NordenBladet  – Ahvenamaa (soome keeles Ahvenanmaa, rootsi keeles Åland) on rohkem kui 6500 saarest koosnev saarestik Läänemeres, mis moodustab omavalitsusliku Ahvenamaa maakonna. Maakonna elanikkond on rootsikeelne ja ainus ametlik keel on rootsi keel. Ahvenamaa kuulub Soomele, välja arvatud osa Märketi saarest, ja on autonoomne. Ahvenamaal on oma seadusloome, kodakondsus ja postmargid. Suurim saar on Ahvenanmanner. Seda ümbritsevad väiksemad saared. Lõunasse jääb Ahvenameri, läände Ahvenanrauma ja põhja Põhjalaht. Idas on piir Ahvenamaa ja Turu saarestiku vahel tinglik.

Tihti napib aga reisidel aega ja tuleb otsustada, mida võtta, mida jätta. Toome teie jaoks välja 10 huvitavat objekti, mida sellel imelisel saarel kindlasti külastada tasub. Alustame Mariehamnist.

Badhusberget, Mariehamn
Kauneim vaade kogu Mariehamnile avaneb linna vana veetorni juurest Badhusbergetilt. Künka otsa pääseb ka autoga. Siit ülevalt näete nii sillerdavat vett, kesklinna vanu villasid, kirikut kui reisisadamat ja purjelaeva Pommern. Vaateplatvorm asub Mariehamni lääneküljel, üsna reisisadama läheduses.

Muuseumlaev Pommern
Unikaalne üle saja aasta vanune neljamastiline parklaev, mis on säilinud oma esialgsel kujul. Kahe maailmasõja vahelisel ajal oli Pommern üks Gustaf Eriksonile kuulunud suurtest purjelaevadest. See ahvenamaine reeder oli omal ajal maailma suurima purjelaevastiku omanik. Laeva tekkidel on näitused, samuti saab vaadata dokumentaalfilmi Pommernist. Muuseumlaeva kõrval asub ka Ahvenamaa Meremuuseum, kus võib lisaks kõigele muule näha ka tõelist mereröövlilippu.

Pommern (esialgse nimega Mneme; ehitatud 1903. aastal Šotimaal) on neljamastiline purje- ja muuseumlaev, mida peetakse Ahvenamaa üheks sümboliks. Laev seisab Ahvenamaa Läänesadamas ja on avatud külastajatele oma esialgsel kujul. Laev ehitati 1903. aastal Šotimaal kaubalaevaks. Temaga toodi Lõuna-Aafrikast salpeetrit, hiljem veeti Austraaliast vilja Inglismaale ja Iirimaale ning puitu Soomest ja Lõuna-Aafrikast Austraaliasse. Laevale mahtus 49 000 viljakotti. 1923. aastal ostis Kreekalt laeva kapten Gustav Erikson ja see toodi Ahvenamaale. 1939. aastal tegi Pommern viimase merereisi. Teisest maailmasõjast alates on laev seisnud Maarianhamina sadamas. 1952. aastal kinkisid Eriksoni pärijad laeva linnale, mis laeva restaureeris.

Finströmi kirik
Finströmi keskaegne kirik asub Ahvenamaa põhisaare südames, 5 km kaugusel Godbyst. Kiriku kaitsepühakuks on püha Miikael. Säilinud on keskaegsed freskod, mis reformatsiooni ajal üle lubjati ja nüüdseks taas lubja alt välja puhastatud on. Väga väärtuslikud keskaegsed pühakute puuskulptuurid. Kaunis kirikuaed ja ümbrus.

Borgboda
Küla Saltvikis. Ida majake: saate tasuta tutvuda Ida Janssoni veidi kurva eluloo ja tema vabadikumajaga. Vastutasuks kastke pelargooniume! Viikingilinnus: Borgboda on suurim Ahvenamaa 6 viikingilinnusest. Tee üles mäkke on ääristatud põnevate puuskulptuuridega, mis on inspireeritud viikingite mütoloogiast. Linnusest enesest on säilinud vaid müüri vundament. Ilus vaade mäe otsast! Puuskulptuurid näitavad teed vaateplatsile.

Getabergen – Geta mäed
Ahvenamaal on kaks suuremat mäge, need on Orrdals klint ja Geta mägi. Orrdals klint on Ahvenamaa kõrgeim mägi, 128 m üle merepinna. Mäelt avanev imeilus vaade peasaart ümbritsevatele tillukestele saartele korvab mäkketõusu raskuse. Aga Geta mägi on Ahvenamaa kõrguselt teine mägi, 99 m üle merepinna.  Väga selge ilmaga võib isegi Rootsi rannikut näha. Vaatetorn, minigolf, kohvik, väga hea restoran, kämpingumajad. Lisaks matkarada, mis viib mööda kivikülvist ja Getagrottan koopast. Jälgige hoolega märgistust kaljudel, et mitte ära eksida!

Bomarsundi kindluse varemed
19. sajandi esimesel poolel Vene tsaaririigi poolt rajatud kindlus, mis purustati Krimmi sõja käigus aastal 1854. Peakindlusel on kärjemustriline punasest graniidist välismüür. Autoga pääseb ligi kahele mäe otsas asuvale kaitsetorni varemele, kust avaneb jällegi võrratu vaade – Djävulsberget ning Notvikstornet. Loe lisaks artiklit Bomarsundist. Rohkem infot ja videosid ning arvutiga taastatud kindluse illustratsiooni näete SIIT.

Kastelholm
Kastelholm on peamine Ahvenamaa turismiobjekt, kuna siia on koondunud mitu enamkülastatavat vaatamisväärsust. Kastelholmi loss on ainuke keskaegne loss Ahvenamaal. See on vaid osaliselt taastatud. Lossi kõrval saab tasuta külastada Jan Karlsgårdeni vabaõhumuuseumi, mis tutvustab 19. sajandi talukultuuri Ahvenamaal. Lisaks veel vanglamuuseum Vita Björn. Vanas arestimajas saab tutvuda sellega, kuidas vangikongid on erinevatel aegadel Soomes välja näinud. Rohkem infot ja videosid Kastelholmi kohta leiate SIIT.

Färjsundet
Godby lähedal asuv Färjsundet on üks ilusaima vaatega koht Ahvenamaal. Siin on läbi graniidikalju lõhatud teetunnel. Maantee sööstab tunnelist otse kõrgele sillale, aga tunneli kohal avaral kaljumäel on kohvik ja vaatetorn. Färjsundeti sild ühendab omavahel Finströmi ja Saltviki valla.

Käringsund
Käringsund (šärringsund) on kaunis mereäärne küla saare läänepoolseimas vallas Eckerös. Ulukisafari on elamus kogu perele. 45 minuti jooksul saab näha erinevaid hirveliike, metssigu ja jaanalinde. Soovitame soojalt! Küla vanad paadikuurid ja paadisild ning selle kõrval asuv jahtide looduslik sadam on sisemist rahu tekitav vaatepilt. Külas asub sobivalt ka jahindus- ja kalandusmuuseum.

Reis saarestikus
Olles juba kord Ahvenamaal, ei tohi mööda lasta võimalust tutvuda tõelise saarestikumiljööga. Sinna viivad teid saarestikupraamid. Üks metsikuma loodusega piirkondi ja paljude lemmik on Ahvenamaa kagunurgas asuv Kökar (šöökar). Hamnö saarele rajasid frantsiskaani mungad 15. sajandil kloostri. Kloostri kabeli varemed asuvad praeguse 18. sajandist pärit kiriku kõrval. Kui aega napib, võib Ahvenamaa põhisaarelt praamiga Föglö saarele sõita ja veeta paar tundi või enam Degerbys. Sinna on praamide sõidugraafik tihe ning ülesõit kestab vaid 25 minutit.

Vaata ka:
Shopping: Kunst ja käsitöö Ahvenamaal + FOTOD & AADRESSID

Avafoto: NordenBladet
Rohkem infot Ahvenamaa kohta leiate SIIT