NordenBladet – Raamatukirjutamise tarkvara võib jagada tasuta ja tasulisteks lahendusteks, millest mõlemad on kirjanikel abiks, et oma tööd organiseerida ja kirjutamisprotsessi sujuvamaks muuta. NordenBladet on koos selgitustega välja toonud mõned enim levinud ja kiidetud raamatukirjutamise tarkvarad / platvormivalik.

Tasuta tarkvara:

yWriter:
yWriter on tasuta tarkvara, mis aitab kirjanikel jaotada oma teose peatükkideks ja stseenideks. See sobib eriti hästi neile, kes soovivad keskenduda kirjutamise struktureerimisele.

yWriter võimaldab hallata mitut erinevat projekti korraga. Iga projekt on eraldi fail, nii et sa saad hõlpsalt vahetada erinevate raamatute vahel ja hoida kõik oma projektid korrastatuna.

yWriter sisaldab otsingu ja asendamise tööriista, mis võimaldab muuta tegelaste nimesid või muid sõnu kogu projektis. See on kasulik, kui sa otsustad hiljem nime muuta ja soovid, et see kajastuks kogu teoses.

Bibisco:
Bibiscoon avatud lähtekoodiga ja tasuta tööriist, mis keskendub eriti narratiivide arendamisele ja tegelaskujude süvaanalüüsile. See on väga paindlik ja toetab erinevaid kirjutamise meetodeid.

Bibisco võimaldab luua ja hallata mitut projekti, igaüks omaette failina. See on eriti kasulik, kui töötad mitme narratiivi või romaani kallal korraga.

Bibiscos on võimalik kasutada “Find and Replace” funktsiooni, mis võimaldab otsida ja asendada nimesid või muid tekstiosi kogu teoses. See aitab tagada, et kõik muudatused tehakse järjepidevalt kogu tekstis.

Manuskript:
Manuskript on veel üks tasuta tööriist, mis pakub tuge Scrivenerile sarnasele töövoole. See võimaldab kirjutada “kardan lahtise lõuendi” lähenemisviisi abil ja sisaldab stseenide, peatükkide ning tegelaskujude organiseerimise tööriistu.

Manuskript võimaldab ka mitme projekti haldamist. Sa saad luua eraldi failid erinevate raamatute jaoks ja vahetada nende vahel lihtsalt.

Google Docs:
Google Docs on tasuta ja lihtne pilvepõhine tekstiredaktor, mis on väga kasulik kirjutamiseks ja dokumentide jagamiseks reaalajas. See on eriti kasulik koostööprojektide puhul.

Tasulised tarkvarad:

Scrivener:
Scrivener on üks populaarsemaid raamatukirjutamise tarkvarasid, eriti suurte projektide puhul. Sellel on võimas tööriistade komplekt, mis aitab organiseerida märkmeid, teadusuuringuid ja kirjutist ennast. Kuigi see on tasuline, pakub Scrivener 30-päevast prooviperioodi. Selle hind jääb umbes 50-60 dollari vahele, olenevalt platvormist. Scriveneri tööriistade hulka kuuluvad funktsioonid märkmete tegemiseks, teksti jaotamiseks stseenideks ja peatükkideks, ning tugeva struktuuri loomiseks.

Scrivener on üks parimaid tööriistu mitme projekti haldamiseks. Iga projekt, olgu see raamat, artikkel või muu kirjutis, on eraldi fail, mida saab avada ja redigeerida. Sa saad hoida korraga lahti mitu erinevat Scriveneri projekti ja vahetada nende vahel vastavalt vajadusele.

Scriveneris on olemas võimas “Find and Replace” funktsioon, mis võimaldab otsida ja asendada tegelase nimesid või muid sõnu kogu projektis. Sa saad selle funktsiooni abil muuta näiteks nime “Kati” kogu teose ulatuses “Siretiks” vaid mõne klikiga.

Scrivener Pro:
Scriveneri professionaalne versioon, mis sisaldab täiendavaid funktsioone nagu automaatne varundamine, projektide eksportimine erinevatesse vormingutesse ja täpsemad korraldustööriistad. Hind on tavaliselt mõne kümne dollari võrra kõrgem kui tavalise versiooni hind.

Final Draft:
Final Draft on tööstusharu standard stsenaariumide kirjutamiseks, kuid seda kasutatakse ka laialdaselt romaanide kirjutamisel. See on üks kallimaid valikuid, makstes umbes 200–250 dollarit, kuid pakub suurepärast tuge stsenaariumide ja dialoogi loomiseks.

Ulysses:
Ulysses on Maci ja iOS-i jaoks mõeldud minimalistlik kirjutamistarkvara, mis sobib suurepäraselt kirjanikele, kes hindavad lihtsat ja puhtalt kirjutamiskogemust. See maksab ligikaudu 5 dollarit kuus või 40–50 dollarit aastas.

Ulysses on loodud toetama mitme projekti haldamist. Iga projekt (või raamat) saab olla eraldi grupina organiseeritud, ja sa saad hõlpsasti navigeerida nende vahel.

Ulysses pakub samuti “Find and Replace” funktsiooni, mis võimaldab kiiresti muuta tegelase nimesid või teisi elemente kogu tekstis. See tööriist on lihtne ja efektiivne, eriti kui töötad suurema projekti kallal.

Ulysses on saadaval ainult macOS-i ja iOS-i jaoks!

Dabble:
Dabble on veebipõhine tööriist, mis pakub Scriveneriga sarnast kasutajakogemust, kuid on lihtsam ja sujuvam. See maksab umbes 10 dollarit kuus ja pakub tuge organisatsioonile ja kirjutamisprotsessile, samuti automaatset varundamist pilve.

Dabble võimaldab samuti mitme projekti haldamist. Iga raamat on eraldi projekt, mida saab hallata ühest kohast ning vahetada nende vahel ühe klikiga.

Dabble sisaldab samuti “Find and Replace” funktsiooni, mis võimaldab kogu projektis asendada nimesid või muid sõnu. See on eriti mugav, kui sa otsustad hiljem muuta tegelase nime ja soovid, et see muutus kajastuks kõikjal teoses.

–> Kui otsid kirjutamistarkvara, mida saab kasutada Linuxi või Windowsi operatsioonisüsteemiga arvutis, on parimad valikud Scrivener, yWriter, Bibisco, Manuskript ja Dabble. Ulysses jääb selles nimekirjas välja, kuna see on saadaval ainult Apple’i seadmetele.

–> Kas mõni tarkvara muutub hiljem “ootamatult” tasuliseks?
yWriter ja Manuskript on täiesti tasuta ja ei muutu tasuliseks.

yWriter (allalaadimislingi leiab ametlikult lehelt: https://www.spacejock.com/yWriter6.html) on loodud ja kuulub Simon Haynes’ile, kes on Austraaliast pärit kirjanik ja tarkvaraarendaja. Ta on tuntud oma teadusulme sarja “Hal Spacejock” autorina. yWriter loodi esialgu Simon Haynes’i enda kirjutamisvajaduste jaoks, kuid ta otsustas selle avalikkusele kättesaadavaks teha. yWriter on jätkuvalt Simon Haynes’i hallatav ja arendatav projekt.

Manuskript (allalaadimislingi leiab ametlikult lehelt: https://www.theologeek.ch/manuskript/) on avatud lähtekoodiga projekt, mille arendaja on Thomas Bresson, tarkvaraarendaja Prantsusmaalt. Kuna Manuskript on avatud lähtekoodiga, ei kuulu see rangelt võttes ühelegi eraomandis olevale isikule või ettevõttele. Thomas Bresson alustas projekti ja on selle peamine arendaja, kuid kuna tarkvara on avatud lähtekoodiga, saavad teised arendajad samuti projekti kaasa aidata.

Bibisco pakub tasuta versiooni, kuid teatud lisafunktsioonide kasutamiseks võib olla vajalik tasuline versioon.
Dabble on tasuline teenus, mis pakub tasuta prooviperioodi, kuid pärast seda on vaja tasulist tellimust.

Häkkimised ja turvaprobleemid:
Raamatukirjutamise tarkvarade puhul ei ole olnud teatatud ulatuslikke häkkimisjuhtumeid või andmete vargust. Kuna need ei ole pilvepõhised lahendused, on need vähem sihtmärgiks suuremahulistele küberrünnakutele. Turvariskid on tavaliselt seotud kasutaja süsteemiga, mitte tarkvara endaga.

Kuidas kaitsta oma tööd?
Varundamine: Veendu, et varundad oma tööd regulaarselt, kas kohalikku draivi, välist kõvaketast või pilveteenusesse (nt Google Drive, Dropbox jne).
Ajakohane tarkvara: Hoia oma operatsioonisüsteemi ja viirusetõrjet ajakohasena, et vähendada pahavara riski.
Usaldusväärne allikas: Laadi tarkvara alla ainult usaldusväärsest allikast (ametlik veebileht), et vältida pahatahtlike versioonide sattumist arvutisse.

Avafoto: Unsplash