NordenBladet – Juuni ongi läbi.. järjekordne kooliaasta läbi lastel, majandusaasta aruanded esitatud, börsil korralik krahh läbi elatud (siiani seedin.. ja tõenäoliselt veel augustiski), suveks plaanid tehtud (aiatööd, veel aiatöid, maja soojustamine ja loomulikult tööd veebidega jne)… samas naudin kõike seda, teen kõike just niipalju kui hetkel meeldib ja sellel hetkel, kui meeldib. Milline luksus!!

Nii kiire on olnud, et täna. 11. juulil postitan siis juba 01.juulil alustatud postituse 😛

Ostsime möödunud nädalal Otepääl Pühajärve pargis toimuvale Retrobestile kahe päeva piletid, ent neljapäeval (30.juuni) selgus ootamatult, et keegi ei saa Ivankat reedel vaadata ning otsustasime piletid kahjudega maha müüa. Kahjusid tuli reedel (01.juulil) veelgi. Kuna kuu lõpp oli aktsiaturul masendav, siis vaatamata reedesele tillukesele tõusule tõdesin, et mai ja juuni tootsid korraliku kahju ning turgude tõusu niipea oodata pole – soodsam on mingid miinused vastu võtta ja võimalusel aktsiad veelgi madalamalt taas kätte osta, et raha pikalt seisma ei jääks. Jaaaaa, see on masendav tunne (… pluss… sa tunnetad täpselt, kuidas kõik su suguvõsa vanema põlvkonna liikmed sind hukka mõistavad, samavääristavad kasiinosõltlasega, mänguriga…) ent see pole nii. Börsil sa siiski investeerid raha. Investeerid ettevõtetesse, millesse sul on usku. Ok, treidimine on natuke erinev, sa investeerid lühiajaliselt, aga siiski, sa ei lao raha ruletilauale vaid reaalse firma aktsiatesse. Selles on väga suur erinevus. Lisaks, börsil on normaale inimene alati rahaga, mis ei puuduta tema nö rahulolufondi, kodu, pikki elulisi investeeringuid ega igapäevaarveid.

Analüüsisin ka seda, et miks siis täpselt selline kaotus? Ja vastus on lihtne.. Jah, loomulikult põhiline põhjus on see, et turgudel ja maailma majanduses on hetkel üleüldiselt väga raske, keeruline ja karune seis,  ent tõsi on ka see, et ma läksin ahneks…

Loe lisaks:
Majandus: Kiirenev inflatsioon ja intressimäärade tõus tõi börsidel aastakümnete halvima poolaasta


❗ ÄRA MINE AHNEKS
, see on treidimisel reegel number üks.
❗ OLE ÕHTUL VÄHEMALT 50%-ga PORTFELLI KOGUVÄÄRTUSEST RAHAS ehk müü börsipäeva lõpuks kaubeldavad aktsiad, see on reegel number kaks
❗ HAJUTA KORRALIKULT.. ehk treidi mitmete erinevate börsiettevõtete aktsiaid..

… aga siin jõuame punkti üks juurde.. Mida vähem teil on raha, seda kasumlikum on treidida ühte-kahte asja, sest sa lähed ahneks ja tahad kiirelt kasumit. Rääkimata sellest, et liiga väikeste summadega ei aita sind isegi volatiilne turg — raha tegemiseks on tarvis raha. Praegusel ebakindlal ajal on õhtul rahas olemine eriti kasulik, sest homne võib tuua hoopis uued tuuled. Kui oled päeval teinud 4-5 edukat lainetust (nii ma kutsun saadud rahasüste turul), siis isegi see, et õhtul müüd enne turu lõppu aktsiad kerge miinusega on turvalisem, kui see, et hoiad võimendust üle öö ja võtad vastu uue päeva üllatused (mis viimasel ajal on olnud vaid “kukkuvad noad”). Hetkel on turud nii tagurpidi, et kasvuaktsiate käes hoidmine tundub üsna kasutu. Mul on tehtud erinevad exceli tabelid enda jaoks, millega on hea kiirelt kalkuleerida, milline variant kõige kasulikum on – juurde ostmine, hoidmine või müümine või .. miinusega müümine ja madalamalt uuesti kätte ostmine jne… 7. ja 8.juuli olid turgudel paljulubavad.. aga tundub, et see rõõm oli lühike.

Täna on S&P 500, Dow 30, Nasdaq, Russell 2000, Crude oil.. jne kõik taas punased ja korralikus miinuses. Mis ma oskan öelda… ei muud, kui et täna on jumala rahulik olla, sest 07. juulil (ja no loomulikult vahetult enne 15% tõusu, said mul enamus treiditavad aktsiad maha müüdud) 😀


📌 TÄHELEPANU! Esitatud teave ei ole käsitatav investeerimisnõustamise, investeerimissoovituse ega muu investeerimis- või investeerimiskõrvalteenusena. Investeerimine sisaldab riski, investeeringu turuväärtus võib nii tõusta kui ka langeda, investeeringu väärtuse säilimine ega kasv ei ole garanteeritud. Varasemate perioodide tootlus ei ole tulevikutootluse garantiiks. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvuge hoolikalt toote tingimuste ja muu olulise teabega, sealhulgas valitud fondi / aktsiate prospekti ja muude dokumentidega, samuti investeerimisega kaasnevate riskidega. Investeerimisega võib kaasneda maksukohustus. Küsimuste korral tuleks pöörduda panga klienditeenindaja või oma maksu-, finants- või õigusnõustaja poole.

 

Suvi ongi suhteliselt halb aeg treidimiseks.. turg on uimane ning rohkem kisub õue. Ning mis seal salata, ilmad on nii ilusad, et õues ongi nii mõnus. Kui teil on oma aed, siis see on tõeline luksus!

Katan tihti õue laua (mulle meeldib, kui iga päev on eriline, kaunis.. mulle meeldib oma mehe ja laste eest hoolitseda ning meeldib, kui elu on reaalsuses veel  ilusam kui kodusisustus- või kokandusajakirjades. Usun, et igapäevased väikesed pisiasjad muudavad elu ilusaks. Silmailu on väga oluline ning selle nimel tasub pingutada! Väike lisapingutus, aga toob palju kodusoojust ning muudab elu kauniks ja luksuslikuks. VÄIKESED ilusad hetked on juust need, mis jäävad kauaks meelde!

Mis veel? Avastasin, et meil suhteliselt kodu lähedal on korraliku rannaga Maidla järv.. Saate aru, elan siin ligi 20 aastat ja alles nüüd kuulsin sellest. Väga mõnus koht ujumas käimiseks, tunduvalt mõnusam kui Laulasmaale sõit.

Lugege, ujuge, nautige ilma ja looge ise endale ilusaid hetki!
Ilusat suve jätku teile, musid-kallid ja järgmise postituseni!
Kallistan!



Loe ka minu eelnevaid blogipostitusi (kõik postitused on loetavad neljas keeles – eesti, soome, rootsi ja inglise keeles!) 🙂

Viimased postitused:
Helena-Reet: Tartus, Saadjärvel, Räpinas ja Viljandis
Helena-Reet: Allani ema külas + Jaanipäev koos vanematega
Helena-Reet: Estella Elisheva Tallinna Juudi Kooli 9.klassi lõpetamine + GALERII!
Helena-Reet: Elu nautimine on minu jaoks aina olulisem + mõned pildid laste sünnast ja väike aiablogi!
Helena-Reet: Ivanka 14-aasta sünnipäev, Armastusepäev, Ardo sünna ning PALJU AIAJUTTU ja PILTE!
Helena-Reet: Kaks aastat Allaniga! + Estella MUBA´sse sisseastumine, esinemine Georg Otsa Sümfooniaorkestriga ja 16.a sünnipäev!
Helena-Reet: Märtsi ja Aprilli kokkuvõte
Helena-Reet: Minu maagiline 22.02.2022 + KARUTURG BÖRSIDEL, UUS MAAL, UUS RETSEPT!
Helena-Reet: Airobot IPO, Stockfanatt, küberrünnak, komöödiaetendus Jokker, Eesti laul 2022, UUS MAAL ja palju muud huvitavat!
Helena-Reet: Elevusega tõusmisest ning isuga elamisest, TAAS UUS MAAL ning ülevaade tänaõhtusest ‘non alcohol’ õllede testimisest
Helena-Reet: KAS soetada Hispaaniasse nö “talvekodu”, kultuurisündmustest ja uuest hiire maalist! + PILDIGALERIID!