NordenBladet – Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul ei ole seni tõendeid, justkui ei haigestuks viirushaigust Covid-19 põdenud inimesed uuesti. Mitmed maailmariigid on välja töötanud spetsiaalseid teste, eesmärgiga tuvastada antikehi ning ühtlasi saada teada, kes on viirushaiguse juba läbi põdenud. See informatsioon annaks parema ettekujutuse pandeemia levikust ja hetkeseisust.

Kui inimene nakatub viirusega, toodab keha spetsiaalseid valke ehk antikehi, mis hakkavad viirusega võitlema. Kui inimese immuunsüsteem on piisavalt tugev, nakatunu terveneb. Organismi jäävad antikehad, mis jätavad viiruse meelde ning peaksid tekitama immuunsuse konkreetse haiguse suhtes.

Selgusetu on, kui pikaajaline antikehade kaitse Covid-19 puhul on. Mõningased loomade peal tehtud uuringud on näidanud, et immuunsus võib kesta vähemalt kaks nädalat. Kuna konkreetne viirushaigus on niivõrd uus, ei teata haigusest veel piisavalt. Koroonaviirusele Covid-19 sarnaste haiguste MERSi ja SARSi puhul tekib immuunsus vähemalt lühiajaliselt.

Covid-19 antikehade tekke osas on olukord hetkel küllaltki segane. Üks Hiina eeluuring näitas, et osal Shanghai koroonaviiruse patsientidest ei tekkinudki antikehi, samas kui teistel patsientidel oli antud nimetaja väga kõrge. Lõuna-Koreas on uuesti haigestunud üle 100 inimese ja Korea Nakkushaiguste Ennetamise Keskuse (KCDC) juhi Jung Eun-kyeongi hinnangul on põhjus veel teadmata. Varasemalt on arvatud, et inimesed ei nakatunud teistkordselt, vaid viirus nende organismis aktiveerus uuesti. Itaalias on esialgsetel andmetel ainult 10%-l haigestunutest tekkinud immuunsus.

Allikad: dailymail.co.uk, koreatimes.co.kr