NordenBladet — Võitlemine soolise eristamise vastu tööturul on Põhjamaade koostööprogrammi „Sooline võrdõiguslikkus 2019–2022“ strateegiline tegevusvaldkond. See ala hõlmab mitut soolise võrdõiguslikkuse tahku, sh haridustee valikut, töötingimusi ja seksuaalset puutumatust.

Algatatud programm on ainulaadne võimalus tegeleda nende probleemsete teemadega Põhjamaade koostöö kaudu ning sellega tagada kõigile sooline võrdõiguslikkus ja jätkusuutlik tööelu. Eesti saab olla programmis partneriks.

Taani võrdsete õiguste ja Põhjamaade koostöö minister Mogens Jensen rõhutab, et see on kõigile Põhjamaadele väga oluline teema.

„Põhjamaad on selles valdkonnas läbinud pika arengutee ja tööturul on ühtviisi palju nii naisi kui ka mehi. Teisalt on tööturg olnud seni suuresti sooliselt segregeeritud, mis mõjutab igast soost isikuid eri valdkondades alates finantskäitumisest, -võimekusest ja -mõjust ning lõpetades tervise ja elukvaliteediga. Seetõttu eraldab Põhjamaade soolise võrdõiguslikkuse fond abiraha selle probleemiga tegelevatele projektidele.“

Igasse projekti peaks kaasama vähemalt kolm Põhjamaade riiki, seejuures Fääri saared, Gröönimaa ja Ahvenamaa võivad olla ainult üks neist kolmest. Lisaks võib abiraha eraldada tegevusele, mis hõlmab koostööd naaberaladel, sh Eestis, Lätis, Leedus ja Loode-Venemaal, kuid ülejäänud kaks riiki peavad olema Põhjamaad.

Selle algatusega on eriti kiire, arvestades seni kestvat COVID-19 pandeemiat, kuna sooline eristamine tööturul mõjutab selle tagajärgi. Paljud ränka kahjumit kandnud tööstused, nagu tervishoid, haridus ja transport, on sooliselt äärmiselt segregeeritud. See tähendab, et sissetuleku kadumine, tööjõunõudlus ning töötingimused mõjutavad mehi ja naisi ebavõrdselt.

„Tegemist on ainulaadse algatusega, kus Põhjamaade koostöö on äärmiselt asjakohane, kuna nende riikide tööturg on mitmes mõttes sarnase ülesehitusega. Teame, et meil on palju eksperte ja suur soov valdkonda edasi arendada. Loodame, et see kajastub ka esitatud taotlustes,“ sõnas Mogens Jensen.

Loe lähemalt programmi lehelt.

 

Allikas: Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT