NordenBladet – See nädal on kulunud Eesti Rahva Muuseumi (ERM-i) näituseks valmistumise tähe all. Kaks korda käisin Ivanka Shoshana´ga (12) saviringis ning paar lahedat potti jõudsin ka ise valmis teha. Kujundasin ära ka näituse plakati/flaieri põhja – see võib muidugi avamispäevaks täiesti uue kuue saada, eks vaatab. Suure tõenäosusega teen veel mitmeid erinevaid reklaamlehti. Plakatid on klassikaliselt/reeglina ühe pildiga ning suurema tekstiga aga sigri-migri on 100% minu stiil ning teistpidi ongi huvitav, inimesed võtavad hetke, tulevad lähemale ja loevad/vaatavad, mis plakatil kirjas.
ERM´is avataval kunstinäitusel on plaan esitleda:
1. Enda valmistatud keraamikat (savist vaagnaid, taldrikuid, tasse jne),
2. Akrüülmaale (muinasjutuline seeria Tema Kõrgeausus Hiir Esimesest, näitusele tulevad mitmed minu lillemaalid ning laste joonistused),
3. Käsitöökosmeetikat (seebitegu, ravisalvid, shampoonid jt Elisheva & Shoshana (E&S) brändi all loodud tooted) ning
4. Neljanda osana esitleme ka tuntumaid ravimtaimi, mida oma koduses nõiaköögis kasutame (olgu siis toidu valmistamiseks, raviteeks või koduse kosmeetika sisse panemiseks).
Näituse tarvis ehitavad ERMi ehitusspetsialistid minu joonise järgi suurde 130 m2 ruumi meie nö. koduse nõiaköögi “skeleti”. Minu järgmiseks ülesandeks ongi selle plaani/asetuse detailne planeerimine ja välja joonistamine. Puuuhh, reaalsuses on see keerulisem kui esmalt lihtsalt mõtetes ja jutustades tundub. Iga detail tuleb läbi mõelda, kuhu mingi tass, taldrik, maal või ravimtaimekimp läheb, kas tuua lage allapoole, tuua mängu mõni trepp või aken jne. Samuti peab mõtlema toodete turvalisusele. Mitmed nõud on väga töömahulised ja kallid ning kui need katki peaks minema (halva paigutuse või minu läbimõtlematuse tõttu), siis oleks väga kahju. Sama kehtib maalide kohta. Kas teha maalidest suurendatud reprod ja panna originaalid kõrgemale või kuvada originaale läbi videosalvestuse seinale…jne.. ühesõnaga tuhat detaili, mis vajavad täpset läbimõtlemist ning kaalumist. Nii et igav mul ei hakka! Suur vastutus on küll aga väga väga põnev on seda teha! Praeguse seisuga on 12.veebruar lukku löödud, selleks ajaks peab plaan paberil olema. Siinkohal kutsuksin teid ka appi – kui teil tekib allolevat plakatit vaadates mõni idee (olgu siis seotud plakati enda, näitusel eksponeeritavate toodete või näituseruumi disainiga…), siis igasugune abi on väga teretulnud!!! :))) Kõik väärt ideed, mis töösse lähevad, saavad ka Elisheva & Shoshana kinkepakiga premeeritud!
Meie koduses nõiaköögis valmivad ka maailma parimad kodused toidud! Minust on ajapikku saanud tõsine hobikokk!
Täna tegin ahjukartuleid kapsa ja sibulaga ning Rakvere keefiri marinaadis grill-liha. Kapsad jäid nii kaunid nagu minu lemmiklilled – valged pojengid!
Retsept on lihtne.
Esimesena läheb ahju liha, sest see valmib kauem. Rusikareegel on see, et alla kahe tunni ei maksa liha küpsetada, kui soovite, et liha jääks pehme ja suus-sulav. Mida kauem ja vaikselt rahulikult liha valmib, seda parem tuleb. Mina püüan tavapäeval varuda selleks ca 2 tundi (esimene tund 250 kraadi ja teine tund 200 kraadi), ent tähtpäevadel või kui mõni külaline tuleb, siis teen madalamal tulel ca 180 kraadi juures 4-5 tundi. Küpsetades küpsetuskarbis, tehke kilesse väike auk ning lisage kindlasti vett, siis tuleb mahlasem ja mõnusam!
Kui liha ahjus saab hakata ahjurooga valmistama. Selle jaoks puhasta ja tükelda kartulid ja aseta ahjuvormi, lisa vahele kapsas ja sibularõngad ning maitsesta. Mina maitsestasin täna Santa Maria kuivatatud tilli, sidrunipipra, tsitrus-grillisegu ning röstitud küüslaaugu ja pipraga ning siis, et rammusam tuleks (haha) lisasin paki 20% Alma hapukoort ja kallasin üle kolme klaasitäie Farmi 3.5 % täispiimaga. Piima sisse segasin enne lusikatäie Veski Mati nisujahu. Kõige peale tükeldasin natuke Valio Atleet juustu. Kes soovib lahjemat versiooni, siis peale maitsestamist kallake lihtsalt vormi põhja vett (nii et kataks põhjast umbes 1.5-2 cm) ja ahju. Kartulivorm valmib 200 kraadi juures ca 1h 30min.
Head isu ja kaunist õhtut! Kallistan!
Loe ka minu eelnevaid blogi postitusi (kõik postitused on loetavad peale eesti keele ka soome, rootsi ja inglise keeles!):
Helena-Reet: Nädalalõpp Viljandis
Helena-Reet: Uus soeng + super info! Hakkasin Tema Kõrgeausus Hiir Esimesest raamatut kirjutama!
Helena-Reet: Töö Elisheva & Shoshana brändiga
Helena-Reet: Ajakeskuse Wittenstein külastus Paide vallitornis ning pidu kohvikus Tainas Catering
Helena-Reet: Naised ei pea olema anorektilised vaid karismaga!
Helena-Reet: Hommik täis keraamikat ning kana bešamellkastmes!
Helena-Reet: Jõulud karantiinis (suur fotogalerii!!)
Helena-Reet: SPA´s käik, muinasjutuline aianduskeskus ning imemaitsva ahjuroa RETSEPT!
Helena-Reet: Nädalavahetusest ning väärt mõte “Heade mõtete purgist!”
Helena-Reet: Hanuka pidulaud ning küünalde süütamine + RETSEPT: Toorjuustu- rabarberikook mandlitega
Helena-Reet: Mida sellel aastal lastele, sõpradele ja koostööpartneritele kingin
Helena-Reet: Ivanka kiri päkapikule ning kokkamispisikust
Helena-Reet: “Tema Kõrgeausus Hiir Esimene” hakkab kuju võtma + GALERII!
Helena-Reet: Kas blogin “liiga tõsiselt”?
Helena-Reet: Minu uued terviserutiinid – liikumisest ja toidust
Helena-Reet: Kandideerime ERM´i “Oma näitus 2020” võistlusel ideega “Meie kodune nõiaköök”