NordenBladet – Ajurveda on India Veeda kultuurist pärit teadus pikast ja tervislikust elust ning seda peetakse maailma vanimaks tervendamissüsteemiks. Ajurveeda käsitluses tekib haigus siis, kui eluks vajalik energia on tasakaalust väljas. Ajurveeda eesmärk on ennetada haigusi, ehk peatada häirete areng hiljemalt neljandas staadiumis, ehk enne kui need kinnistuda jõuavad.

Ajurveeda õpetuse järgi vett vasest kannus hoiustades laeb vesi ennast positiivse energiaga ning on tervendava toimega. Seda vett nimetatakse “tamara jal” ja seda soovitatakse juua 8 tundi pärast vasest anumas hoidmist. Vasega küllastatud vett on kasulik juua hommikul kohe pärast ärkamist.

Raske on leida inimorganismis protsessi, mida vask otseselt või kaudselt ei mõjutaks. Ka tänapäeva arstid ja toitumisnõustajad on ühisel arusaamal – vask aitab tagada terve ja kvaliteetse elu.

Vasknõus võib vett väga kaua säilitada. See vesi parandab seedesüsteemi toimimist, soodustab ainevahetust ja mõjub hästi neile, kes soovivad kehakaalu langetada, parandab haavu, aeglustab vananemist, ennetab südame-veresoonkonna haigusi, ennetab ka vähki ning tapab baktereid ja hoiab naha üldist tervist.

Vasele on omistatud Ajurveda põhimõtete järgi mitmed head omadused:

– Toetab immuunsüsteemi
– Aeglustab vananemise mõjusid
– Suurendab kollageeni tootmist
– Parandab ainevahetust
– Parandab naha elastsust
– Parandab seedimist
– Mõjutab soodsalt küünte ja juuste, luukudede seisundit

Vask on eluliselt tähtis kõigile elusolenditele
Looduslikult esineva elemendina leidub seda pea kõikjal meie ümber. Samas, inimorganism vaske toota ega seda endas pikalt säilitada ei suuda. Seega on vaja vaske iga päev toidu, joogivee ja vajadusel ka toidulisanditega juurde manustada.

Olulised vase allikad
Vaske leidub mitmetes toiduainetes, k.a maksas, lihas, mereandides, ubades, täisteratoodetes, sojajahus, nisukliides, mandlites, avokaados, odras, küüslaugus, pähklites, kaeras, peedis ja läätsedes. Looduse kõige rikkalikumaks vaseallikas on austrid. Täiskasvanud inimene vajab päevas umbes 900 µg. Vasedefitsiit võib põhjustada kahvatust, haavandeid, turseid, kidurat kasvu, juuste väljalangemist, isutust, kõhulahtisust, kergesti tekkivaid nahaaluseid verevalumeid ja dermatiiti ehk nahapõletikku.

Avafoto: Pexels
Allikas: NordenBladet.fi