NordenBladet – Enamikel Venemaa kodanikest kinnisvaraomanikel on Eestis elamisluba, kuid neist ligi 4500 isikul on vaja Eesti külastamiseks viisat, mistõttu võib nende kinnisvara viisakeelu tõtta jääda hooleta. Eestis on Venemaa kodanikel 41 351 kinnistut, Valgevene kodanikel 919. Enamikel üks korter, kuid kõige enam ühel inimesel 24 kinnistut.

Kui enamik kinnisvaraomanikest elavad Eestis elamisloaga, siis ligikaudu 12 protsenti ehk 4500 inimest võivad viisakeelu tõttu kaotada ligipääsu oma kinnisvarale.

Siseministeeriumi asekantsler Veiko Kommusaar ütles ERR-ile, et kui sanktsioonide tõttu jääb Venemaa kodanikust kinnisvaraomanik Eestis võlgu, võib see lõpuks tähendada kinnistust ilma jäämist.

“Selle põhjustaja on Venemaa võim, kes otsustas Ukrainale kallale tungida ja loomulikult Venemaa inimesed selle tõttu kannatavad. See küsimus on eelkõige Venemaale endale, miks nende inimesed peavad kannatama selle tõttu, mida nende režiim korraldab. Tõepoolest, kui ei ole võimalik inimesel endal leida neid viise kinnisvaraga toimetamiseks, siis äärmuslik tagajärg võib saabuda. Me siin hetkel küll ei näe, et Eesti peaks astuma leevendavaid samme.”

Kommusaar nentis, et Venemaa kodanike kinnistute suur hulk on Eestile ka julgeolekurisk.

Avafoto: NordenBladet