NordenBladet – Tänasest algas talvine koolivaheaeg. Ivanka Shoshana´l oli koolis jõulupidu (vanemad sellel koroona tõttu aga kahjuks osaleda ei võinud). See on kurb, sest Ivanka (12) on esimest aastat uues renoveeritud Tallinna Tondi Koolis (erivajadustega laste kool) ning vanemad näevad laste õpinguid ja üritusi vaid virtuaalselt. Hommikuti annan lapse uksel üle ning saan lõunal ukselt kätte, seda kõike koroonast tulenevate ettevaatusabinõude tõttu. Kurb uudis ongi see, et Ivanka abiõpetaja oli alles hiljuti ning nüüd on ka üks õpilane tema klassis koroona positiivne.

Ivanka Shoshana on üldiselt kogu elu väga terve laps olnud, kui siis ainult mõni kerge külmetus väga harva. Ei taha ära sõnada, aga loodan tõesti, et nii see ka jääb. Ta karastab ennast ise regulaarselt (käib jääkülma dushi all), on sportlik ning peseb tihti käsi (isegi liiga tihti). Minu meelest on autistid targad, nad on küll kehvad suhtlejad aga see-eest on suured googeldajad, vähemalt minu tütar. Tema teadmiste ampluaad on näiteks väga keeruline hinnata, ma ei oska ütelda isegi seda, mitut keelt ta oskab, sest ta regulaarselt kuulab google tõlget oma otsitud väljenditest, kuulab erinevates keeltes videosid ning surfab mööda erinevaid veebilehti. Inglise keel on tal igatahes sulaselgelt suus (seda ma mõistan kontrollida), ja enamus asju, mida ta vaatab on inglise keelsed.

Tegelikult just hiljuti mõtlesin, et panen tema arvutile jälgija (laen ta läpakasse programmi ManicTime), et näha, kus ta päeva jooksul käib. Näiteks vahepeal avastasin, et ta vaatab Perepea multikaid (originaalis on nimi Family Guy), mis minu meelest laste silmadele mõeldud pole. Seth MacFarlane´i poolt Fox Broadcasting Company jaoks loodud animeeritud situatsioonikomöödia naljad on ühiskonna kriitilised ning tegelikult suht andekas paroodia on  nooremate laste jaoks siiski pehmelt öeldes liig. Multika keskmes on perekond Griffin, kes elavad väljamõeldud Quahogi-nimelises linnas, mis asub Rhode Islandis. Peter Griffin on ülekaaluline pereisa, kes on alkoholilembene ja vaimse taandarenguga ja näiteks Stewie Griffin on pere noorem poeg, kes on rääkiv imik ning soovib aeg-ajalt oma ema tappa. Ütlesin Ivankale, et ta ei või seda enam vaadata, et see on vägivaldne ning lastele pole hea ja mulle tundub, et ta seda enam ei vaata ka, aga kavatsen siiski kontrollida. Vahel ta tuleb minu juurde ja küsib, et kui ta suureks saab, et kas ta siis tohib vaadata ning ma vastan, et siis võib aga seni soovitan tal vaadata midagi sõbralikku, näiteks Muumitrolle. Täna oligi meil Muumitrollidest palju juttu. Ütlesin, et Muumitrolle ei vaata ainult lapsed, et see on nii tore, et seda vaatavad ja armastavad ka täiskasvanud, et mina armastan ka Muumitrolle vaadata, mis sest, et olen täiskasvanu. Ning tema hakkas kohe küsima.. Kas vanaemad ka vaatavad? Kas vanaisa ka vaatab? Kas tädi Sirli ka vaatab? jne. See oli nii armas. Mina vastasin, et kõik vaatavad 🙂 Ja siis tema ka vaatas.

Ent tal on veel üks lemmikmultikas – see on The Loud House! Ma ütleksin, et see on lausa The Loud House maania. Ta on täielikult andunud fänn ning tuleb oma arvutiga tihti minu juurde ning tal on must-valgest videost välja võetud mingi koht ja ta soovib, et ma selle välja prindiksin, et ta saaks seda värvida (allpool on mõned näited … need on pisike osa hiigelhunnikust, mida olen talle välja printinud.. tee või ise isiklik The Loud House kodukootud värviraamat!) Ent see pole veel kõik – täna ta tuli minu juurde ning ütles, et sooviks, et Jõuluvana tooks talle The Loud House seeriast pehmed mänguasjad: tegelased Lisa, Luna ja Lana. Vot nii. Ütelge nüüd mulle, kust ma need nii kiirelt saan? Haha… Need Chris Savino Nickelodeon´i tarvis loodud tegelased on minu teada müügil vaid Ameerikas.

(peale pilte blogi jätkub)













Estella Elisheva oli õhtul üle kolme tunni telefon kõrva ääres –  naeris ja lobises oma ühe parima sõbranna, klassikaaslase Rahel´iga. Nii tore oli kuulata, kuidas ta soravalt, täiesti puhast vene keelt rääkis. Estella Elisheva läks vene keelsesse Tallinna Juudi Kooli 8 aastat tagasi, osates öleda vaid “Minu nimi on Estella Elisheva”. Usun, et keelteoskus on üks suurimaid kinke, mida olen tänu sellele otsusele talle teinud. Olen talle lasteaiast saadik õpetanud, et kolm asja on olulised, et tegelegu nendega ning ma ei küsi kunagi, mis hinded ta koolist teistes ainetes saab või mis hinded toob koju  tunnistusel.

Need kolm asja, mida olen tal teha soovitanud on:
1. Õpi keeli,
2. Hoolitse oma välimuse eest (ole sportlik ja fit),
3. Tegele oma armastatud hobiga (temal on see muusika/viiul). Et kuskil kaugele jõuda on tarvis pühenduda ning kõiges tugev olla ei jõua.

Nüüd aga tänase blogipostituse lõpetuseks meie tänaõhtune pidulikus rüüs praesibulaga kaelapraad. Ausõna, ma olen juba pikemat aega lihtsal lummatud toidust! Ajast, mil hakkasin teadlikult tervislikumalt toituma, on minu jaoks toit A ja O. Ma naudin toidu valmistamist, panen sinna palju armastust,  ma naudin toidu serveerimist ning naudin südamega valmistatud toidu söömist! Ma ei tee seda kunagi enam püstijalu pooljoostes nagu kunagi ärisid alustades tegin. Kaunid savinõud (enda või lapse tehtud või eritellimusel käsitööna valminud), imearmsad salvrätid, kenasti serveeritud ja kaunistatud toit – see on osa minu igast päevast! Latti siinkohal allapoole lasta ei soovi enam kunagi!

PS! Tore kui on oma aed. Sellel aastal tegin marju prooviks klaaspurkidesse sisse (noh, et olla loodussõbralik ning vältida plastikut). Imeilusad sissetehtud marjad said, mida nüüd talvel on nii tore kasutada! Head isu ja ilusat nädalavahetust teile!!!








Loe ka minu varasemaid blogipostitusi:

Helena-Reet: Podcastid, veebikoolitused ja inspiratsiooni kogumine, et uute ideede ja energiaga tõusta taas kui Fööniks tuhast!

Helena-Reet: SPA´s käik, muinasjutuline aianduskeskus ning imemaitsva ahjuroa RETSEPT!

Helena-Reet: Nädalavahetusest ning väärt mõte “Heade mõtete purgist!”

Helena-Reet: Hanuka pidulaud ning küünalde süütamine + RETSEPT: Toorjuustu- rabarberikook mandlitega

Helena-Reet: Mida sellel aastal lastele, sõpradele ja koostööpartneritele kingin

Helena-Reet: Ivanka kiri päkapikule ning kokkamispisikust

Helena-Reet: “Tema Kõrgeausus Hiir Esimene” hakkab kuju võtma + GALERII!

Helena-Reet: Kas blogin “liiga tõsiselt”?

Helena-Reet: Minu uued terviserutiinid – liikumisest ja toidust

Helena-Reet: Kandideerime ERM´i “Oma näitus 2020” võistlusel ideega “Meie kodune nõiaköök”