelda. Õige toitumine teeb organismi tugevaks ja hoiavad stressi eemal.

Alljärgnevalt on välja toodud 10 toiduainet, mis aitavad sul stressitase kontrolli alla saada:

ROHELINE TEE
Roheline tee sisaldab aminohapet L-teaniini. L-teaniin aitab stressi vähendada ja organismil loomulikul teel rahuneda.
Rohelist teed ei soovitata juua üle 2-3 tassi päevas.

TÄISTERAKAERAHELBED
Täisterakaerahelbed sisaldavad süsivesikuid ja kiudaineid. Süsivesikud tõstavad serotoniini ehk õnnehormooni taset ajus. Serotoniin on stressivastane neurotransmitter, mis vähendab ärevust ja suurendab meie võimet stressi tõrjuda. Kiudainerikkad toidud aeglustuvad glükoosi imendumist, vältimaks veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu. Kiudainevaesed toidud( kõrge suhkrusisaldusega) kiirendavad glükoosi imendumist ja veresuhkru taseme tõusu. Veresuhkru kiirele tõusule järgneb kiire langus, mis tekitab uimasust, väsimust, tekib energiapuudus.

Lisaks sisaldavad täisterakaerahelbed magneesiumi, B- grupi vitamiine ja teisi toitaineid, mis aitavad kehal toota seedimist soodustavat lima, suurendades ühtlasi sisimas rõõmu- ja rahutunnet.

B-grupi vitamiinide puudus häirib aju tegevust, mõjutades nii mõtlemist kui ka tundeid.

TUME ŠOKOLAAD
Tume šokolaad vähendab stressihormooni kortisooli taset. Lisaks sisaldab tume šokolaad magneesiumi ja L-trüptofaani. L-tsüptofaan aitab serotoniini toota.

Organismi toetavaks koguseks päevas on 2,5 grammi kakaod või siis 10 grammi tumedat šokolaadi. Tumeda šokolaadi kakao sisaldus peaks olema vähemalt 70 %.

APELSIN
Apelsin sisaldab palju C- vitamiini. C- vitamiin tõstab organismi vastupanuvõimet, takistab stressihormoonide teket ja peletab väsimust
1 apelsin sisaldab 67,5 mg C- vitamiini. Päevane C-vitamiini soovituslik kogus on 75 mg.

SPINAT
Spinat on rikas magneesiumi poolest. Magneesium aitab kaasa ka närvisüsteemi hormoonide tootmisele, mis parandavad tuju, magamisharjumusi ning organismi reaktsiooni vaimsele ja füüsilisele stressile. Uuringud näitavad, et isegi kerge magneesiumi puudus suurendab keha vastuvõtlikust stressile.




Reklaam:





LÕHE
Lõhe sisaldab omega-3 rasvhappeid. Omega- 3 takistab stressihormoonide (kortisooli, adrenaliini ja noradrenaliini) taseme tõusu. Lisaks sisaldab lõhe magneesiumi.

MAGUSKARTUL EHK BATAAT
Magus kartul on rikas süsivesikute poolest ja tõstab serotoniini taset. Lisaks leidub magusas kartulis ka A-, B- ja C-vitamiine ning kiudaineid.

AVOKAADO
Avokaado sisaldab monoküllastamata rasvhappeid ja kaaliumi, mis aitavad langetada kõrget vererõhku. Stress ja vaimne pinge soodustavad kõrget vererõhku.




Reklaam:





KREEKA PÄHKLID
Kreeka pähklid sisaldavad kiudaineid, antioksüdante ja küllastamata rasvhappeid (omega-3), mis aitavad alandada kolesterooli taset ja kõrget vererõhku. Uuringud näitavad, et kreeka pähklid suurendavad keha võimet toime tulla stressiga .

KUIVATATUD PUUVILJAD
Kuivatatud puuviljad (virsikud, aprikoosid, rosinad, kibuvitsamarjad, viigimarjad ja ploomid) sisaldavad C-vitamiini, magneesiumi, kaaliumi ja kiudaineid. Kuivatatud puuviljad takistavad stressihormoonide teket ja tõstab serotoniini tootmist.Eelistada tuleks suhkruga töötlemata kuivatatud puuvilju.

Avafoto: NordenBladet