NordenBladet – Reisimine Põhjamaades on turvaline ning lühikese ajaga on võimalik külastada erinevaid vaatamisväärsusi. Ka põhjamaalased ise eelistavad aina rohkem reisida kodumaal ning teistes Põhjamaades, sest  siinne kultuur, kaunis loodus, kõrgtasemeline teenindus ning uued võimalused trumpavad üle kõik kauged välisreisid.

NordenBladet´i ajakirjanikud toovad neljas keeles (inglise, soome, rootsi, eesti) Põhjamaade lugejateni parimad reisikirjad ning huvitavaimad sündmused nii Skandinaaviast kui Põhjamaadest üldiselt. Meie reisirubriike loeb iga kuu üle 750 000 lugeja. Mis teeb aga Põhjamaad nii müstiliseks ja huvitavaks? Vastus on lihtne – siinne aastasadade pikkune kultuur ja rikkumata loodus!  Armastus oma kultuuripäradi vastu ning soov seda talletada ning oma lastele edasi anda on sügaval ka igas põlises põhjamaalases. Ka ilma üle nurisetakse aina vähem, sest põnevat tegevust leiab Põhjamaades aastaringselt.

Selles blogis toon ülevaate ja kokkuvõtte kahe nädala pikkusest puhkusreisist Soomes. Sarnast reisi on ühtviisi lihtne planeerida nii Eesti, Rootsi, Norra kui Soome enda kodanikel, sest reisi ei pea ilmtingimata just Helsingist alustama. Põhjamaades on head autoteed ning piiripunktide ületamine Skandinaavia siseselt on kerge, kui oled siinne elanik.

Reklaam:
 



Miks valida autoreis?
Reisides lastega on alati palju asju ning kui neid veab auto, on endal muretsemist vähem. Autoga saab oma aega just endale sobivalt planeerida ning teha peatusi just siis, kui selleks soov tuleb. Mulle meeldib ka see, et näeb kohti, kuhu tavaliselt turistid ei satu. Kõige eredamad ja meeldejäävaimad mälestused on just täiesti “puu tagustest” kohtadest, kuhu turismigrupiga reisijana iial ei satuks. SIIN artiklis (inglise keeles) toon välja veel kaheksa põhjust, miks on Põhjamaades autoga lahe reisida.

Kuidas planeerida autoreisi?
Autoreisi planeerimine on suures plaanis nagu iga teisegi reisi planeerimine. Pane paika kohad, kus käia soovid. Uuri nende kohtade kohta lähemalt – millised on sealsed vaatamisväärsused, kus need asuvad, mis maksavad, kus võiks süüa ja kus ööbida. Mõistlik on olulisemad asjad ka kirja panna, siis on reisil olles hea orienteeruda. Üks asi, mida ma olen korduvalt kogenud on see, et kuigi on mõnus võtta kaasa igaks juhuks kõike, mida vaja võib minna, on mõistlikum siiski teha nimekiri ning võtta reisile vaid hädasti vajaminev – mida vähem, seda lihtsam! Mõistlik on pakkida ka asjad nii, et õhtul hotelli minnes ei peaks iga kord tassima kõiki kohvreid endaga kaasas – jaga riided ja asjad nii, et osad saaksid pagasnikusse jätta! Autoreisil on oluline ka jälgida bensiinimõõdikut – maakohtades on vahemaad suured ning poode, bensiinijaamu vähem – selleks, et teepeale ei jääks, tuleks tankida pigem tihti.

Reklaam:
 



Mina tegin kahe nädala peale sellise kava:

1 päev 20. okt Helsingi-Tampere
2h 26min (216.8 km) via Route 25 või E12
ööbimine: hotell broneeritud
vaatamisväärsused ja põnevad kohad, mis teepeale jäävad: nimekiri kaasa trükitud
lõunasöök: teepeal (orienteeruv hind XX)
õhtusöök: hotellis või Tampere linnapeal (orienteeruv hind XX)

Nii kirjutasin kõigi päevade peale info ära (kui pikalt mingi päev sõita, kaua see umbes aega võtab ja kus võiks käia). Üksinda juhtides tasub sõita kõige kauem 5h päevas, rohkem kindlasti mitte ning vahepeal tasub teha selliseid päevi, kus olete mitu päeva ühe koha peal. Isegi kui iga päev ainult paarsada kilomeetrit sõita, viskab see üks hetk üle nii endal kui lastel. Mina jagasin reisi nii, et peale pikemate sõitude oli mitu päeva ühes kohas. Lisaks linnadevahelisele distantsile tuleb kindlasti arvestada ka sellega, et sihtkohas keerutate ringi ning teepeal võite põigata mõnda nö kõrvaltänavasse. Kuna meie pildistasime üles ka praktiliselt iga sammu oma reisist, siis arvestasime aja sisse ka selfide ning Insta postituste jaoks vajamineva aja. Kõige parem reis on see, kui sa ei pea stressama ajagraafiku pärast, seetõttu on mõistlik aega mitte liiga täis broneerida ning kõigele lisada korralik varu aeg.

Reklaam:
 



Kui palju maksab kahe nädalane Soome reis?
Hea küsimus. Suures jaos jaguneb reisi hind nii: transport (bensiin), ööbimine (hotell või airbnb), söök (hommik hotell või kaasa võetud asjad, lõuna teepeal, õhtusöök restoranis), vaatamisväärsused ja vaba aeg (muuseumide piletid, turismimagnetite külastus, SPA piletid), shopping (suveniirid, riided, jne). Shoppingut paljud inimesed reisi planeerimisel ei kalkuleeri, ent elu on näidanud, et reisida ilma shoppamata õnnestub harva, eriti kui tegu on puhkusereisiga. Olen oma reisiblogides toonud välja bensiinihinnad, hotellide hinnad, restoranide hinnad jne. Kuna arusaadavalt maksimum hind võib olla igal ühel erinev, siis miinimum hinnaks soovitaksin planeerida söögile päevas (ca 20-30 eur/per inimene) ning hotellile ca 150.- eurot (2 täiskasvanut ja üks laps või üks täiskasvanu ja kaks last). Restoranis käies on hinnad umbes sellised: praad (al 20-40 eur); salat (al 15-25 eur), kohvikutes ning kaubamajade toitlustuskohtades on hinnad soodsamad.

Meie tegime kolmekesi 12 pävaga Soomele praktiliselt ringi peale, peatudes Levis, Rovaniemis ja Kuopios kaks ööd, teistes sihtkohtades ühe öö. Siit pildilt näed täpsemalt, mis trajektoori mööda me liikusime. Allpool on aga välja toodud kõik reisikirjad (reisiblogid), mida reisi jooksul tegime. Blogisid saab lugeda nagu ikka neljas keeles (vt. NordenBladet.ee; NordenBladet.com; NordenBladet.se ja NordenBladet.fi lehelt Helena-Reeda blogi alt)!

Plaanid Soome reisi või autoreisi Põhjamaades / Skandinaavias? Siit leiad palju inspiratsiooni ning vajalikku informatsiooni!

NordenBladet´i poolt koostatud põhjalikud reisikirjad koos fotogaleriide, vaatamisväärsuste info ning linkidega:

Helena-Reet: Koos lastega autoga ümber Soome – TEHTUD! (VOL1: Tallinn-Helsingi-Nurmijärvi-Riihimäki-Hämeenlinna-Tampere) + FOTOD!
Helena-Reet: Koos lastega autoga ümber Soome (VOL2: Muljeid Tamperest – vaatamisväärsused ja palju muud) + REISIFOTOD!
Helena-Reet: Koos lastega autoga ümber Soome (VOL3: Vaasa – Korsholmi lossi varemed, Mannerheim, Airbnb üürimaja jne.) + FOTOD!
Helena-Reet: Koos lastega autoga ümber Soome (VOL4: Teekond Vaasa ligidalt Vöyrist läbi Kokkola ja Kalajoki Oulu ning õhtu SPA-s) + FOTOD!
Helena-Reet: Koos lastega autoga ümber Soome (VOL5 – Oulu vaatamisväärsused, Kemi, Tornio ning teekond läbi Kolari Levisse) + PALJU FOTOSID & INFOLINKE!
Helena-Reet: Koos lastega autoga ümber Soome (VOL6 – Levi Hotel SPA Sirkkas, Kekäle restoran, imeline loodus, suusamäed jpm. ) + PALJU PILTE!
Helena-Reet: Koos lastega autoga ümber Soome (VOL7 – Kittiläst Rovaniemi, Santa Claus Holiday Village jpm) + REISIFOTOD!
Helena-Reet: Koos lastega autoga ümber Soome (VOL8 – Rovaniemist läbi Ranua, Pudasjärvi ja Puolanka Kajaani) + FOTOD!
Helena-Reet: Koos lastega autoga ümber Soome (VOL9 – Kesk-Soomes Kajaanis) Vaatamisväärsused + Reisifotod!
Helena-Reet: Koos lastega autoga ümber Soome (VOL10 – Kesk-Soomes Kuopios) Vaatamisväärsused + Reisifotod!

Loe ka:
Helena-Reet: Plaanin oktoobriks lastega suurt autoreisi Soomes – 3500km Helsingist Põhja Soome, mööda Rootsi piiri Norra piirini ning läbi sisemaa tagasi
Helena-Reet: Suur Soome autoreis juba järgmisel nädalal! Otsides ekstreemsust ning äärmuslikku luksust
Helena-Reet: Pakin Soome autoreisiks asju… kohe selgub tõde, kui palju asju ühe pisikese auto peale mahub