NordenBladet – Pühapäeval, 10.jaanuaril tegime väikse väljasõidu Kesk-Eestisse. Kuna koroonapiirangud Tallinnas üritusi ja kogunemisi teha ei luba, olime kutsutud isevärki põnevale sünnipäevapeole Paidesse. Kõigepealt oli organiseeritud vahva giidiga üritus Paide Vallimäel asuvas ordulinnuses ja seal asuvas Ajakeskus Wittenstein (2,5h). Nägime oma silmaga igiliikurit ning ajamasinat. Nii lahe!!

Ajamasina rolli Wittensteini keskuses mägis lift, mis viib inimesi ühest ajastust teise. Kaheksal korrusel sai tutvuda muinas- ja orduaja, kuningate ja tsaaride aja, okupatsiooni- ja eesti aja ning taasiseseisvumisajaga. Keskuse tornis on lisaks liftile aga veel üks ajamasin! Nimelt puhkas maailmakuulus inglise teaduslik-fantastiliste romaanide autor Herbert George Wells 1934 aastal Jänedal, Eestisse tõi ulmekirjaniku loomulikult armastus – Jäneda paruness Maria Zakrevskaja Benckendorff! Kahe lapse ema Maria oli Wellsi silmarõõm juba aastast 1920, kui nad Venemaal tutvusid. Kuna kirjanik on Paidega seotud, siis ongi seal esitletud H. G. Wellsi kuulsa romaani “Ajamasin” (kirjutatud 1895) ajamasina prototüüp , mis täies hiilguses kaheksanda korruse kohviku saalis ülesse on seatud!

Peale ekskursiooni istusime aga Paide keskväljaku ääres Tainas Catering kohvikus (Vee 1, 72713 Järva maakond). Njammad söögid ja väga tore õhkkond!

Olen varem Paidest vaid paar korda läbi sõitnud, ent nüüd tunnen, et tahaksin sinna uuesti minna. Kindlasti seda ka teen! Tahan jalutada rahulikult Paide vanalinnas, maitsta toite erinevates kesklinna kohvikutes, teha pilte tänavatest ja ümbruskonna arhitetktuurist, tundma õppida rohkem selle piirkonna ajalugu ning ehk isegi ööbida mõnes kohalikus hotellis või külalistemajas. Väikestes linnades on alati see miski, mida tahan veel ja veel kogeda! Aga ega asjata Paidet ka Eestimaa südameks kutsuta. Lisaks oma kesksele asukohale on enam kui 700 aastasel linnal rikkalik ajalugu. Muuseas on Paidest pärit kuulus helilooja Arvo Pärt ning igaaastane, siiani juba kaheksa korda toimunud Arvamusfestival toimub just seal. Põhjamaade väikelinnad on nii kaunid! Minu süda kuulub vaieldamatult pisikestele maakohtadele, lihtsatele küladele, paksudele Põhjamaistele laantele ning siinsele kultuuriruumile.

Ka NordenBladet´i süda kuulub Põhjamaadele, meie missioon on tugevdada ja säilitada Põhjamaade kultuuripärandit ning edasi kanda tuhandete aastate pikkusi traditsioone ja väärtusi. Minu eesmärk on luua juurde koostöövõrke ning kujundada paremat tulevikku Põhjamaade elanikele – päev päeva ning artikkel artikli haaval!

Allpool väike galerii ajakeskuse Wittenstein külastusest!
PS! Vaadake seda ägedat puupakku! Esimese hooga vaatasin, et see on ruunimärk, aga sellist ruunimärki pole. Võibolla on kaks ristatud Laguz´i? Ei tea.. Kahju, et ei küsinud, aga eks jääbki siis järgmiseks korraks ka midagi. Ruunimärgid kuuluvad põhjala maagia alla. Minul tekkis selle nägemisest igatahes soov ja kodus pakkudesse omale meelepäraseid kujundeid kõrvetada. Ehk juba sel suvel?!











Olge mõnusad! Kallistan! ❤

 


Loe ka minu varasemaid blogipostitusi:

Helena-Reet: Pool jaanuarit küll peagi läbi, aga siin teile tagantjärgi postitus aastavahetusest + GALERII!

Helena-Reet: Naised ei pea olema anorektilised vaid karismaga!

Helena-Reet: Hommik täis keraamikat ning kana bešamellkastmes!

Helena-Reet: Jõulud karantiinis (suur fotogalerii!!)

Helena-Reet: Koolivaheaeg, ManicTime, Family Guy, Muumitrollid, The Loud House maania ning lõpetuseks üks pühaderüüs praesibulaga kaelapraad

Helena-Reet: Podcastid, veebikoolitused ja inspiratsiooni kogumine, et uute ideede ja energiaga tõusta taas kui Fööniks tuhast!

Helena-Reet: SPA´s käik, muinasjutuline aianduskeskus ning imemaitsva ahjuroa RETSEPT!

Helena-Reet: Nädalavahetusest ning väärt mõte “Heade mõtete purgist!”

Helena-Reet: Hanuka pidulaud ning küünalde süütamine + RETSEPT: Toorjuustu- rabarberikook mandlitega

Helena-Reet: Mida sellel aastal lastele, sõpradele ja koostööpartneritele kingin

Helena-Reet: Ivanka kiri päkapikule ning kokkamispisikust

Helena-Reet: “Tema Kõrgeausus Hiir Esimene” hakkab kuju võtma + GALERII!

Helena-Reet: Kas blogin “liiga tõsiselt”?

Helena-Reet: Minu uued terviserutiinid – liikumisest ja toidust

Helena-Reet: Kandideerime ERM´i “Oma näitus 2020” võistlusel ideega “Meie kodune nõiaköök”