NordenBladet — Inimeste ja hiirte peal tehtud  uuringud näitavad seoseid suubakterite ja mäluhäirete vahel. Nimelt on soome-rootsi uurimus välja selgitanud, et suupõletikud ja Alzheimeri tõbi on omavahel seotud. Ühendriikide uuring omakorda näitab, kuidas üks ja sama põletikke põhjustav bakter toodab ajus kahjulikke amüloidnaastusid, vahendab Helsingin Sanomat.

Tegemist on levinud bakteriga, mis põhjustab hammaste tugikudede põletikku ahk parodontiiti. See on salakaval ja üllatavalt levinud haigus. Mingil kujul esineb parodontiiti kuuel soomlasel kümnest. Igal viiendal täiskasvanul esineb seda haigust raskel kujul. Uuringust selgus, et suu kudesid hävitav bakter võib põhjustada hävingut ka mujal organismis, kaasa arvatud ajus. Uuring ei näita otse, et bakter Alzheimeri tõbe põhjustab, aga omavaheline seos on selge ja usutav.

Seos on tuvastatud ka varem, nii on Alxheimeri patsientide ajuvedelikust leitud suubaktereid. Varem on selline seos tuvastatud lahkamiste käigus. Värskes Karolinska Instituudi ja Helsingi Ülikooli läbi viidud uuringus vaadeldi mäluhäiretega inimesi, kelle hambaid kontrolliti Stockholmis.

Uuringus osales 154 inimest, kellest kolmandikul esines Alzheimeri tõbi. Valdav vanus oli 70 eluaastat. Naisi ja mehi oli enam-vähem võrdselt. Lisaks osales uuringus terve võrdlusgrupp.

Teadlaste väitel pole veel selge, kumb tuleb esimesena, parodontiit või mäluhäired. Alzheimeri patsientidel võib olla raske järgida suuhügieeni. Uuringust aga tuli välja, et ilmselt tuli parodontiit enne, kuna see oli suus olnud juba pikemat aega. Alzheimeri tõbi areneb väga aeglaselt, mistõttu on seoseid väga raske tuvastada.

Värske Ühendriikide uuring räägib samuti sellest, et parodontiiti põhjustav bakter kahjustab ka aju närvirakke. Teadlased tuvastasid kõigepealt hiirtel asjaolu, et parodontiidibakter suurendab ajus kahjuliku valgu kogust. Aju kahjustumine hiirtel meenutas Alzheimeri tõbe inimestel.

Teadlaste väitel näitasid leiud, et bakter sattus suust ajju. Bakterite poolt ajus tekitatud põletik põhjustas pikaajaliselt omakorda Alzheimeri tõbe.

Parodontiit on selles mõttes salakaval haigus, et hammas võib olla terve, aga koed selle ümber on kahjustunud. Haigus võib märkamatult laieneda hammast ümbritsevatesse kudedesse. Kui koed hävivad, siis hakkab hammas logisema ja kukub lõpuks välja. Parodontiit on täiskasvanutel peamine hammaste kaotamise põhjus.

Varem on parodontiidibaktereid seostatud ka vähiriskiga. Kokku on parodontiiti seostatud ligi 50 haigusega. Neist peamised on südamehaigused ja diabeet.

Südameinfarkti risk on parodontiidi puhul ligi 5 korda kõrgem kui muidu. Ajuhalvatuse risk on kolmekordne. USA-s tuvastati juba 2012. aastal, et parodontiit on südamehaiguste peamine põhjustaja.

Vaata ka:
Teadlased: Haigetest igemetest liiguvad mürgibakterid ajju, põhjustavad Alzheimerit
NordenBladet – Haiged igemed toodavad mürgibaktereid, mis liiguvad ajapikku ajju ja soodustavad seal mitmete haiguste, kaasa arvatud Alzheimeri tõve arengut. USA Louisville’i ülikooli teadlased tegid kindlaks, et suus olev põletik võib põhjustada Alzheimerit. Juba varem on on teadlased olnud arvamusel, et igemepõletikku ehk parodontiiti tekitavad bakterid võivad liikuda suust mujalegi.

USA teadlased avastasid seose herpese viiruste ja Alzheimeri tõve vahel
NordenBladet  — USA teadlased avastasid seose herpese viiruste* ja Alzheimeri tõve** vahel. Herpese viirused ei põhjusta küll otse ajuveresoonte lubjastumist, aga see on viirustest tingitud põletike tagajärg. Juba varem oli hüpotees, et herpese viirused häirivad aju närvivõrgustikku ning põhjustavad seal geneetilisi mutatsioone. Samas on Alzheimeri tõve põhjuste avastamine väga keeruline, sest haigus kujuneb välja 20-30 aasta jooksul.

Avafoto: Pexels/Daniel Frank