NordenBladet — Leukeemiat ehk nn verevähki ravitakse ülikallite geenmuundatud valgeliblede abil, millega tehti esimesed katsetused Soomes eelmisel sügisel. Veel 1960ndatel aastatel surid kõik leukeemiahaiged lapsed aasta jooksul. Eluea prognoos oli mõni kuu, vahendab Yle.

Nüüd on laste puhul olukord märgatavalt paranenud, aga täiskasvanute jaoks on jätkuvalt tegemist raske haigusega. Paranemist mõjutab haige eluiga, aga ka täiskasvatutest pooled tervenevad. Laste ägedaid lümfaatilisi leukeemiaid ravitakse keemiaravi abil ehk vähirakud hävitatakse tsütostaatide abil. Tüvirakkude ravi kasutatakse vaid osa laste puhul ja ligi 80 protsenti lastest terveneb. Noorukitel ja täiskasvanutel vajatakse tüvirakke rohkem. Selle käigus siirdatakse patsiendile aktiivseid valgeliblesid, mis hävitavad vähirakke.

Paar aastat tagasi tuli turule uus geenitehnoloogial põhinev ravi. Selle käigus lisatakse verest võetud lümfotsüütvalgelibledele viirustega edasi kantud omadusi, mis hävitavad vereringesse viiduna paremini vähirakke. Need muundatud CAR-T rakud on juba võetud ravis kasutusele, aga nendega on kaasnenud probleemid. Lisaks vähirakkudele hävitavad need ka tavalisi rakke, mistõttu võivad esineda kõrvalnähud.

Uudne CAR-T rakuravi on lisaks väga kallis. Aasta tagasi USA turule tulles oli hind ligi pool miljonit dollarit. Nüüd on hinnad alla tulnud ja maksumus on ligi 300 000 eurot ühe ravi kohta. Uue ravi leiutanud ettevõttega saab aga hinnas läbi rääkida, kui ravi ei õnnestu. Sellist ravi vajavad Soomes igal aastal mõned inimesed. Uudset ravi vajavad peamiselt alla 25-aastased lapsed ja noorukid. Neist kümmekond vajab igal aastal sellist ravi.

Ravimikeskuse Fimea hinnangul suureneks uudse ravi kasutuselevõtuga ravikulud aastas 450 000 euro võrra. CAR-T raviga alustatakse Helsingis ja Turus käesoleval aastal. CAR-T ravi on tõhusam. Praegu on turul kaks vastavat toodet. Praegu veel ei teata, milline on selle ravi pikaajaline mõju. Samuti ei teata vee seda, kuidas mõjutab inimese immuunsüsteemi geneetiliselt muundatud rakkude viimine organismi. Praegu teatakse, et CAR-T ravi kaotab täielikult ära teatud tüüpi valgelibled. Pole teada, kas see aitab püsivalt vähist vabaneda.

Geenmuundatud rakkudega ravi võib tulevikus kõrvale tõrjuda tüvirakuravi, aga see võtab veel aega. Juba praegu on võimalik kasutada raviks muid kui ainult oma pereliikmete tüvirakke.

Leukeemia põhjuseid on uuritud ja arvatakse, et põhjuseks on asjaolu, et lapsed haigestuvad liiga vähe alla aasta vanustena. Liiga puhastes kodudes pole mikroobe, mis arendaksid lapse vastupanuvõimet. Kui laps haigestub hilisemas eas nende mikroobide tagajärjel, võib see kaasa tuua leukeemia.

Nüüd töötatakse välja väikelastele antavat mikroobisegu, mis peaks hoidma korras nende immuunsüsteemi.

Leukeemia ehk verevähk kujutab endast valgeliblede muutumist pahaloomulisteks vähirakkudeks. Leukeemia puhul ei teki kasvajaid nagu teiste vähitüüpide puhul, vaid vähirakud on vereringes ja luuüdis.