NordenBladet — 27. juulini saab esitada viimaseid muudatusettepanekuid valitsuse algatatud Eesti pikaajalisse strateegiasse „Eesti 2035“, mis hakkab suunama meie ühiskonna arengut ja suuremaid muudatusi lähima paarikümne aasta jooksul.

„Riigi pikaajaline strateegia „Eesti 2035“ eelnõu on ligi kaks aastat kestnud töö tulemusel valminud. Sellesse on pea 17 000 inimest andnud oma parimad teadmised, ekspertiisi ja ootused,“ ütles Riigikantselei strateegiabüroo direktor Henry Kattago. „Ootame veel loetud päevad kõigi huviliste täiendusi ja mõtteid ning seejärel käivituvad valitsuse ja Riigikogu taseme arutelud dokumendi lõpliku sisu üle. On hea meel, et erinevate osapoolte – poliitikute, teadlaste, ettevõtjate, ametnike ja paljude teiste eestimaalaste huvi riigi tuleviku kujundamises kaasa rääkida on olnud seni nii suur.“

Tänaseks on ligi kuu aega kestnud ametlikul kooskõlastusperioodil oma tagasiside saatnud paarkümmend organisatsiooni, ettevõtet, asutust ja ministeeriumi. Arvamusi ja ettepankuid saab veel esitada 27. juulini osale.ee ja valitsus.ee eelnõude keskkonnas.

Strateegia hõlmab Eesti arenguvajadusi, strateegilisi sihte ning peamisi vajalikke muutusi. Selle oluliseks osaks on tegevuskava, kuhu on koondatud elluviimiseks vajalikud tegevused koos eestvedajatega ning mõõdikud, millega edusamme mõõta.

„Kaua on räägitud, et Eestile on vaja pikaajalisemat suunda andvat teejuhti. „Eesti 2035-ga“ lepitaksegi kokku valdkondade ülesed eesmärgid viieteistkümneks aastaks ning olulisemad muudatused, mille suunas riik võiks arengus püüelda. Loodame, et uut tüüpi strateegia tõstab riigi otsustusprotsessides fookusesse eesti inimese, tema heaolu ning riigi konkurentsivõime pika perspektiivi,“ ütles strateegiabüroo direktor.

Strateegia viis sihti on suunatud meie inimeste arengu ja kohanemisvõime kasvatamisele, sidusa ja koosmeelse ühiskonna tekkele, puhta ja ligipääsetava elukeskkonna, uuendusmeelse ja vastutustundliku majanduse ning inimesekeskseks ja usaldusväärse riigikorralduse arenguks.

„Eesti 2035“ on ka oluliseks raamdokumendiks Euroopa Poolaasta majanduskoordinatsiooni protsessi juhtimiseks Eestis, samuti järgmise Euroopa Liidu struktuurivahendite planeerimisprotsessis ning valdkondlike arengukavade uuendamisel,“ lisas Kattago.

Strateegia eelnõu on sündinud teadlaste, ekspertide, partnerite, poliitikute, ettevõtjate ja paljude Eesti inimeste koosloomes ning see põhineb arvukatel aruteludel, analüüsidel ning üle-eestilisel arvamuskorjel.

Tagasisidet arengustrateegia eelnõu kohta oodatakse 27. juuliks: https://osale.ee/konsultatsioonid/?page=consults&id=307.

Taustamaterjalid „Eesti 2035“ strateegia kodulehel https://www.riigikantselei.ee/et/Eesti2035.

Lisainfo: Eili Lepik, riigikantselei strateegiadirektori asetäitja, tel 693 5619, e-post eili.lepik@riigikantselei.ee