NordenBladet – Koroonaviirusesse sureb rohkem inimesi neis maailmapiirkondades, kus on suurem õhureostus, selgub värsketest Eruoopa ja USA uuringutest.

Saksamaa Martin Lutheri Ülikooli läbiviidud uuringus keskenduti surmade arvule Saksamaa, Prantusmaa, Hispaania ja Itaalia regioonides. Uuringust ilmnes, et peaaegu 80% viiruse surmajuhtumitest leidis aset nelja riigi viies kõige suurema õhureostusega piirkonnas.

Inglismaal korraldatud uuring andis sama tulemuse: suremus oli kõrge neis kohtades, kus õhureostus on suur probleem.

USA-s läbiviidud uuring näitas, et isegi väike lämmastikdioksiidi taseme tõus suurendas koroonaviirusesse surijate arvu.

Kõigis kolmes eelnimetatud uuringus mõõdeti lämmastikdioksiidi taset, mis vabaneb diiselmootoriga sõidukitest ja tööstustegevuse tagajärjel.

Saksamaa uurimisrühma juhi Yaron Ogeni hinnangul näitavad tulemused, et lämmastikdioksiidi sissehingamine võib olla suremuse mõjutaja nii uuritud piirkondades kui ka mujal maailmas. Keskkonna saastamine mõjutab otseselt inimeste tervist: kahjulike gaaside sissehingamine kahjustab hingamisteid ja ühtlasi langetab võimekust viirusega võidelda.

Antud õhusaastaja-gaasi puhul on teada, et see põhjustab terviseprobleeme, sealhulgas kopsuhaigusi. Viirushaigus Covid-19 mõjutab aga kopse, mistõttu on suure õhureostusega piirkondades elavad inimesed teistest haavatunumad.

Kuigi õhusaaste kahjustab inimese hingamisteid ning tõstab suremusriski ka teiste haiguste puhul, siis koroonaviiruse puhul kasvas suremus lausa 20 korda.

Positiivne uudis on aga see, et Euroopa Kosmoseagentuuri andmetel on lämmastikdioksiidi tase Euroopas kehtestatud liikumispiirangute tagajärjel peaaegu poole võrra langenud.

On lootus, et valitsuste ja ettevõtete tasandil hakatakse rohkem mõtlema keskkonnahoiu peale ja sellele, kuivõrd palju õhureostus kahju teeb. Õhusaaste on tõsine probleem, millega tuleb tegeleda juba nüüd ja praegu.

 

Allikad: dailymail.co.uk, sciencedirect.com, medrxiv.org