NordenBladet – Peale põnevat hommikupoolikut Tamperes (loe SIIT), võtsime suuna Vaasa peale. Tamperest Vaasa on ca 260km. Sõitin enamus teest mööda E12 maanteed, ent siin ja seal keerasime suurelt teelt maha, et ümbruskonnas ringi vaadata. Meie marsruudile jäi Teivo, Ylöjärvi, Rakkakoski, Kalalahti, Hämeenkyrö, Kyröskoski, Järvenkylä, Kostula, Jouti, Kilvakkala, Mansoniemi, Riitiala, Parkano, Jalasjärvi, Jokipii, Luopa, Kurikka, Tuiskula, Koskenkorva, Jakkula, Laihia, Helsingby ja Runsor.

Umbes kahe tunni pärast tegime teepeal väikse lõunapausi ning sõitsime edasi. Kuna mitu inimest küsisid bensiinihindade ning teemaksude kohta, siis panen siia ka need hinnad. Bensiin E95 maksab soomes ca 1.56 eurot, E98 1.64 ning diisel 1.45 – need on Neste hinnad. Erinevate bensiinijaamade hinnad muidugi natukene erinevad aga üldjoontes nii olid nad kõikjal. Muretsema ei pea ka sellepärast, kas jääd teele või ei jää – bensiinijaamu on teedel ohtralt, enamus võimaldavad iseteenindust (maksad kaardiga ja tangid). Minu teada pole Soomes ka teemakse, meie ümber Soome reisil igaljuhul kordagi ei olnud ühtegi tasulist teelõiku ning me sõitsime loendamatutel suurtel kiirteedel, väiksematel maanteedel ning külavaheteedel. Küll on aga ohtralt kiiruskaameraid.

Vaasa on linn Soome läänerannikul Pohjanmaa maakonnas Merenkurkku (Kvarken´i) kitsaimas osas, kus Soomet ja Rootsit eraldab vaid 80 km. Umbes veerand elanikkonnast on soomerootslased. Tegemist on mõnusa mereäärse tööstus- ning ülikoolilinnaga. Soome läänekallas meeldib mulle kohe väga, ning seal on vaadata-külastada palju. Vana Vaasa ajalugu ulatub 14.sajandisse. Praegusest Vaasa südalinnast ca 4 km kaugusel on Vana Vaasa varemed (Kauppiaankatu 5, 65380 Vaasa). Seal asus ka Korsholmi loss, mis kuulus tõenäoliselt jõukale rootsi magnaadile ning poliitikule Bo Johnsson Grip´ile.

https://www.instagram.com/p/BpMh7-CnNOd/

Vaasa tuntuim vaatamisväärsus on aga skulptorite Yrjö Liipolan´i ja Jussi Mäntysen´i valmisttud 14 kõrgune ning 3.6 tonni kaaluv Soome Vabadussammas, mis asub Vaasa turuväljakul (Hovioikeudenpuistikko 15, 65100 Vaasa). Vabadussambal on kujutatud ka Peterburis sõjakoolis õppinud ning 30-aastat Vene sõjaväes teeninud Carl Gustaf Emil Mannerheim´i, kellest kirjutavad ajalooramatud kui Soome tuntuimast väejuhist ja riigimehest, kolme sõja ülemjuhatajast ning kahekordsest riigipeast.  Mannerheim on mees, kes ei võitnud tagasi mitte üksnes Moskva rahu tõttu kaotatud maa-alasid, vaid kes juhtis Soome kodusõjas valgete armeed ning Talvesõjas kogu Soome kaitsejõude ning omas ilmselt suurimaid teeneid, et Soome säilitas iseseisvuse.

Põhjamaades on nii ilusad vanalinnad! Mulle meeldivad juba vanast ajast pärit turuplatsid ja keskväljakud, kauni arhitektuuriga majad, munakividest vanalinnateed.  Ajalugu õhkab igalt sammult. Tegime pilte ning Estella Elisheva postitas nagu ikka sõpradele nii live-videosid Insta-story´sse (@estella.elisheva) kui Snapchat´i. Kogu reisi jooksul postitasime laivis ka pilte minu Instagram´i kontole (@helenareetennet). Nii armas oli see, et kui vahel oli pikem vahe, siis hakkas tuttavatelt tulema uudistavad telefonikõned: Kus olete?  Kas kõik on teil ikka hästi? jne.. 🙂

https://www.instagram.com/p/BpMqFfmnSHc/

 

https://www.instagram.com/p/BpMrecGHJS2/

Siis käisime poes ja ostsin õhtuks süüa kaasa. Mul oli Vaasast paarkümmend kilomeetrit Oulu suunas Vöyri´s läbi Airbnb broneeritud terve maja järvekaldal ning otsustasime nö ise “kodus” süüa teha. Hotellis ööbides käisime tavaliselt kas linnapeal söömas või siis hotelli restoranides. Minu jaoks oli see läbi Airbnb öömaja otsimine suhteliselt uus teema, varem olin korra Iisraelis nii ööbinud, ent siis olime mitmekesi ning broneerimisega tegeles teine inimene. Nii et minu jaoks täitsa uus kogemus ja jäin väga rahule.

Kui keegi endale luksussuvilat soovib Soomes soetada, siis tasub ühe piirkonnana Vöyrit kindlasti kaaluda. Maxmo, Tottesund, Brudsund, Särkimo, Österö, Oxkangar, Ulot, Kvimo, Lilloxkangar, Kaitsor jne… Üleüldse kogu kaldaäärne ala E8-st Botnia lahe poole on lihtsalt imekaunis!


https://www.instagram.com/p/BpM1OnKHKRd/

 

https://www.instagram.com/p/BpORH1fnRgA/

RRR

https://www.instagram.com/p/BpOV3TVHedk/

 

https://www.instagram.com/p/BpOjKfQnxVh/

 

https://www.instagram.com/p/BpOj0eSHVrT/

 

https://www.instagram.com/p/BpOkfkVHzpz/