Neljapäev, märts 28, 2024

Monthly Archives: august 2022

Eesti: Riik hakkab piirama EL-i väliste riikide kodanike võimalust Eestis kinnisvara omada

NordenBladet – Enamikel Venemaa kodanikest kinnisvaraomanikel on Eestis elamisluba, kuid neist ligi 4500 isikul on vaja Eesti külastamiseks viisat, mistõttu võib nende kinnisvara viisakeelu tõtta jääda hooleta. Eestis on Venemaa kodanikel 41 351 kinnistut, Valgevene kodanikel 919. Enamikel üks korter, kuid kõige enam ühel inimesel 24 kinnistut.

Kui enamik kinnisvaraomanikest elavad Eestis elamisloaga, siis ligikaudu 12 protsenti ehk 4500 inimest võivad viisakeelu tõttu kaotada ligipääsu oma kinnisvarale.

Siseministeeriumi asekantsler Veiko Kommusaar ütles ERR-ile, et kui sanktsioonide tõttu jääb Venemaa kodanikust kinnisvaraomanik Eestis võlgu, võib see lõpuks tähendada kinnistust ilma jäämist.

“Selle põhjustaja on Venemaa võim, kes otsustas Ukrainale kallale tungida ja loomulikult Venemaa inimesed selle tõttu kannatavad. See küsimus on eelkõige Venemaale endale, miks nende inimesed peavad kannatama selle tõttu, mida nende režiim korraldab. Tõepoolest, kui ei ole võimalik inimesel endal leida neid viise kinnisvaraga toimetamiseks, siis äärmuslik tagajärg võib saabuda. Me siin hetkel küll ei näe, et Eesti peaks astuma leevendavaid samme.”

Kommusaar nentis, et Venemaa kodanike kinnistute suur hulk on Eestile ka julgeolekurisk.

Avafoto: NordenBladet

 

Eesti: Haapsalu mereäärse suurarenduse nimeks saab Marienholm

NordenBladet – Haapsallu Suure Viigi tervele vasakule kaldale on lähiaastatel planeeritud uus terviklik elu- ja vabaaja veetmise piirkond. Lisaks õhulise arhitektuuriga madalatele kortermajadele on piirkonda kavandatud sadamakaid, ujumiskoht, rekreatsioonialad ja tulevikus ka elegantne SPA-hotell. Kogu poolsaare arenduse nimeks saab Marienholm. Tegemist on ajaloolise nimega, mis ehtis poolsaart ka selle esimese õitsengu alguses 1884. aastal.

Haapsalu mastaapse arenduse taga seisavad Scandium Kinnisvara ja Everaus Kinnisvara koos WhatIf Agentuuri ja 3+1 Arhitektidega. Poolsaarel on olnud suursugune ajalugu. 19. saj lõpul ja 20. saj algusaastatel oli siin asunud sadam maabumispaigaks paljudele kõrgetele külalistele, kes Haapsallu suvekuudeks suvitama saabusid. Piirkonda tunti siis Marienholmina. Hiljem nimetati see ümber Krimmi holmiks ja seda nime kannab ta ametlikult tänini. Alates neljakümnendatest aastatest asus poolsaarel kalatööstus, mis 2000. aastate keskel oma uksed ja nii ka väravad kogu poolsaarele avalikkuse ees sulges.

Maido Lüiste, Scandium Kinnisvara tegevjuht: „Marienholmi arendus on märkimisväärselt suur projekt nii Haapsalu, kuid ka kogu Eesti mõttes. Suletud ala avamine ja kogu poolsaare terviklikult ühtse visiooniga väljaarendamine on privileeg, millesse suhtume väga tõsiselt. Seetõttu käib kõva töö, et tulevastele elanikele pakkuda kaunist mereäärset arhitektuuri koos aastaringsete mugavustega. Korterites, mis hakkavad paiknema vaid 20-30m merest, saavad olema suured klaasitud rõdud, avarad merevaadetega nurgaaknad ning läbi kahe korruse sirutuvad elutoad,“ rääkis Lüiste.

Janar Muttik, Everaus Kinnisvara tegevjuht: „Väga oluliseks peame kogu poolsaare avamist linnarahvale ja linnakülalistele. Soovime muuta ala põnevaks sihtkohaks, kuhu tulla peredega jalutama, piknikku pidama, sporti harrastama ning suve nautima. Looduskaunid vaated ümbritsevatele saartele ja merele ning linnasisene asukoht muudavad Marienholmi unikaalseks sihtkohaks ja suvituspaigaks, kuhu ikka ja jälle tagasi tulla.“

Avafoto: Scandium kinnisvara

Island: Reykjavíki linnakomisjon plaanib paindlikumat pensioniiga

NordenBladet – Islandil Reykjavíkis on töötajate maksimaalne pensioniiga on praegu kehtivate lepingute järgi 70–72 aastat. Linn on nõustunud astuma samme paindlikuma pensioniea suunas.

18. augustil toimunud linnakoosolekul kokku lepitud ettepanekud hõlmavad seda, et idee töötatakse välja kaheaastase katsefaasi jooksul, et vaadata, kuidas see toimib, ja pärast seda teha kokkuvõte.

“Muuhulgas lepiti kokku, et linn kaalub eelkõige paindlikuma pensionile jäämise nõuete täitmist.” Asja uuriv linnakomisjon on teemaga tegelenud alates mullu septembrist. Üks nende järeldustest on see, et paindlikkus peab olema mõlemas suunas. Vastu tuleks tulla nendele, kes soovivad jätkata töötamist kauem kui tavaline 67. eluaastat ja ka neile, kes tahavad töötamise enne 67-aastaseks saamist.

Linnanõukogu usub ka, et oluline on kasutada vanema põlvkonna teadmisi ja kogemusi ning leida häid viise, kuidas neid teiste töötajate või teiste põlvkondadega jagada.

Avafoto: Reykjavik (NordenBladet)

 

Taani: Aarhus´i Toidufestival tuleb taas – sel aastal elava muusika ja õhtuse peoga

NordenBladet – Food Festival naaseb pärast kolmeaastast pausi Tangkrogenisse. 2.-4. septembrini toimuvat festivali saadab elav muusika ja senisest rohkem showkööke, et festivalikülalised saaksid piletiraha eest nii kultuuri- kui ka toiduelamusi.

Festivali juht Anna Lund lubab, et üritusel pakutakse endiselt head toitu ja meeldivaid elamusi, mis aitavad muuta Food Festivalil Taani suurimaks toidusündmuseks.

“Lähtume motost, et toit on liiga põnev, et seda lihtsalt süüa,” ütleb Põhja-Jüütimaal asuv Anna Lund veebiväljaandele aarhus.lokalavisen.dk.

Festivali toimumiskoht Århusis pole juhus, sest see on väga lähedal Taani aidale ja sahvrile, mis asub Ida-Jüütimaal ja mis on taanlaste söögilaudadele suur tooraine tarnija. Toidufestivalil on tihe koostöö mitmesaja ettevõtliku toidutootjaga, kes on toidufestivali vundamendiks ja keda saab üritusel kohata.

Vaata lisa festivali ametlikult kodulehelt: foodfestival.dk

Vaata videot 2019 aastal toimunud Aarhusi Toidufestivalist:

Taani: Åhavevej teelõik blokeeritakse Lukas Grahami kontserdi ajaks

NordenBladet – Homme, 27.augustil annab Taani pop bänd Lukas Graham (koosseisus: Lukas Forchhammer, Mark Falgren ja Magnus Larsson) oma Taani tuuri viimase kontserdi Aarhusis Eskelundenis.

Taani politsei andis teada, et kontserdi ajaks suletakse Åhavevej teelõik, et ei korduks sama, mis juhtus Northside festivali ajal 4. juunil. Festivalikülalised trampisid kodudeel maha teede vahelised piirded ning kõndisid kiirteel, kust samal ajal tulid suurel kiirusel autod.