NordenBladet — Indeksitõus kergitab järgmisel, 2021. aastal Soomes tööpensioni 0,53 protsendi võrra. Keskmise pensioni puhul teeb see 8,5 eurot kuus, mis pole eriti suur summa. Pensionitõus on väiksem kui kahel eelneval aastal.

Pensioni väiksema tõusu põhjuseks on madalam inflatsioon ehk hinnatõus. Kui tarbijahinnad ei tõuse, siis püsib ka pension paigal, selgitab Danske Banki ökonomist Jukka Appelqvist.

Ametlikult teatatakse pensionitõusu suurus hiljem, aga juba praegu on avalikud andmed, mille põhjal on võimalik seda välja arvutada. Näiteks tõusis 2020. aasta 3. kvartalis palk keskmiselt 1,8 protsenti. Palk on oluline, kuna selle ja tarbijahindade põhjal arvestatakse pensioniindeksi tõus, vahendab Iltalehti.

Septembris kerkisid tarbijahinnad vaid 0,2 protsenti. Pensionide indeksitõusu puhul arvestatav inflatsioon jäi kolmandfas kvartalis samuti madalaks ehk 0,3 protsenti juurde. Tööpensioni indeksi tõusu puhul on inflatsiooni osakaal 80 protsenti ja palga osakaal 20 protsenti. Koroonaepideemia tõttu on inflatsiooni peegeldav tarbijahindade tõus peaaegu nullis. Hindasid on palju mõjutanud nafta maailmaturuhinna langus.

Iga-aastane indeksitõus mõjutab Soomes 1,5 miljonit tööpensioni saajat. Aasta algul rakenduv pensionitõus on väiksem kui järgmiseks, 2021. aastaks prognoositav inflatsioon. See tähendab, et pensionide ostujõud järgmisel aastal langeb. See juhtub alati siis, kui inflatsioon kiireneb, mistõttu jäävad pensionid hinnatõusust maha.

Teisalt, kuigi ostujõud väheneb, on penionäride sissetulek kindlustatud. Koroonakriis ei kujuta pensionäridele sellist ohtu nagu mõnele muule ühiskonnagrupile. Pension laekub arvetele igas kuus ilma katkestuseta, samas kui paljudele ettevõtjatele ja palgasaajatele tähendab koroona sissetulekute langust.

Kuidas lihtsa nipiga saada suurem pension?

Kui inimene jääb pensionile, siis arvutatakse tema pension nn palgakordaja põhjal, mis omakorda tuleneb keskmisest palgatõusust. Palgad pole viimasel ajal küll palju tõusnud, aga palgatõus on olnud kiirem kui inflatsioon. Kuivõrd palgad tõusevad kiiremini kui hinnad, siis soodustab see pensionile jäämist järgmisel aastal neile, kes kavatsevad just praegu pensionile jääda.

Kui pensionile jääda tänavu detsembris, siis on indeks madalam kui tuleva aasta jaanuaris. Indeksi tähendus tulevase pensioni osas pole saladus, aga see on inimestele vähe teada. See erinevus on nüüd ligi 3300 eurot kogu pensioniperioodi kohta. Kuu arvestuses on vahe 14 eurot, mis võib tunduda väike. See vahe aga suureneb, kuna see muudab igakuiselt välja makstava pensioni suurust. Üksikisiku tasandil sõltub vahe ka sellest, kui kaua pensioni makstakse ehk kui vanaks isik elab. Kui tervis on hea, võib keskmisest suurema pensioni puhul olla kaotus päris suur.

Seega pole põhjust jääda pensionile veel tänavu detsembris ja pressida kasvõi läbi hammaste pensionile jäämine järgmise aasta jaanuari. Siis saab nautida üht suuremat indeksitõusu terveks pensioniajaks.