NordenBladet – „Mul pole ideid, ma ei tea, mida teha.” –„ Ma ei ole loov inimene. ” – „Ma ei leia sellele olukorrale lahendust. ” Tuleb tuttav ette? Kindlasti. Kuid hea sõnum on see, et tegelikult oleme kõik loovad. Loovus on omaduste ja oskuste kogum, mis võimaldab luua algupäraseid ja originaalseid lahendusi, leida varem märkamata seoseid ning avastada midagi täiesti uut.

Kas olete kunagi soovinud, et oskaksite joonistada, maalida, kirjutada luulet ja raamatuid, luua muusikat? Kui keegi sisendab endale, et ta pole loov, siis muutub see piiravaks uskumuseks ning sellest saabki reaalsus. Loovus on meis kõigis olemas ent loovuse stimuleerimiseks tuleb vaeva näha. Muuda loovuse arendamine harjumuseks!

Siin vajalikud ja head nõuanded, kuidas enda, partneri või oma laste loovust ergutada ja arendada:

1. Tehke plaan – täpselt püstitatud probleem on pool võitu
Loovustehnikaid võib laias laastus jagada nelja kategooriasse: „jäälõhkujad” loovmõtlemise ergutamiseks, probleemi defineerimise, ideede genereerimise ja ideede hindamise tehnikad. Esimesse kategooriasse kuuluvad ajaliselt lühikesed harjutused või mängud, mis aitavad ennast loovale lainele häälestada – jah, ka ajul on vaja treeningu eelsoojendust saada. Näiteks võib paluda lõpetada pooleliolev joonistus, mängida sõnadega või lahendada mõni mõistatus. Need on sageli lõbusad lühiharjutused, mis aitavad luua sõbraliku ja avatud atmosfääri ning naeratus on „jäälõhkujate” rakendamise puhul kindel kaasnev tulemus. On ju ammu teada fakt, et positiivsed emotsioonid ergutavad loovust.

Probleemide määratlemise tehnikad leiavad vähem kasutust ning seda põhjendamatult. Tihtipeale asutakse ideede genereerimise kallale liiga tormakalt, kuid esmalt tuleb veenduda, et probleem, millele lahendusi otsitakse, on õigesti määratletud. Just üheselt mõistetavalt ja täpselt defineeritud probleem on loovuse rakendamise aluseks. Näiteks kuuluvad probleemide määratlemise tehnikate alla edasi-tagasi planeerimine, mille käigus analüüsitakse, kuidas konkreetse probleemi lahendus aitab lahendada iga järgneva kõrgema järgu probleemi, miks-küsimuse esitamine kuni juurpõhjuse väljaselgitamiseni ja ettekujutus olukorrast, kus jäetaksegi probleem lahendamata. Tehnikaid on teisigi.

Suurim osa loovustehnikatest on siiski suunatud ideede genereerimisele, sest just ideede rohkus on see, mida soovitakse saavutada. Ideede genereerimise tehnikate rakendamine hõlmab divergentset ehk loovmõtlemist, kus eesmärgiks on saavutada ideede suur hulk. Oluline on hoiduda ideede hindamisest nende genereerimise käigus, sest seda võib kirjeldada kui autosõitu, käsipidur peal – sõidab küll, aga vaevaliselt. Seega tuleb hoida ideede genereerimist ja hindamist eraldi protsessidena.

2. Õpi loovust
Kui te soovite loovam olla, siis peaksite loovust õppima sama moodi nagu kõiki teisi asju. Lugege loovate ja innovaatiliste inimeste biograafiaid – näiteks Elon Muski (Tesla) või Richard Bransoni (Virgin) raamatuid. Lisaks sellele võiksite lugeda ka raamatuid loovast mõtlemisest ja erinevatest tehnikatest, kuidas seda parandada. Hea raamat on näiteks Elizabet Gilberti kirjutatud „Big Magic“. Ta on kirjutanud ka palju teisi raamatuid, kuulsaim on ehk „Eat, Pray, Love“. Kindlasti mõjub hästi ka TEDi või TEDX videote vaatamine. Need on kättesaadavad veebisaidilt ted.com. Sealt leiab tuhandeid häid esitlusi, mis on tehtud maailmas tunnustatud oma ala ekspertide poolt. Paljude teemaks ongi loovus ja innovatsioon.

3. Ümbritsege ennast loovalt mõtlevate inimestega
Kui te olete koos inimestega, kes loovalt mõtlevad, muutute ise ka loovamaks.

4. Mängige – loovus avaneb ainult siis, kui teil on lõbus!
Teie kujutlusvõimel aitavad vabalt lennata eksperimenteerimine, uute asjade proovimine ja muretu mängulisus. Tehke midagi sellist, mis teile rõõmu pakub – hüpake batuudil, kiikuge, mängige lauamänge, vaadake mõnda komöödiat, laulge karaoket või plätserdage enda lõbuks värvidega. Üsna pea tunnete, kuidas teie sisemine laps ärkab ja märkate enda juures suuremat avatust loomingulisusele.

5. Võtke enda jaoks aega
Kui olete pidevalt tegevuses, kuid kõik, mida teete, teete teistele ning unustate seejuures iseenda, siis on võimatu olla loov. Alustage sellest, et võtate iga päev kasvõi 30 minutit, mis on päris teie aeg, kus saate olla üksi ning teete neid asju, mida te tõeliselt naudite. Proovige näiteks joonistada seda, mida sa oma aknast vaadates näete või lugege mõnda head raamatut või lihtsalt mängige oma kassiga. See saadab teie ajju signaali, et te oled väärt nautima elu poolt pakutud toredaid asju, teie enesekindlus kasvab ja see annab julgust ka avaldada oma loovust.

6. Liikuge – olge aktiivne!
Kõndige mööda maja või aeda ringi, selg ees, minge ujuma, külastage uut näitust või istuge oma lemmikkohvikus teisel kohal kui tavaliselt. Uuel viisil liikumine ja väikeste muutuste tegemine oma igapäevarutiinis julgustab teie aju looma uusi seoseid, paneb teid nägema asju teise nurga alt ja tundma end turvalisemalt muutuste suhtes. Liikudes hakkab teie keha tootma endorfiine, mis teevad teid õnnelikumaks – ära tunne end kammitsetuna, lase elul endaga koos liikuda. Liikumine toob muutusi ja muutused tähendavad, et te olete lähenemas oma unistustele.

7. Suhelge
Veetke aega inimestega, kes toetavad teie loovust. Sel ajal, kui te julgustate oma sisemist last välja tulema ja mänguline olema, vajate te mängukaaslasi, mitte neid, kes teid tagasi hoiavad. Veetke aega nendega, kelle seltsis te end hästi tunnete, mitte nendega, kes on kinnised ja skeptilised. Valige need, kes ütlevad: “Sa näed suurepärane välja oma laheda rõõmsavärvilise särgiga!”, mitte need, kes küsivad: “Miks sa selle veidra pluusiga käid?” Pole viga, kui teil esialgu toetavaid sõpru ei olegi, sest kõige olulisem on, et te ise teate, mida tahate ja tunnete, et olete õigel teel. Alustage üksi ja näete, et varsti kohtate samade huvidega toredaid inimesi – sarnane tõmbab sarnast! Loovus vajab turvalist ja positiivset tunnet. See tähendab, et peate end kasvõi ise tunnustama ja kiitma, kui midagi hästi välja tuleb.

8. Seadke endale kindel siht
Teie ajule meeldivad selged signaalid. Seega, mõtelge enda jaoks selgeks, mis on teie jaoks lõbus, millistes riietes näete suurepärane välja, milline oleks teie unistuste kodu ja ideaalne töökoht. Lõigake välja pilte, tehke fotosid ja kirjutage juurde, mis teile meeldib. Tehke neist piltidest enda jaoks “unistuste kollaaž” ja riputage see kuhugi, kus näete seda võimalikult tihti. Kui te olete oma soovides kindel, siis teie loovus leiab võimalused ja vajaliku energia, et manifesteerida need teie ellu. Visualiseerimine on väga võimas loomise viis, seega olge võimalikult täpne selles osas, mida soovite.

Avafoto: Pexels