NordenBladet — Soome rahvastikuliidu andmetel lahutavad väikeste laste vanemad üha sagedamini ja lahutus võetakse ette tavaliselt pärast 3-4 abieluaastat. Laste sünd mõjutab pere dünaamikat ning teineteise jaoks on vähem aega, samuti satutakse lapsevanemana uude rolli. Ollakse väsinumad, on kiire ja rohkem on tülisid, vahendab MTV.

Soomes lahutatakse iga neljas esimene abielu. Soomes on toimunud viimastel aastatel suur muutus ja sellega seoses sõlmitakse abielusid üha vähem. See on nii kõikides vanusegruppides. Aastas lahutatakse 13 000 – 14 000 abielu, üle poole kõigist abieludest, sellega on soomlased Euroopas esirinnas.

Lahutuse oht on suurim abielu algusaastatel, tipp on 3-4. aastal. Pärast seda oht väheneb. Sellele vaatamata olid 2018. aastal lahutatud abielud kestnud keskmiselt 10 aastat. See number oli pikalt 12 aastat, siis langes ja alates 2015. aastast on hakanud taas tõusma.

Lahutuse puhul öeldakse tavaliselt üks põhjus, aga enamasti on neid mitmeid. Paljud paarid tunnevad, et on lahku kasvanud. Mõnikord tuuakse põhjuseks petmist või alkoholi tarvitamist. Enamikul juhtudel kaasnevad suhtlemisprobleemid. Oma tunnetest ja soovidest ei juleta rääkida.

Mõni vihastab valesti täidetud nõudepesumasina pärast, kuigi tegelikult tunneb, et pole abielus väärtustatud. Paljud tõmbuvad teisest eemale just siis, kui vajavad kõige enam lähedust. Inimene mõtleb, et teine teab täpselt, mida tunneme. See toob kaasa eksiarvamusi, mida on raske muuta.

Paljud lahutatud tunnevad, et polnud abielus piisavalt väärtustatud. Sagedased on läheduse ja seksuaalsusega seotud pettumused. Need kõik võivad olla nii põhjused kui tagajärjed. Hea on aga see, et Soomes otsitakse lahutuse puhul üha enam professionaalset abi. Ent palju on ka paare, kes hakkavad abi otsima alles siis, kui on juba hilja.

On neid, kes on saanud abi ja jätkavad koos. Ent on ka neid, kes on vaatamata abile ikka lahutanud. Reeglina tasub aga abi hakata otsima pigem varem kui hiljem.

Paaride hulgas on palju selliseid, kus üks osapool on kaalunud lahutust juba pikalt. Mõnedele tuleb lahutus üllatusena, aga tavaliselt on üks osapool siis juba pikalt asja seedinud. Lahutusega viivitatakse, sest loodetakse, et asjad paranevad. Koos rajatud elust ei taheta niisama lihtsalt loobuda. Paljud püsivad koos laste ja vara pärast. Lapsed aga saavad aru, kui midagi on valesti.

Kui peres on palju tülisid ja pingeline õhkkond, siis on lahutus tavaliselt kõigile kergendus, eriti lastele. Täiskasvanuna räägivad lapsed alati, et poleks soovinud, et vanemad vaid nende pärast koos elasid.

Avafoto: Pexels